static-aside-menu-toggler
gkSearch

Két évvel ezelőtt a Fidesz frakció előterjesztésére az Újpesti Képviselő-testület – Déri Tibor szavazatával is! – egyhangú szavazással döntött arról, hogy park épüljön a volt Újpesti Uszoda üresen álló telkén.

Azzal a feladattal bízta meg Déri Tibort, Újpest momentumos polgármesterét, hogy ennek megvalósulása érdekében kezdeményezzen tárgyalásokat a Fővárosi Önkormányzattal. Ezután Déri Tibor két évig nem tett semmit az ügy érdekében, sőt szeptember elején a Fővárosi Közgyűlés tagjaként megszavazta az Újpesti Uszoda értékesítéséről szóló előterjesztést.

Déri Tibor Újpest momentumos polgármestere nem bontotta ki az igazság minden részletét, amikor győzelmi jelentést tette közzé Facebook oldalán:

„… a Főpolgármesteri Kabinet ülésén döntöttek arról, hogy kezdeményezésünkre leállítják az uszoda értékesítését és tovább egyeztetünk a jövőbeni tervekről. Köszönöm a kabinettagoknak és VARJU László Újpest-Angyalföld országgyűlési képviselőjének is, hogy kiállt az ügy mellett és sikerült meggyőznünk az érintetteket!

Személy szerint pedig örülök annak, hogy két hét leforgása alatt sikerült gyökeresen megváltoztatnunk a főváros véleményét az eladással kapcsolatban és belátták, hogy az értékesítés nem jó megoldás az újpestiek számára!”

Ezzel szemben az uszoda ügy előzménye, hogy:

A FIDESZ frakció javaslatára a Képviselő-testület 2019.11.28-án – két éve! – úgy döntött, hogy:

„A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a Fővárosi Önkormányzatnál annak érdekében, hogy a Budapest IV. kerület 71509 hrsz-ú, 5064 m2 alapterületű, természetben 1042 Budapest Árpád út 114-120. szám alatt található ingatlant a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 23. § (5) bekezdés 1. pontjában (helyi közutak, közterek és parkok kezelése, fejlesztése és üzemeltetése) meghatározott közfeladatok ellátásának elősegítése érdekében alakítsa ki.”

A határozat végrehajtásával a Képviselő-testület Déri Tibor polgármestert bízta meg 180 napos határidővel, aki ennek ellenére két évig semmit nem tett azért, amivel megbízták.

Ez a mulasztás az oka annak, hogy Fővárosi Közgyűlés 2021.09.01-én arról döntött a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek nyújtott másfél milliárd forint kölcsön visszafizetésének feltételeiről, és a törlesztés biztosítékaként a 71509 hrsz.-ú újpesti telekingatlan értékesítéséből befolyó vételárat nevesítette, ami az Újpesti Uszoda telke.

A határozat szerint:

… a BGYH Zrt. a teljes kölcsön összeget két részletben köteles visszafizetni oly módon, hogy 700 millió forint összeget legkésőbb 2021. december 31. napjáig, míg a fennmaradó 800 millió forint összeget legkésőbb 2022. augusztus 31. napjáig köteles visszafizetni a Fővárosi Önkormányzat részére azzal, hogy amennyiben a BGYH Zrt. tulajdonában lévő 71509 hrsz.-ú újpesti telekingatlan értékesítésre kerül, a Társaság a befolyó vételárösszeget a kölcsön törlesztésére fordítja

Amikor az Újpesti Uszoda telkének értékesítését Déri Tibor a Fővárosi Közgyűlés tagjaként megszavazta, akkor azt az Újpesti Képviselő-testület döntésével szemben szavazta meg. Úgy látszik Dérinek fontosabb volt a főváros baloldali vezetőihez való feltétlen alkalmazkodás, mint annak a közösségnek az érdeke, ahol polgármesterré választották.

Most meg azon örvendezik polgármesterünk, hogy két hét alatt megoldódott a probléma. Mivel az eladás híre lakossági tiltakozást váltott ki, ezért Déri polgármester ritmust váltott és nagy hirtelen tárgyalni kezdett, majd büszkén kihirdette, hogy:

„a Főpolgármesteri Kabinet ülésén döntöttek arról, hogy kezdeményezésünkre leállítják az uszoda értékesítését és tovább egyeztetünk a jövőbeni tervekről.”

Mi van?

A polgármester azt meri leírni, hogy kezdeményezésünkre leállítják az uszoda értékesítését, hogy két hét leforgása alatt sikerült gyökeresen megváltoztatnunk a főváros véleményét az eladással kapcsolatban, és hogy kezdeményezésünkre leállítják az uszoda értékesítését. Miközben a Fővárosi Közgyűlésben alig két hónapja megszavazta az uszoda telkének eladását. Vajon miért következett be nála ez a gyökeres fordulat?

Ismerve Déri Tibor kétéves semmittevését és az uszoda értékesítését támogató szavazatát, az biztosan állítható, hogy ehhez az újpestiek előtt kedvezőnek feltüntetni szándékozott fővárosi döntéshez semmi köze sincs. Még akkor sem, ha ezt heves önfényezéssel magának akarja betudni.

Amit közreadott, abból arra lehet következtetni, hogy az uszoda értékesítésének felfüggesztése politikai nyomásra történt. Varju László, aki Újpest országgyűlési képviselője és a Demokratikus Koalíció alelnöke az országgyűlési választások közelsége miatt kierőszakolta a fővárosi vezetésétől – elsősorban Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester helyettestől – hogy felfüggesszék az eladást.

A felfüggesztés semmire nem jelent garanciát, időhúzásra viszont jó.

Megelőzve ezzel azt a botrányt, ami az országgyűlési választások előtt nem jönne jól a baloldalnak.

Hogy mi lesz az Újpesti Uszoda telkének sorsa, az majd csak a választások után fog kiderülni. De az előjelek nem túl kedvezők.

Déri Tibor esete az Újpesti Uszoda telkével https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2021/11/deri1108.jpg Super User