Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 31 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #25 Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 20.

A képviselők által elfogadott törvényjavaslat elsődleges célja a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény pontosítása, az árfolyamrögzítés lehetőségének a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró kölcsönökre történő kiterjesztése, valamint annak egyértelművé tétele, hogy a törvény olyan devizakölcsönökre is alkalmazandó, ahol a fedezet egy része nem lakóingatlanon alapított jelzálogjog, hanem állami kezesség.

 

***

 

A 1227/2011. (VII. 4.) Kormány határozat, 2012. június 30-ig meghosszabbította a Magyar Honvédségből négy fő részvételét a szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló műveletben. Az erre irányuló törvényjavaslatot is támogatta a T. Ház.

 

Szomáliában nincs hagyományos értelemben vett államszervezet, az ország bukott állam kategóriába tartozik. A jelenlegi nemzetközileg elismert átmeneti szövetségi kormány próbál fenntartani egy hadsereget. Ezen szomáliai biztonsági erők kiképzése céljából indította az Európai Unió 2010. április 7-én első kiképző misszióját. Lényeges, hogy a kiképzés nem Szomáliában, hanem Ugandában folyik, és az ugandaiak végzik az alapkiképzést is. A spanyol vezetésű békefenntartó misszióban a Magyar Honvédség is szerepet vállalt egy jogász tiszttel és három kiképzővel. Az időközben bekövetkezett csúszások miatt az eredetileg egy évre tervezett kiképzést 2011. július 31-én sikerült befejezni. Az Európai Unió jelenlegi tervei szerint az „EUTM Somalia” elnevezésű misszió tovább folytatódik. Egyrészről Európai Uniós tagságunkból fakadóan, hiszen hazánk támogatja az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikáját, és aktívan részt kíván venni az EU válságkezelő műveleteiben a kontinensen és azon kívül is. Másrészt pedig támogatnunk kell a szegénységgel és a gyarmati múlt miatti elmaradottsággal küzdő országokat, mint amilyen Szomáliai is, de természetesen anyagi forrásainkhoz, és erőinkhez mérten.

 

***

 

A Magyar Köztársaság és Mongólia valamint a Magyar Köztársaság és Ausztrália között kötött, a szociális biztonságról szóló egyezmények célja az alkalmazottakra vonatkozó korszerű szociális biztonsági szabályozás és a befektetésekhez kapcsolódó munkaerőmozgás feltételeit megkönnyítő szabályozási környezet megteremtése, így hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország növelni tudja tőkevonzó képességét a közép-európai térségben.

 

Az egyezmények megkötése jótékony hatással van a magyar–mongol és magyar–ausztrál gazdasági, kulturális és oktatási kapcsolatokra. Az Ausztráliával kötött Egyezmény az egyenlő bánásmód alapelvén nyugodva szabályozza a nyugdíjbiztosítás terén felmerülő kétoldalú koordinációs kérdéseket és lehetővé teszi az Ausztráliába kivándorolt magyar származású, magyar biztosítási időt is szerzett személyek szolgálati idejének összeszámítását.

 

***

 

Az egyrészről az Amerikai Egyesült Államok, másrészről az Európai Unió és tagállamai, harmadrészről Izland és negyedrészről a Norvég Királyság közötti légiközlekedési megállapodás és kiegészítő megállapodások kiterjesztik az egyrészről az Egyesült Államok, másrészről az Európai Unió (az Európai Közösség és tagállamai) közötti módosított légiközlekedési megállapodás hatályát Izlandra és Norvégiára (a két ország az eredeti EU-USA megállapodáshoz már korábban csatlakozott).

 

A megállapodások előmozdítják a légiközlekedési vállalatok közötti piaci versenyen, minimális kormányzati beavatkozáson és szabályozáson alapuló nemzetközi légiközlekedési rendszer létrehozását, továbbá biztosítják a nemzetközi légiközlekedésben a biztonság és védelem legmagasabb fokát.

 

***

 

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya között a közös államhatárt keresztező szénhidrogén szállító vezetékek építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről szóló Megállapodás a meglévő Százhalombatta–Šahy (Ipolyság) kőolajvezeték és a tervezett Vel’ké Zlievce (Felsőzellő)–Balassagyarmat–Gödöllő–Vecsés földgázvezeték határsávban történő karbantartását és építését szabályozza.

 

Kimondja, hogy a felek támogatják a Megállapodásban megjelölt projektek megvalósulását, tájékoztatják egymást a projektek megvalósításában résztvevő szereplőkről, valamint rögzíti, hogy a Megállapodás végrehajtásából eredő munkák elvégzéséhez adott fél államának területén nincs szükség a másik fél által kiadott munkavállalási engedélyre, továbbá rendelkezik a határsávban történő munkavégzés feltételeiről.

 

 

 

 

 

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés