Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 32 vendég böngészi
Mentsük meg a Károlyi Kórházat! Nyomtatás E-mail
2008. július 20.

 

Mentsük meg a Károlyi Kórházat!

Egyre kevesebben vannak Újpesten is, akik elhiszik, hogy a kormány reformnak nevezett intézkedései az egészségügyben azt eredményezik, hogy a befizetett járulékok változatlan hagyása mellett, tőkeerős külföldi vállalatok hirtelen felújítják a kórházakat, rendelőket, és vadonatúj berendezésekkel látják el. A valóság teljesen mást mutat, mint a több százmillió forintból készült propagandakiadványok. Pusztulás, káosz, bizonytalanság. Mi történt Újpesten a nagy szocialista reform megkezdése óta?
Újpest egészségügyi ellátórendszere Újpest fejlődésével párhuzamosan jött létre. A Károlyi Kórházat gróf Károlyi Sándor alapította, 1895-ben nyílt meg akkor még magánkórházként. 1905-ben jött létre az Újpesti Gyerekkórház (ma Árpád Kórház), 1916-17-ben létesült az "Újpesti Szülőház Egyesület" kezdeményezésére a Szülőotthon. 1923-ban tüdőbeteg gyerekek kezelésére létesült Gyermekrendelő a Jókai utcában. 1947-től teljesedett ki a tevékenysége a többi szakterületre és működik, mint Gyermek Szakorvosi Rendelő. 1950-ben a város a Szakorvosi Rendelőintézettel gazdagodott, mely helyet adott a TBC Gondozó Intézetnek is, igaz a főváros kerületei közül az utolsók között hozták ezt létre. Nem mondható tehát, hogy Újpesten kormányzati és fővárosi segédlettel néhány sebtiben felhúzott pavilon elbontása folyik. Több mint százéves, valóban közösségi akaratból, adományokból, egyesületek, alapítványok támogatásával, és önkormányzati ráfordításokból létrehozott egészségügyi vagyon szétrombolása folyik.
Az újpesti kórházak Újpest Budapesthez csatolásakor kerültek a főváros működtetésébe az ötvenes években. A rendszerváltoztatás óta jó néhány tanulmány, sőt konkrét terv is készült, hogy a több telephelyen működő kórházat átszervezéssel, felújításokkal, befektetések révén, hogy lehet hatékonyan, a mai kor elvárásainak megfelelően működtetni. A tervek csak papírok voltak, a főváros nem szándékozott pénz tenni a peremkerület, és az agglomerációs települések egészségügyi ellátásába. Az öszödi reformok, pedig lehetőséget biztosítottak a fővárosi szocialista szabaddemokrata egészségpolitikusoknak, hogy saját érdekeik mentén, saját hatalmi harcaikat vívhassák. A csatamezőn maradt áldozat pedig a fővárosi beteg.
Ágyszámleépítés és volumenkorlát. Újpesten először az Urológiai Osztály, majd a Szülőotthon megszüntetése következett. Ezzel nehéz helyzetbe hozták a Károlyi Kórház sebészetét, hiszen az a két osztály pácienseinek sebészeti ellátását is biztosította, a kieső beavatkozások kieső bevételt is eredményeztek. De a reformok beindulnak, akkor a lejtőn nincs megállás. Derce Tamás az Újpesti Naplónak adott interjújában azt mondta, hatékony megbeszéléseket folytat Demszky Gáborral, aki érti és értékeli az elképzeléseit, de az interjúból inkább az derül ki, mintha Derce Tamás értené meg a főpolgármestert.  Derce szerint: „meg kellett tenni a kényszerű lépéseket, az egészségügy hatékonyabb működése érdekében. A beteg jobban van, mert a rendszer működik és nem omlott össze.” Mindkettő állítás a szocialisták álláspontját tükrözi, és erősen vitatható.. Az biztos, hogy az egészségügyi rendszer nem működik attól hatékonyabban, hogy megszűntették az urológiát és a Szülőotthont. Sőt más területeken sem jelentett ez megoldást. És egyáltalán nem biztos, hogy a rendszer nem omlik össze.

A reformisták az évtizedek óta kispórolt, ellopott pénzeket, illetve annak hiányát tologatják ide-oda, mígnem találnak egy olyan piackonform megoldást, amely eredményekképpen az újdonsült befektető még egyszer kisajtolhatja a betegekből azt a pénz, amit már egyszer járulékban befizettek.
De mi lesz a Károlyi Kórházzal? Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium egykori államtitkára szerint, nem elképzelhetetlen, hogy néhány év múlva már csak a kiemelt kórházak maradnak meg. Ezek szerint a Károlyi Kórház több mint száz éves működés után halálra van ítélve.
Újpest viszont akár saját múltjára tekint vissza, akár saját jövőjére tekint, nem tehet mást, mint hogy átveszi ezeket a rendelőintézeteket. Pénzbe kerülnek igen. De lehet-e fontosabb szempont az újpesti közösség számára, mint az egészségügyi ellátás kérdése? Mert ha nem vesszük át annak a következményei katasztrofálisak lesznek.
Újpesti pletykák szerint a Hospinvest már a spájzban van: feni a fogát az Újpesti Szakrendelőre. Mire is számíthatunk egy magánbefektető megjelenésével: semmi beruházás, 20-40%-os elbocsátás, megszüntetett, más városba helyezett osztályok, folyosón fekvő betegek, hatékonyság, profit.
A gyógyulás nagy részben úgyis a beteg akaratán múlik.

 

Hozzászólások  

 
-1 #2 Anti 2010-04-18 06:16
Hollósira, meg Wintermantelre kell szavazni, majd ők megmondják, hogy hogyan.
 
 
+1 #1 kismalacka 2010-04-17 06:06
Jó, mentsük meg, de hogyan?