Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 97 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #27 Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 30.

Az államháztartásról szóló törvény (a továbbiakban: Áht.) módosítása azt a célt szolgálja, hogy a fizetési kötelezettségekre vonatkozó törvények hatálybaléptetése vonatkozásában megállapított törvényi követelmény igazodjon a rendkívül rövid idő alatt változó világgazdasági helyzet okozta kedvezőtlen költségvetési folyamatok gyors befolyásolásának igényéhez.

 

A módosítás ugyanakkor továbbra is meg kívánja tartani az Áht. orientáló szerepét ebben a vonatkozásban, és biztosítja azt, hogy a változásokra való alkalmazkodáshoz szükséges kellő felkészülési idő a továbbiakban is mindenkor az érintett jogalanyok rendelkezésére álljon.

 

Az eddigi jogszabály alapján főszabályként 45 napban, az országgyűlési képviselők általános választásának évében 40 napban határozza meg azt a mértéket, ami a fizetési kötelezettséget megállapító, azok körét kiterjesztő vagy mértéküket megemelő törvények kihirdetése és hatálybalépése közötti időtartam minimumaként szolgál. A törvényjavaslat ezt az időközt – egységesen, a választási évekre is kiterjedően – 30 napban állapította meg.

 

***

 

Az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról” szóló számú törvényjavaslat

 

három, jelenleg hatályos törvény módosítására irányult: a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól, a szerencsejátékról, valamint az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit módosította.

 

A szerencsejátékról szóló törvény módosítása során a pénznyerő automaták adóztatása körében a pénznyerő automatával elért tiszta játékbevételtől függő százalékos mértékű adóteher bevezetését írják elő a jelenleg is alkalmazott tételes adó mértékének emelése mellett. A javaslat bevezeti a százalékos mértékű adóztatást, melyet automatánként kell fizetni abban az esetben, ha a tárgynegyedévben a tiszta játékbevétel a játékhelyen eléri vagy meghaladja a 900000 Ft-ot, mértéke 20%. Ezt az adónemet első alkalommal 2012. január 1-jétól kell alkalmazni. Januártól csak az állami adóhatóság engedélyével rendelkező online szerencsejáték-szervező nyújthat Magyarországon is elérhető szolgáltatást, akinek ilyen engedélye nincs, annak honlapját elérhetetlenné tehetik.

 

A gázolaj jövedéki adómértéke emelkedik 13 Ft/literrel (97,35 forintról 110 forintra emelik), így a benzin és a gázolaj közti jövedékiadó-különbség a meglévő 20% helyett 8%-ra csökken. Nem érinti az emelés a fuvarozókat és a gazdákat, az adóemeléssel egyidejűleg, azzal egyenlő mértékben megnöveli az általuk igénybe vehető kedvezmény mértékét. A fuvarozók kedvezménye novembertől 6,50 forintról 19,50 forintra nő, a mezőgazdasági termelők pedig a jövedéki adó korábbi 80% helyett 82%-ot igényelhetnek vissza.

 

A magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmának indokolt korlátozása érdekében az adótételek 50%-kal emelkednek, kivéve a párlatok (gyümölcspálinka) és a természetes aromával előállított termékek esetén, ahol 5%-os emelkedés lesz. A sör, a bor és a köztes alkoholtermék esetében 5%-os emelést indítványoz.

 

A cigaretta ezer szálankénti minimális tétele még idén novemberben 19 530 forint lesz, jövőre pedig két lépcsőben 21 740 forintra nő. Jelentősen emelkedik a vágott dohány adója is: a jelenlegi 7860 forintról kilogrammonkénti minimális jövedéki adó novembertől 8790 forint lesz, majd 9720, végül 2012 második felében már 10 440 forint. A törvény alapján a dohánygyártmányok adóminimuma 2012. május 1-jén, valamint 2012. november 1-jén emelkedik majd.

 

***

 

A magyar nyelv napjáról szóló országgyűlési határozati javaslat a magyar nyelv napjává nyilvánítja november 13-át (a magyar nyelvet hivatalossá tevő 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának emlékére), továbbá felkéri a kormányt, hogy a tudományos élet képviselőit, az egyházakat és a civil szervezeteket bevonva készítsen elő intézkedési tervet nyelvünk értékeinek védelme érdekében.

 

***

 

A Magyar Honvédség jelenlegi létszáma 25 660 fő, mely különböző állománykategóriákból tevődik össze. Az elmúlt egy évben számos olyan intézkedés született, amely most létszámnövelést von maga után.

 

Az országgyűlési határozati javaslat a „kormánytisztviselő, köztisztviselő, közalkalmazott, ügyészségi alkalmazott és munkavállaló” állománykategória létszámát emeli meg, hiszen a jelenlegi 3650 főről 6170 főre emelkedik. Ennek legfőbb oka a Honvédkórház Magyar Honvédség hadrendjébe történő illesztése, amellyel a Honvéd Vezérkar főnökének alárendeltségébe kerül az intézmény. Ez pedig a világos és hatékony vezetési-irányítási struktúra és a katonai szempontok érvényesülését eredményezi, ami civil szempontból is előnyt jelent. Fontos még megemlíteni, hogy a Honvédkórház továbbra is biztosítja a polgári egészségügyi ellátást.

 

A megalakuló Nemzeti Közszolgálati Egyetem, elsődlegesen a Hungária körúti katonai objektum működtetésének logisztikai feladataihoz szükséges létszám biztosítása miatt is szükséges a létszámemelés.

 

Mindezek mellett a házilag készített robbanószerkezetek elleni tevékenység képességének fejlesztése is létszámemelést igényelt.

 

***

 

Az Országgyűlés 2011. március 16-án fogadta el az energetikai tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényt, melyben – a csomag részeként – döntöttek a távhő hatósági árszabályozás alá vonásáról. A távhő ára az új miniszteri árrendelet kihirdetéséig a 2011. március 31-én alkalmazott ár szintjén befagyasztásra került.

 

Az új rendszer bevezetése érdekében – a törvénymódosítást követően – szeptember hónapban két miniszteri rendeletet szükséges kihirdetni:

 

− A távhő díjrendelet a termelők számára megállapított hatósági (maximalizált) hőárat, illetve a szolgáltatók által szedhető végfogyasztói árakat tartalmazza

 

− A támogatási rendelet a távhőszolgáltatók – indokolt költségeik és bevételi szerkezetük alapján meghatározott mértékű – hő-oldali támogatásának részletszabályait tartalmazza. A támogatás folyósítását a MAVIR végzi egy elkülönített számla terhére; a támogatási igény bejelentését követő hónapban; a folyósításra legfeljebb az elkülönített számlán rendelkezésre álló összeg erejéig kerülhet sor. A támogatás folyósítását és a jogosultságot a MEH folyamatosan ellenőrizni fogja; jogosulatlan igénybevétel esetén a jogosulatlan támogatást bírsággal növelten kell visszafizetni.

 

A távhőszolgáltatásról és az árak meghatározásáról szóló törvény célja egy új támogatási rendszer bevezetése, mely megteremti az alapját a távhő-támogatás új rendszerének, amelyben az eddigiek helyett a hőszolgáltatót és nem a termelőt támogatják. A lakossági távhőárak szinten tartása mellett a közszolgáltatási kötelezettséget ellátó távhőszolgáltatókat ösztönözi a ténylegesen primer energia megtakarítással járó, nagy hatásfokú, kapcsolt termelésből való vételezésre.

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés