Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 30 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #29 Nyomtatás E-mail
2011. október 19.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének éves jelentéséről szóló javaslat a PSZÁF múlt évi tevékenységét, a szervezeti-működési feltételekben bekövetkezett változásokat, valamint a nemzetközi kapcsolatok fejleményeit mutatja be, továbbá összegzi az év során szerzett felügyeleti tapasztalatokat. Az intézmény státuszára vonatkozó jogszabálymódosítások olyan mértékben formálták át a Felügyelet munkáját, hatáskörét és felelősségét, hogy lényegében az intézmény újjászületett. Ezáltal az a hatóság is közvetlen szabályozói jogkört kapott, amely legközelebb van a pénzügyi szektor intézményeihez, s elsőként érzékeli az azoknál végbemenő változásokat.

 

A Felügyelet történetében először jelent meg a fogyasztóvédelmi funkció, nevesített feladatként jelent meg az egyik alelnöknél, s a terület fontosságát jelzi a Fogyasztóvédelmi igazgatóság megerősítése is.

 

***

 

A képviselők támogatták az EUROFIMA Európai Vasúti Gördülőállomány-finanszírozási Társaság alapításáról szóló törvényjavaslatot. Az Eurofima egy 1955-ben alapított svájci székhelyű cég, amelynek részvényesei a résztvevő államok által kijelölt vasúti társaságok. A részvényességi státuszért cserébe a vállalattól kedvezményes finanszírozáshoz jutnak vasúti gördülőállomány (vasúti kocsik és mozdonyok) beszerzéséhez. Hazánk 1991-ben csatlakozott az Egyezményhez, kihirdetésére azonban csak most kerül sor.

 

***

 

A magyar Országgyűlés támogatását adta a Horvát Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának azon kezdeményezéséhez, hogy Az Alpok-Adria együttműködésben érintett országok területét GMO-mentessé tegyék. Az Országgyűlés felkéri Magyarország területi önkormányzatait, hogy csatlakozva a kezdeményezéshez, közigazgatási területükön tiltsák meg a GMO-k alkalmazását az agrárgazdaságban.

 

***

 

Az innováció kiemelkedő fontosságú hazánk, nemzetgazdaságunk versenyképessége szempontjából. A kutatásfejlesztés és az innováció ugyanakkor nem tartozik kizárólagosan egyik bizottság tevékenységi körébe sem, ezért a bizottságok közötti együttműködésre van szükség. Ennek elősegítését támogatja az Innovációs és fejlesztési eseti bizottság létrehozása.

A Bizottság feladata lesz az Országgyűlés kutatásfejlesztés- és innováció-politikai tevékenységének elősegítése; az e területet érintő jogalkotás figyelemmel kísérése; a K+F tevékenység, az innováció és tudománypolitika kormányzati kezelési módja, szervezeti rendjének áttekintése, hatékonyságának vizsgálata; a tudomány és a gazdaság közötti kapcsolat erősítésének elősegítése.

 

***

 

A közszolgálati személyügyi stratégia eleme a létszámtervezésen alapuló, a hivatásrend szakmai követelményeihez igazodó, a közigazgatás tisztviselői, a hon- és rendvédelmi szervek tiszti utánpótlását biztosító felsőfokú képzés. Ennek biztosítása érdekében alkotta meg a T. Ház a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról szóló törvényt.

 

A törvény célja, hogy a közigazgatási, a rendészeti, a katonai és a nemzetbiztonsági képzések a közszolgálati életpályák valós igényeinek megfelelően, a közszolgálat ágazatirányítóinak szoros szakmai felügyelete mellett működjenek. A felsőoktatásnak ez a területe a közszolgálattal - mint megrendelői oldallal - szorosabb kapcsolatba kerül, a felsőoktatási közpénzekkel és a szellemi erőforrásokkal való gazdálkodás is hatékonyabbá válik.

 

A törvény célja az is, hogy az egyetem és a fenntartók közötti kapcsolatnak más állami egyetemekhez viszonyított sajátosságaira speciális rendelkezéseket alkosson, melynek indoka, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási és kutatási tevékenységében aktívan és közvetlenül érvényesülhessenek a tisztviselői és a tiszti életpályák képzési és humánpolitikai követelményei.

 

A törvény egységesíti a jogelőd felsőoktatási intézményekre vonatkozó speciális ágazati-képzési szabályozásokat. Megmarad a civil (közalkalmazotti) és a hivatásos foglalkoztatás (Hszt., Hjt.) együttes jelenléte az intézmény állományában.

 

***

 

Magyarország Alaptörvénye szerint a bíró szolgálati jogviszonya az általános öregségi nyugdíjhatár betöltéséig állhat fenn. A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény idei módosítása értelmében 2012-ben összesen 274 bíró vonul nyugállományba. A hatályos szabályozás szerint az álláshelyre a pályázatot a megüresedést követően lehet kiírni, továbbá a pályázati eljárás 2-3 hónapot vesz igénybe. Emellett a nyugállományba vonuló bírák felmentési idejük egy részére mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól, így az álláshely ténylegeses 4-5 hónapig betöltetlen marad, ami rontja az ítélkezés időszerűségét.

 

A fentiek tükrében a bírósági eljárások ésszerű időn belül való befejezésének biztosítása érdekében egyes bírói álláshelyek betöltésének átmeneti szabályairól szóló törvényjavaslat olyan szabályokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a bírák kiesése okozta problémák mielőbbi megoldását. A bíróságok elnökeinek ismereteire építve egy létszámkeretet biztosít a bírósági elnökök számára, amelynek legcélszerűbb felhasználására a munkaszervezés aktuális követelményeinek való megfelelés és a bírósági eljárások ésszerű időn belül való befejezésének érdekében az elnökök tesznek javaslatot.

 

***

 

A korábban elfogadott otthonvédelmi törvény megteremtette annak a lehetőségét, hogy a végtörlesztés lehetőségével élők svájci frank esetén 180 HUF/CHF, euró esetén 250 HUF/EUR, japán jen esetén 200 HUF/100 JPY árfolyamon törlesszék devizahiteleiket, illetve meghatározott körben adó- és illetékmentességet írt elő a devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programban részt vevők és a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében.

 

A mostani törvényjavaslat az eredeti otthonvédelmi törvény hatályát terjeszti ki és pontosítja, az elmúlt időszakban a pénzügyi intézmények viselkedéséből levont tapasztalatok alapján:

 

  • a végtörlesztés joga akkor is megilleti a deviza alapú jelzáloghitellel tartozót, ha a kölcsönnel már nem az eredeti pénzügyi intézménynek tartozik. (a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés teljesítését követően ingatlanuk tehermentessé válik)
  • az egyösszegű végtörlesztéshez esetleg igénybe vett áthidaló kölcsön csak forinthitel lehet.
  • az egyösszegű végtörlesztés szabályai arra az esetre is vonatkoznak, amikor a végtörleszteni kívánt hitel folyósítása több részletben történt, ezeket általában lakásépítés céljából vették fel a hitelesek, és az építkezésnek ütemének megfelelően folyósították a részösszegeket a pénzintézetek. (Az árfolyamok súlyozott átlagát kell figyelembe venni.)
  • az egyösszegű végtörlesztés szabályai a devizában törlesztő adósok hitelszerződéseire is vonatkoznak, nemcsak a devizahitelesekére
  • nem tekinthető vagyongyarapodásnak, ha a magánszemély saját meglévő pénzeszközeit használja végtörlesztésre vagy az összeget végtörlesztés céljára egyenes ági hozzátartozójának ajándékba adja.

 

 

 

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés