Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 97 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #26 Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 29.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat az Alaptörvény alapján, arra épülve készült. Annak terminológiáját alkalmazza, struktúráját, eljárási szabályait követi (rendkívüli intézkedések) és az abból következő feladatok végrehajtását szabályozza.

 

Fentiek figyelembe vételével a változtatások főbb területei az alábbiak szerint nevesíthetők: A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védelem erősítése; a lakosságvédelem erősítése; a polgári védelem szerepének erősítése; a polgári védelmi szervezetek alkalmazásának fejlesztése; valamint a katasztrófák elleni védekezés hatékonyabbá tételével és a finanszírozással összefüggő javaslatok.

 

***

 

Az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat megteremti annak a lehetőségét, hogy a végtörlesztés lehetőségével élők svájci frank esetén 180 HUF/CHF, euró esetén 250 HUF/EUR, japán jen esetén 200 HUF/100 JPY árfolyamon törlesszék devizahiteleiket, illetve meghatározott körben adó- és illetékmentességet ír elő a devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programban részt vevők és a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében.

Az előrejelzések szerint legalább 150 ezer, devizahitellel rendelkező család él majd a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztés lehetőségével, de számuk akár ennek a két-háromszorosa is lehet.

 

A törvény részletei:

Lehetőséget ad a devizaalapú kölcsön estében a végtörlesztésre, amennyiben:

a hitel folyósításánál alkalmazott árfolyam a rögzített árfolyamnál nem volt magasabb (Akik a rögzített feletti árfolyamon vették fel a devizahitelt, azért nem élhetnek majd a végtörlesztés lehetőségével, mert egyrészt "nyernének" rajta, másrészt mert ők a kölcsönfelvétel időpontjában már tisztában voltak a lehetséges kockázatokkal.),

2011. június 30-ig a szerződést nem mondták fel,

a hiteladós végtörlesztési igényét 2011. december 30-ig bejelenti,

a hiteladós a kapcsolódó tartozásainak a végtörlesztését vállalja,

a végtörlesztést az igénybejelentésétől számított 60 napon belül teljesíti.

A végtörlesztést a bank nem utasíthatja el, és csak törvényben meghatározott költségeket számíthat fel.

A végtörlesztés teljesítése érdekében nyújtott esetleges kölcsönre vonatkozó közvetítéséért a közvetítők díjazást nem jogosultak felszámítani.

A devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programokban részt vevőket a jogszabály mentesíti a személyi jövedelemadó, az ajándékozási, illetve visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alól.

A törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén személyi adómentesség jár a szociálisan rászorult magánszemély hiteladósok lakhatásának biztosítása érdekében, illetve a végtörlesztéssel összefüggő kötelezettség megszűnése során. Az ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatás szintén díjmentes a fenti körbe tartozó devizaalapú hitel, illetve végtörlesztés során.

A törvény a végtörlesztéstől függetlenül, általánosságban korlátozza a fogyasztóval kötött deviza alapú hitelszerződések esetében a devizában felszámítható költségeket, díjakat. Nem számolható fel devizában a szerződéskötéssel, a levelezéssel, a kimutatások és igazolások előállításával, az ügyfelek látogatásával, a hitelmonitoringgal, a felmondással, a fedezet értékbecslésével és cseréjével, a szerződésmódosítással, a hitelfedezeti biztosítási szolgáltatással, továbbá a hitelszerződés ügyintézésével és a kapcsolódó hitelszámla lezárásával kapcsolatos díj és költség.

 

***

 

A központi hitelinformációs rendszerről szóló törvényjavaslat által a jövőben nemcsak a nem teljesítő adósokat regisztrálja majd a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), hanem az időben törlesztő lakossági hiteleseket is, azaz létrejön a pozitív adóslista.

A jogszabály megőrzi az eddig hatályos szabályozásból a vállalkozások esetében a teljes körű nyilvántartásra, a magánszemélyek esetében pedig a negatív adóslistára vonatkozó rendelkezéseket, ugyanakkor az összes lakossági hitelszerződés pozitív adatait is tartalmazza majd. A bankok így pontosabban és gyorsabban fel tudják mérni a kihelyezendő hitelek megtérülését, ami jelentősen mérsékelheti a lakosság túlzott eladósodásának kockázatát, elősegíti a pénzpiac biztonságosabb működését.

 

***

 

Az általános forgalmi adóról szóló törvény jogharmonizációs célú módosításáról és az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól szóló törvényjavaslat fő célja, hogy az Európai Unió Bírósága ítéletében foglaltaknak eleget tegyen.

A törvényjavaslat szerint az adózó kérelemmel igényelheti vissza azt az összeget, amelyet az Áfa tv. hatályon kívül helyezett rendelkezései miatt korábban vissza nem igényelhető összegként vallott be, vagy rendes áfa-bevallásában kérheti vissza, számolhatja el, mint fizetendő adót csökkentő tételt. Csak az az összeg érvényesíthető, amelyet az adózó a törvény hatálybalépését megelőzően utoljára esedékes és benyújtott bevallásában vissza nem igényeltként tüntetett fel, így az adózó e bevallási kötelezettsége esetleges elmulasztása esetén az igény nem érvényesíthető.

Az indítvány kiterjeszti az ismételt ellenőrzésre vonatkozó kérelem lehetőségét azokra az esetekre is, amelyekben az ún. régi Áfa törvény alapján tett megállapítást az adóhatóság. Egyben azt is rögzíti, hogy folyamatban lévő ügyekben az ún. régi Áfa törvénynek az új Áfa tv. hatályon kívül helyezett rendelkezésével azonos tartalmú rendelkezése sem alkalmazható.

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés