Névnap

Ma 2017. augusztus 20., vasárnap, István napja van. Holnap Sámuel és Hajna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
augusztus
H K Sz Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 134 vendég böngészi
Fűtéstámogatás a rendkívüli hidegre tekintettel Nyomtatás E-mail
2009. január 23.

Az Újpesti Önkormányzat Fideszes alpolgármesterének javaslatára a kerület többlettámogatást nyújt a lakásfenntartási támogatásban részesülő családok számára, hogy ezzel is segítse őket a megemelkedett fűtésszámlák kifizetésében. Nagy István az előterjesztése indokaként emlékeztetett arra, hogy az elmúlt év decemberének utolsó napjaiban, illetve a 2009-es esztendő első heteiben az elmúlt évektől eltérően rendkívül hideg időjárás volt Magyarországon.

 

Az átlaghőmérséklettől jelentősen elmaradó decemberi-januári időjárási körülmények közepette a szokásosnál jóval több energiát kellett biztosítani ahhoz, hogy a lakások fűtöttsége megfelelő hőfokú legyen. Az említett időszakban történt többletenergia-felhasználás ezért jelentősen érvényesülni fog majd a gáz- és távfűtési számlákban, de azokban a háztartásokban is többletköltségeket okozott, amelyek maguk gondoskodnak a fűtésről.

 


Nagy István alpolgármester


Nagy István javaslata megfogalmazásakor abból indult ki, hogy különösen érzékenyen fogja érinteni a magasabb fűtésszámla azokat, akik számára már az eddigi közüzemi díjak törlesztése is komoly kihívás, hiszen - mint tudjuk - a gáz ára már tavaly is többször emelkedett. Tekintettel arra, hogy a rendkívüli körülmények miatt lesznek kénytelenek a szolgáltatók magasabb összegű számlákat kibocsátani, illetve a fogyasztók megfizetni az említett időszakra, a fideszes alpolgármester azt indítványozta, hogy mindazok az újpesti és káposztásmegyeri családok, amelyek szociális helyzetük alapján lakásfenntartási támogatásban részesülnek, az említett időszakra kapjanak egyösszegű, egységesen 10 ezer forint értékű támogatást. Ez a kerületben összesen 420 családot érint, így az alpolgármester által javasolt támogatás-kiegészítés folyósítása összességében 4,5 millió forint e célra történő elkülönítését jelenti.


Nagy István a támogatás kiegészítésének szükségességét többek között azzal indokolta, hogy a napi megélhetési gondokkal küzdő családok ne kerüljenek még nehezebb helyzetbe a váratlan hideg következtében megemelkedett fűtésszámlák miatt. Másfelől mindenképpen figyelembe kell venni azt is, hogy ne növekedjék a közműdíj-hátrálékkal rendelkező családok száma, illetve a be nem fizetett díjak nagysága sem. Ugyancsak tekintetbe kell venni azt is, hogy az új esztendőben a közüzemi díjak a Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek, egyesek (például szemétszállítás, víz- és csatornadíj, BKV-tarifák)  annak kétszeresét-háromszorosát jelentik.

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.