Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 10 vendég böngészi
Kétszázezer ember ellátását veszélyezteti a főváros időhúzása Nyomtatás E-mail
2008. szeptember 02.
Továbbra is rendezetlen az újpesti felnőtt- és gyermekszakrendelő sorsa, mert a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön levette napirendjéről a kérdés megvitatását, és a két intézmény egyelőre nem költözhet össze. Pesti Imre és Wintermantel Zsolt fideszes képviselők szerint a főváros időhúzásra játszik.

Ha minden az előzetes menetrend szerint alakul, hamarosan lezárulhatott volna az újpesti járó betegek szakellátása körüli huzavona, a Fővárosi Közgyűlés azonban mégsem tárgyalt csütörtökön a gyermek- és felnőtt szakrendelő összeköltöztetéséről. Mint lapunk is megírta: februárban a főváros azt fontolgatta, hogy magánkézbe adja az újpesti szakrendelést. Ezt fölháborítónak találták a városrész fideszes képviselői, a helyi polgárok pedig aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy útját állják a tervnek. A helyzetet azért is sérelmezték, mert a Fővárosi Közgyűlés korábban bezárta az újpesti szülőotthont, az urológiai ellátás megszüntetésével pedig lehetetlen helyzetbe hozta a kerületi Károlyi Sándor Kórházat is.

Az elképzelésből végül nem lett semmi, és az érintett felek tárgyalásba kezdtek. Ennek eredményeként május 22-én olyan elképzelés fogalmazódott meg, hogy a kórházhoz tartozó gyermek- és felnőttszakrendelőt összeköltöztetik. A gyermekellátásokat befogadó felnőttegészségház épületének felújításához szükséges pénzt a tervek szerint a főváros és Újpest közös tulajdonában lévő gyermekrendelő, valamint a kizárólagosan a főváros tulajdonát képező egykori szülőotthon épületének értékesítéséből teremtették volna elő, és a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága, majd Újpest képviselő-testülete is támogatta a koncepciót.
 


Wintermantel Zsolt, a Fidesz IV. kerületi és fővárosi képviselője csütörtökön előterjesztést adott be, kérve a főpolgármestert, hogy indítványozza a koncepció közgyűlési elfogadását, és a főváros adjon előleget az egészségház átalakításához. A politikus szerint megközelítőleg hétszázmillió forintra lenne szükség az épület fölújításához és ahhoz, hogy gyermekek gyógyítására is alkalmassá tegyék. "Az ingatlanok laikus és durva becslésem szerint is bőven fedeznék a munkálatok ellenértékét" – mondta lapunknak a politikus. Az előleg biztosításához azonban módosítani kellene a főváros költségvetését, Wintermantel Zsolt ezt is kezdeményezte volna az ülésen.

Miután a közgyűlés levette napirendjéről a fideszes képviselő előterjesztését, egy másik, szintén újpesti ügyet tárgyalt. A főváros 285 millió forint visszatérítendő támogatást szavazott meg a jelenleg ötszázmillió forint adóssággal küzdő Károlyi kórháznak, a hitelt 2010-től három év alatt kell törleszteni. A testület elvetette Pesti Imre egészségügyi bizottsági alelnök (Fidesz) javaslatát, hogy saját intézkedési tervének megvalósításához százmillió forint azonnali segélyt is kaphasson az intézmény. Ehhez az alelnök a budapesti egészségügyi modell kialakítására szánt tartalék egy részét jelölte meg forrásként. Pesti Imre azt mondta lapunknak: kéréséhez mellékelte a kórház intézkedési tervét, ennek ellenére a közgyűlés éppen azt hiányolva utasította el.

A két fideszes képviselő szerint a közgyűlés nyilvánvalóan időhúzásra játszik, márpedig minden elvesztegetett nap a kórházat és a hozzá tartozó szakrendelőket sújtja. Ellátási területe szerint ugyanis a Károlyi nemcsak az újpesti, hanem a rákospalotai járó és fekvő betegeket is gondozza, összesen kétszázezer ember egészségügyi ellátását biztosítja.

forrás: magyarhirlap.hu - Niczky Emőke
 
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés