static-aside-menu-toggler
gkSearch

Az év végén Déri Tibor polgármester (Momentum) és dr. Trippon Norbert alpolgármester (Demokratikus Koalíció) beszámolt az újpesti városvezetés eddig elért eredményeiről. Ebben – sok más mellett – a felejtés jótékony homályában maradt az önkormányzati kampányban megígért 250 alacsony lakbérű önkormányzati bérlakás megépítése.

Hallgatnak az újpesti aktív kórház ígéretéről is, most éppen a harmadik választási kampányát kezdi azzal a baloldal, hogy újra megígérik. Nem esik szó a kampányban hangoztatott Újpesti Élhető Társasház programról, panelfelújításról (szigetelésről, nyílászáró cseréről, tetőkertekről és zöldfalakról, megújuló energiáról) és a Budapesten egyedülállónak beígért lakásfelújítási programról és az ezekhez beígért vissza nem térítendő támogatásról. Említést sem tesznek az Újpesti Uszoda telkének sorsáról sem, ahová parkot ígértek, bár az újpestiek többsége oda új uszodát szeretne.

A bevezető mondatokban visszaidéztük a baloldal választási kampány során tett legfontosabb ígéreteit. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy azokból semmi nem teljesült. 2021 év végén Déri Tibor momentumos polgármester és dr. Trippon Norbert dékás alpolgármester csak olyan eredményekről tudtak beszámolni, amikhez vagy semmi közük nem volt, vagy ha volt is, csak annyi, hogy folytatták a Wintermantel Zsolt polgármestersége idején elkezdett beruházásokat és felújításokat. Ezekről saját sikerként beszámolni úgy, hogy közben elfelejtik megemlíteni az előzményeket, nem elegáns, inkább kicsinyes.

A nem teljesített választási ígéretek és a saját teljesítmény hiánya miatt a jelenlegi városvezetés munkájáról lesújtó képet kapunk.

Egy város működése és vezetése folyamatos, amiben általában nem okoz(hat) nagy törést az önkormányzati választás eredménye. Ha ennek a folyamatnak a részeként vizsgáljuk Déri Tibor polgármester és dr. Trippon Norbert alpolgármester beszámolóját, akkor valósabb képet kapunk a 2019 ősze óta eltelt két évről, az elért eredményekről.

Azt írják, hogy felújítottuk a Béke teret. Ez úgy helyes, hogy a tér felújítása már 2019-ben elkezdődött, de a Déri Tibor polgármester (Momentum) féle városvezetés lebutította, mondjuk úgy, hogy „ócsított” az eredeti terven. Ahogy a Sándor István park is szerepelt a terveinkben: megkérdeztük az ott élőket, hogy mire lenne szükség a lakókörnyezetükben. A többség játszótér helyett park létesítésére szavazott, amit az új városvezetés megvalósított. Ami mindenképpen dicséretes.  A József Attila utcai park és játszótér valamint a Kordován tér felújítása is kompletten meg volt tervezve, de ezeket is újratervezték. Hogy az eredeti tervek, vagy az új tervek voltak jobbak, az nyilván ízlés kérdése. De az ízlésbeli különbségek a tervezési költségek növekedését eredményezték. Nekünk jobban tetszett az eredeti terv.

A polgármester és alpolgármestere beszámolnak arról, hogy elkészült az uniós pályázat keretében a 39 önkormányzati bérlakás felújítása, és megkezdődött a Károlyi utcában felépült 29 lakásos önkormányzati bérlakásház műszaki átadás-átvétele is. Zajlik továbbá 9 fecskelakás felújítása is. Ezekről eddig is sokat beszéltünk. Az új városvezetés a választás előtt még lakossági tiltakozást is szervezett ezek ellen azzal, hogy a fideszes városvezetés „Hős utcát” csinál a Károlyi utcából. Ezért csak megismételni tudjuk: ehhez a szociális városrehabilitációs programhoz az új városvezetésnek semmi köze nincs, a tervek még az új városvezetés idején készültek, ahogy a megvalósításhoz szükséges (VEKOP pályázatból elnyert) forrás is az önkormányzat számláján volt.

A fecskeházi lakások felújítását is elkezdtük, 2018-től kezdve már csak felújított lakásokat adtunk bérbe, és tudtuk, hogy húsz év után elérkezett az ideje az épület teljes felújításnak is, amit szintén terveztünk. Most ez következne, de nem hallunk róla.

Az olvasható a beszámolójukban, hogy többek között a "vadvirágos" ágyásainkkal nyertük el idén a Virágos Magyarország versenyen a Főváros fődíját, a "legvirágosabb kerület" címet. Jelezzük, hogy ezt az elismerést Wintermantel Zsolt idején is elnyerte Újpest, és jó hír, hogy ez megismétlődött.

Azt írják, hogy létrehoztuk az első Közösségi Tankertet az Izzó lakótelepen, ahol 22 újpesti „kiskertész” kezdhette meg a városi kertészkedést. Ehhez hozzátesszük, hogy 12 ágyás már ott volt, ezeknek a továbbfejlesztése történt és bekerítették a területet, amit szintén jónak tartunk.

A beszámolójukban az szerepel, hogy 2019 ősze óta 2116 új fát ültettek, melyet a www.ujpestifaszamlalo.hu oldalon lehet nyomon követni. A mi nyilvántartásunk szerint ebből 400-500 fa a 2019 előtt elkezdett és 2020-21-ben befejezett beruházások eredménye.

Napelemes térlámpákat telepítettünk a Bőröndös sétányra, a Görgey sétány mentén a szánkódomb mellett, a Széchenyi téren és káposztásmegyeri Kajla kutyafuttatón is. Ez is olyan program, ami 2019 előtt is létezett, az új városvezetés folytatta, igaz, le is állíthatta volna. Támogatjuk a folytatását is.

Arról tájékoztatják Újpest lakosságát, hogy a Szakrendelőben a klimatizálás után lecserélték a régi, elavult kazánokat újakra, és a teljes intézményi világítást korszerű LED fénycsövekre. Ezen fejlesztésekkel milliókat spórolunk, valamint tavaszra várhatóan elkészül a mozgásterápiás centrum is - írják. Ez igaz, és sokat tettünk azért mi is, hogy ez megvalósuljon. Az épület árnyékolása 2019-ben befejeződött, amit az említett „klimatizálás” követett. A klimatizálás elnevezés ugyan enyhe túlzásnak mondható, a komforthűtés jobban fedi a valóságot. A tervei elkészültek, a közbeszerzést lefolytattuk, így a 2020-as befejezésnek nem volt akadálya.

Fontos megemlíteni, hogy ezekhez a források (milliárdos tétel!) a Kormánytól érkeztek Újpestre, miközben Déri Tibor polgármester megszorításokról és az önkormányzat kifosztásáról beszél. Azt, hogy jó döntés volt-e a hetedik emeletre helyezni a mozgásszervi centrumot, majd az idő eldönti.

Elmondják, hogy teljes udvarfelújítást végeztünk a Nyár óvodában és részlegest számos más intézményünkben: új játszóeszközöket és árnyékolókat telepítettünk, felújítottunk számos udvari játékot. Bölcsődéink és óvodáink udvarán magaságyásokat helyeztünk ki, valamint bevezettük az intézményi használtolaj-gyűjtést is. Az intézmények folyamatos karbantartása és felújítása egy tervszerű folyamat része, természetes feladata az önkormányzatnak. Ez nem is lehetne a sikerpropaganda része. De ha már így történt, megjegyezzük, hogy a Nyár utcai óvoda felújítása is még Wintermantel Zsolt polgármestersége idején kezdődött.

Arról viszont nem szólnak, hogy 2020 óta egyetlen új intézményfelújítási program sem indult. Sem bölcsődei, sem óvodai, sem iskolai, holott ezekre ütemterv volt. 2019-ben elkezdődött a leromlott műszaki állapotú Virág Óvoda felújításának tervezése, melynek 2021-re meg kellett volna történnie. Helyette csak lassú pusztulás van. Elmaradt az iskolai okostanterem program befejezése is, amit annak idején elkezdtünk és folytatását már a jelenlegi többség velünk együtt szavazta meg a 2020. évi költségvetésben.

Az idei évre tervezett Pácoló-Intarzia utcák által körülhatárolt tér felújításáról, a Szent István téren található közösségi park létrehozásáról, a Városkapunál a mintegy egyhektáros közpark kivitelezéséről, és a Szilas Multisport Bázis kialakításáról is a fentebb említett kifogások mondhatók el.

A Pácoló-Intarzia utcák által körülhatárolt tér felújításának tervét az új városvezetés készen megkapta.

A Városkapunál kialakuló közparkhoz sincs semmi köze Déri Tibor polgármesternek és az új városvezetésnek, ami a már említett VEKOP pályázat részeként valósul majd meg. Ezzel szemben mindent elkövettek azért, hogy ne park épüljön itt, hanem helyette irodaházakat, lakóépületeket létesíthessenek. Többször keresték meg ezzel a kéréssel az irányító hatóságot, de mivel ez a terv nem felelt meg az eredeti pályázati feltételeknek, ezt a kérést elutasították.

A Szent István térre tervezett közösségi park terveit nem osztották meg az önkormányzati képviselőkkel, így nem tudjuk, mi szerepel benne. A leírtak alapján azzal lehet számolni, hogy itt is az eredeti elképzeléssel szemben egy gyengébb színvonalú megvalósítással lehet számolni.

A Szilas Multisport Bázis szintén az újra tervezés áldozata lett. A kulturált működéshez szükséges épület létesítése helyett konténerek elhelyezéséről lehet hallani, valószínűsítjük, hogy itt is az eredetileg tervezett funkciók csökkentésére kerül sor.

Ez is egy évértékelés, csak reálisabb Déri Tibor momentumos polgármester és dr. Trippon Norbert dékás alpolgármester beszámolójához képest.

 

Nagy István
Fidesz frakcióvezető

Az újpesti városvezetés elmúlt két évéről https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2022/01/deri_nagy_0110.jpg Super User