static-aside-menu-toggler
gkSearch

Kanász-Nagy Máté a Lehet Más a Politika társelnök alpolgármestere az LMP lista második helyéről már a parlamentbe készül. Márky-Zay Péter miniszterelnök-jelölt megmondó embere szociális és hajléktalan ügyekben, ami tovább rontja a baloldal erősen megkérdőjelezhető kormányzóképességét.

Kanász-Nagy Máté LMP társelnöki munkája mellett megmaradt idejében, rövid újpesti tartózkodása után – ez szó szerint értendő, törvénytelen rendeleteket, összeomló városrehabilitációs programot, megszorító intézkedéseket hagy maga után, meg sok-sok hazugságot. Ahogy mondani szokták: utána az özönvíz. Az újpesti nyugdíjasok még sokáig fogják emlegetni munkásságát.

Kezdjük azzal, hogy Wintermantel Zsolt kilenc éves polgármestersége idején minden újpesti nyugdíjas évente egyszer, később már kétszer természetbeni juttatásban részesült.

„A legfontosabb érték az ember!” hirdeti lépten-nyomon az újpesti baloldal, élükön Déri Tibor momentumos polgármesterrel. Ennek pont ellenkezőjét tanúsítja az Újpest + Megbecsülés program, amit azzal tűztek zászlójukra és hirdették hónapokig óriás plakátokon, hogy a megalázó krumpliosztás helyett modern szociálpolitika következik.

2020-ban a 32 000 újpesti nyugdíjasoknak már csak fele, de mégis csak 16 000 nyugdíjas kapott 5 000 forint értékű utalványt, amit a piacon kellett beváltani. Az Újpest + Megbecsülés programból szociális segély lett, amit kérni kell a nyugdíjasoknak. A helyi rendeletalkotás egyes szakaszait törvényességi felhívások (három is volt) követték. Ennek során 22 000 újpesti nyugdíjas személyes adataival történt visszaélés, pedig előre szóltunk, hogy ne tegyék. Megtették, ezért az adatvédelmi biztostól 4 000 000 forint bírságot kapott az önkormányzat. Az egész eljárás megalázó volt a nyugdíjas polgárokra nézve, ami minden elemében törvénysértő volt. Ettől kezdve nyugodtan nevezhetjük Újpest + Megalázás programnak a nagy hangon hirdetett „modern szociálpolitikát”.

2021 elején a még mindig törvénysértő az Újpest + Megbecsülés program rendeletét hatályon kívül helyezték. Szeptemberben rendkívüli év végi támogatás néven került elő újra, és az Újpest + Megbecsülés program „tovább fejlesztése” már bevallottan is szociális segély lett. Az elfogadott rendelet igazságtalan és diszkriminatív volt. Már csak 1 701 fő, az újpestiek alig 5%-a kaphatta meg a támogatást. Azok, akik év közben valamilyen segélyben részesültek. Az 5 000 vagy 15 000 forint összegű támogatások összesen 10 000 000 forintot kiadást jelentettek az önkormányzatnak.

2022 mégis csak választási év, ezért bővíteni kell az érintettek körét. Az Újpest + Megbecsülés program az előterjesztés szerint „újra indításra” került – miközben elvileg meg sem állt, inkább csak nevet változtatott. Most éppen egy „Nyugdíjszerű ellátásban részesülők plusz támogatása” néven egy új segélyezési formaként került a szociális rendeletbe.

Vizsgáljuk meg, hogyan nem lettek az újpesti nyugdíjasok a legfontosabb érték.

A támogatást továbbra is megalázó segélyként kapják a nyugdíjasok. Kérelmezni kell, jövedelemhez és vagyonvizsgálathoz kötik. Csak azok kaphatják meg, akiknek a jövedelme igazoltan kevesebb, mint 149 625 forint.

A támogatás összege sávosan alakul, rendeleti szabályozása sérti a rászorultság elvét, ráadásul igazságtalan és diszkriminatív.

A 49 876 forintnál kevesebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok 8 000 forint, a 49 876 és 99 750 forint közötti jövedelemmel rendelkezők 5 000 forintot, míg azok, akiknek a jövedelme 99 751 és 149 625 forint van, 3 500 forint segélyt kaphatnak. A tervezet szerint a rászorultaknak kifizetésre kerülő segélyek összege legfeljebb 35 806 000 forint tehet ki, amihez még 12 651 408 forint postaköltség jöhet hozzá. A postaköltség a segélyek összegének 35%-a. Egy 3 500 forintos segély kifizetése esetén a postaköltség (1 467 forint) a segély 42%-a. Ami irracionális.

Az Újpest + Megbecsülés program alig egy évet élt, majd végleg kimúlt. Ami azután következett ”tovább fejlesztés” vagy „újra indítás” néven, már csak Kanász-Nagy Máté LMP társelnök hazugságsorozata. Az Újpesti Naplóban hetente parafretizált Virág elvtárs szavaival élve mondhatjuk, hogy az „újpesti nyugdíjasokat már meg sem alázzák”, ugyanis kétharmaduk már nem kap semmit a baloldali vezetésű önkormányzattól. Meg azt, hogy Újpesten mostantól kezdve „a legfőbb érték a Magyar Posta”. Ami egyáltalán nem vicces.

Ismételjük meg: Wintermantel Zsolt polgármestersége idején minden újpesti nyugdíjas évente egyszer, később már kétszer természetbeni juttatásban részesült. Igaz, egyesek szerint ez nem volt modern szociálpolitika, de kilenc éven át jól működött.

Nagy István
Frakcióvezető

Kanász-Nagy Máté búcsúzik, utána az özönvíz https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2022/02/knm0211.jpg Super User