static-aside-menu-toggler
gkSearch

Újpesten óriásplakátok, hirdetőtáblák, az újpesti és a közösségi médiában városvezetői bejegyzések, reklámok és mémek vádolják a kormányt azzal, hogy: „A kormány miatt jut kevesebb pénz” …valamire.

Olykor durvábban fogalmaznak azzal, hogy: „Újpest kifosztása nem kormányzás!”, majd felteszik költői kérdésként, hogy „Ki nem akarja, hogy a valami működjön?” A „valami” szó helyére mindig egy önkormányzati feladatot illesztenek, például esetünkben a Szakrendelőt. Déri Tibor momentumos polgármester hirdetményein az impresszumban Bp. IV. ker. Újpesti Önkormányzatát nevesítik, ami nyilvánvaló hazugság, mert a Képviselő-testület hat fideszes tagja nem ért egyet Déri Tibor momentumos polgármester hazug állításaival.

Pontosan az Újpesti Szakrendelő példáján keresztül lehet a legjobban bizonyítani, hogy Déri Tibor momentumos polgármester hazudik. Mivel az óriásplakátok a Kormányt szólítják meg, ezért a következőkben mi is így fogunk hivatkozni az állami költségvetésből érkező bevételekre.

Azzal a hasra ütött számmal most ne foglalkozzunk, hogy a kormányzati elvonások 2,5 milliárd forinttal csökkentik a 2021-es év költségvetési bevételeit, most csak annyit tudunk, hogy kevesebb lesz az önkormányzat bevétele. A csökkenésből az iparűzési adó a legnagyobb tétel, aminek a felét a Kormány nem magának tartja vissza, hanem az a vállalkozásoknál, vagyis az embereknél marad! Ez fáj Déri Tibornak, a Momentum újpesti polgármesterének? Nézzük el azt a pontatlanságot is, hogy a Szakrendelő 2,2 milliárd forintból gazdálkodik, mert a tények szerint ennél azért párszáz millióval több bevétele volt 2020-ban. Csekélység. A Szakrendelő adatai azt bizonyítják, hogy Déri Tibor momentumos polgármester által hirdetett állítások szemenszedett hazugságok. Ami a többi, más hirdetőfelületen megjelent plakát tartalmára is igaz.

Ugyanis a Szakrendelő bevételeinek 90%-a a Kormánytól származik. Már ez is elegendő ahhoz, hogy igazoljuk: Déri Tibor momentumos polgármester nem bontotta ki a reklámokban az igazság minden részletét – lehetne akár DK-s is, de ezen már nem lepődik meg senki. Mindannyian tudjuk, hogy – Újpesten is – így működik a balliberális hazugsággyár.

A Déri Tibor momentumos polgármester által hamisan reklámozott 2,5 milliárd forint „elvonás” a Szakrendelő működését nem veszélyezteti, mert a Szakrendelőnek bizonyíthatóan van annyi tartaléka, hogy a szakrendelések még akkor is gond nélkül tudnak működni, ha a Képviselő-testület baloldali többsége nem szavazza meg a fennmaradó, az önkormányzatra jutó 10%-nyi támogatást.

A Szakrendelő bevételei a következő tételekből állnak össze: Egyrészt a szakrendelések teljesítményéből adódnak – ez annak a függvénye, hogy hány beteget láttak el és a beteg milyen kezelést kapott. Másrészt a Kormány kifizeti az egészségügyi dolgozók béremelésének összegét is, amit a Szakrendelőnek havonta átutal. Ezeket a tételeket a Kormány az Egészségügyi Alapból fizeti. Harmadrészt pedig a Kormánytól különböző célokra érkező támogatásokból (ilyen volt pl. az Egészséges Budapest Programból elnyert, vagy a struktúra átalakításra kapott összeg), valamint a Kormánytól és/vagy az Európai Uniótól pályázaton elnyert összegekből.

Korábban 2018-ban, még a Fideszes városvezetés idején, az Önkormányzat a Kormány Egészséges Budapest Programjából 834 millió forintot nyert el. Ennek kisebbik része 2019-ben felhasználásra került (például árnyékoló rendszer, klímatizálás, orvosi diagnosztikai eszközök beszerzése), de a balliberális városvezetésnek is maradt még ~480 millió forint. A tavalyi évben ebből egy fillért sem használtak fel!

2019 év végén a Kormány 349.597.500 forintot adott a Szakrendelő struktúraátalakítására.

2020 év elején a Kormánytól a Fővárosi Önkormányzat 10 milliárd forintot kapott a budapesti egészségügyi ellátás fejlesztésére. Ebből Újpestre mindössze 73.000.000 forint jutott – Déri Tibor momentumos polgármesternek ennyire gyenge az érdekérvényesítő képessége. A kerületek közül ez volt az egyik legkisebb összeg, volt olyan kerület, amelyik közel egymilliárd forinthoz jutott. Ebből vásárolták azokat az eszközöket (legutóbb például a vénaszkennert vagy az ultrahang berendezést) amelyek átadása után a Facebook-on és más felületeken úgy ünnepeltetik magukat, mintha beszerzésükhöz bármi közük is lenne.

A közbeszerzés csak második nekifutásra sikerült, mert a közbeszerzést a piaci versenyt szűkítő műszaki paraméterek miatt meg kellett ismételni –. Azt tanácsolnánk Déri Tibor momentumos polgármesternek, hogy a Kormány erre az évre jutó 10 milliárd forintos támogatásából próbáljon ennél jóval többet kilobbizni a fővárostól, esetleg harcolhatna ezért Karácsony Gergely főpolgármesternél, és egy-két óriásplakát helyet akár be is áldozhatna erre a célra.

A Szakrendelő a Kormánytól 2020-ban (az Egészségügyi Alapból) működésre több, mint kétmilliárd forintot kapott.

Ezek a számok azt mutatják, hogy a Kormány – és az előző városvezetés – mintegy 900 millió forinttal segítette a Szakrendelő felújítását, és az újpesti járóbeteg szakellátás fejlesztését. Nem beszélve a működési támogatásról, ami 2018-ban 1,5 milliárd, 2019-ben 1,95 milliárd (!), 2020-ban pedig (az előző évhez viszonyított 80%-os teljesítmény ellenére) 2 milliárd forint volt. Déri Tibor momentumos polgármester ezt is elhallgatva, hazugságokkal támadja a Kormányt.

Ezen a 900 millió forinton felül, bármennyire is próbálja eldugni azt Ungár Klára a Szakrendelő ügyvezető igazgatója, a Kormány által a koronavírus járvány idejére biztosított átlagfinanszírozás, valamint a beteglátogatások számának csökkenéséből (az előbb említett teljesítménycsökkenésből) adódó költségcsökkenés miatt a Szakrendelőnek bőven van megtakarítása.

Déri Tibor momentumos polgármester az újpestiek pénzéből tízmilliókat költ el hazugságok hirdetésére.

Miközben a koronavírus járvány második hullámában már nem annyira buzgók, mint tavasszal. Mindenki megszokta a járvány vészhelyzetet, ezért számukra már nincs PR értéke. Annyira sem támogatják a vállalkozásokat, mint tavasszal – pedig az is csekélynek volt nevezhető. Már nem vállalják a 70 év felettiekről való gondoskodást, és nem támadják a járókelőket sem DK-s, momentumos, MSZP-s, LMP-s, jobbikos széldzsekikben az Önkormányzat pénzén vásárolt (értsd a Városházáról lopott), kétes higiénés körülmények között kicsomagolt, egyszeri használatra alkalmas maszkokkal. Egy állítás biztosan igaz: Újpest kifosztása nem városvezetés!

Nagy István
Fidesz - frakcióvezető

Déri Tibor momentumos polgármester hazugsággyára https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2021/02/plakat0210.jpg Super User