static-aside-menu-toggler
gkSearch

Ma van a idősek világnapja. Fidesz Magyar Polgári Szövetség Újpesti Szervezete és az Újpestért Egyesület tagjai nevében jó egészséget és hosszú életet kívánok az újpesti időskorú polgároknak!

Van stílusa az újpesti baloldalnak. Erre a jeles napra időzítették, hogy Kanász-Nagy Máté alpolgármester – aki egyben az LMP társelnöke is – a Képviselő-testület elé terjesztette azt a javaslatát, ami az újpesti nyugdíjasok támogatását az oly sokszor hangoztatott modern szociálpolitika jegyében gyakorlatilag megszüntette. Amit a momentumos Déri Tibor polgármester vezette baloldali többség hozzászólás nélkül, egyhangúlag elfogadott.

Az előterjesztés a megközelítőleg 24 ezer nyugdíjas támogatása helyett csak maximum 600 nyugdíjas korú személy támogatását engedi meg.

Kanász-Nagy Máté azzal vezette fel a megszorító intézkedést, hogy az az „Újpest + Megbecsülés” program folytatása. Amit sikerült az érintettek számára megalázó szociális segélyként kifizetni, amit sokan emberi méltóságukat sértőnek éreztek, mert ehhez segélykérelmet kellett benyújtaniuk. Jegyezzük meg, hogy Kanász-Nagy Máté ebben az esetben sem mondott igazat. Újpesten az év eleje óta nincs „Újpest + Megbecsülés” program, mert azt az év elején Déri Tibor polgármester önkényesen megszüntette, az idős emberek megbecsülésével együtt.

Újpesten évtizedes hagyománya van a nyugdíjas korosztály alanyi jogú támogatással történő megbecsülésének. Újpest valamennyi idős lakója alanyi jogon kapott évente kétszer, tavasszal és ősszel ajándékot természetbeni juttatás formájában a Wintermantel Zsolt vezette újpesti önkormányzattól. Ezt a hagyományt a jelenlegi városvezetés tavaly már megtörte, idén pedig teljesen megszüntette. Mi másnak lehet azt nevezni, hogy a tavaly utalványban részesült 18 000 időskorú helyett idén már csak maximum 600 fő juthat ehhez a támogatáshoz, igaz ők ezt készpénzben kaphatják meg.

Összehasonlításképpen: ez arányait tekintve az előző évek támogatásának töredéke, mindössze három százaléka. Kanász-Nagy Máté alpolgármesternek üzenjük: ez nem modern, hanem fapados szociálpolitika.

A baloldali városvezetés által folyamatosan hangoztatott narratíva, hogy a Kormány elvonásai miatt kényszerülnek megszorításokra. Ezért nem tisztítják az utcákat, nem kátyúznak és nem támogatják az időseket. Ez is hazugság. A tavalyi évet 3,5 milliárd forint többlettel zárták, az előző évekből itt maradt maradványokkal együtt 10 milliárd lehet az Önkormányzat számláján. Tehát anyagi forrásai lehetőséget adnak a támogatás idei biztosítására, sőt annak növelésére is, ezért javaslatot tettünk az idősek támogatásának növelésére. Tiszteljük meg ezzel az újpesti idős embereket, és ne csak szólamokban beszéljünk erről, ne csak óriásplakátokon hirdessék „hogy nekünk legfontosabb érték az ember”, hanem adjanak tartalmat a megszüntetett „Újpest + Megbecsülés” programnak.

Azt javasoltuk, hogy Kanász-Nagy Máté alpolgármester vonja vissza a szociális rendelet módosításáról szóló előterjesztését. Ugyanis a rendeletmódosítás azon túl, hogy méltánytalan, jogszerűtlen és diszkriminatív is. Arra kértük Déri Tibor polgármestert, hogy 15 napon belül hívjon össze egy rendkívüli Képviselő-testületi ülést, és terjesszen elő a jogszabályoknak megfelelő szabályozási javaslatot az újpesti nyugdíjasok támogatására vonatkozóan, melynek alapján – a korábbi gyakorlathoz visszatérve – valamennyi nyugdíjas korú személy alanyi jogon részesül támogatásban, melynek mértéke meghaladja a korábbiakat.

A baloldali városvezetés és a Képviselő-testület Momentumos, DK-s, MSZP-s, Jobbikos, LMP-s és Párbeszédes tagjai leszavazták ezt a javaslatunkat.

 

Nagy István
Frakcióvezető - FIDESZ-KDNP

Az újpesti baloldal megszüntette a nyugdíjasok támogatását https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2021/10/99231474672364.jpg Super User