Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 53 vendég böngészi
Küzdelem a Károlyi Kórházért Nyomtatás E-mail
2008. szeptember 30.

 

Újpest városépítői: gazdagok és egyszerű adófizetők, akik egykor a semmiből hozták létre Újpest egészségügyi ellátórendszerét, bizonyára nem gondoltak arra, hogy utódaiknak, közel egy évszázaddal később, azért kell küzdeniük, hogy ne szűnjön meg végleg, ne tűnjön el nyomtalanul az az érték, amit ők egykor személyes áldozatvállalásukkal létrehoztak.
A fővárosi önkormányzat csődbiztost nevezett ki az Újpesti Károlyi Kórház élére, mert a kórház adósságai meghaladták a 400 millió forintot. A csődbiztos feladata, hogy feltárja vajon mi vezetett az adósság ilyen mértékű megemelkedéséhez, és lehetséges-e valamilyen házon belüli megoldással úrrá lenni a helyzeten? Az adósság okai azonban mindenki számára ismertek, akik csak kicsit is figyelték az elmúlt időszak történéseit. A kórházak bevételei döntően az OEP finanszírozás révén keletkeznek, és ha az OEP alacsonyabb összeget fizet ki egy –egy gyógyító tevékenységért, mint az valójában kerül, akkor értelemszerűen veszteség, és így adósság keletkezik. A volumenkorlát bevezetése pedig azt eredményezte, hogy a kórház lehetséges teljesítményét a lekorlátozták. Bár képes lett volna többet tenni: több műtétet, több vizsgálatot, végezni, de a volumenkorláton felüli mennyiséget nem fizetik ki, így vagy nem végezte el azt, amire ténylegesen képes lett volna, kihasználatlanul hagyva a gyógyító kapacitását, vagy túllépte a volumenkorlátot, és evvel újabb veszteséget és adósságot termelt. Már a kormányzat egészségügyi ámokfutásának kezdetén látni lehetett, hogy a folyamat vége a kórházak csődje lesz. Az egészségügyi pénztár egyenlege javul, miközben az emberek egészségügyi állapota romlik, a kórházak pedig csődbe mennek. A csődbiztos pedig megállapítja, hogy tényleg így van.
A fővárosban még annyival rosszabb a helyzet, hogy a főváros sajátos politikai-gazdasági céljainak megfelelőn működik az egészségügyben is, így legtöbbször figyelmen kívül hagyja a kerületek érdekeit. Ezért ha bizonyos pártok, pártérdekeiket Újpest elé helyezve nem állnak ki a Károlyi Kórház mellet, könnyen az alattomos politikai bozótharc áldozataivá válhatunk.

 


A főváros ígéretet tett arra, hogy Újpesten marad a gyermek szakrendelő, amit a felnőtt szakrendelő épületébe költöztetnek. Amikor azonban Wintermantel Zsolt beterjesztette fővárosi közgyűlés elé, hogy a fővárosi költségvetésből biztosítsák a költözés anyagi forrásait, akkor a koalíciós, SZDSZ-MSZP többség leszavazta javaslatát. Tehát a fővárosi önkormányzat támogatja a kérdést, de pénz azt nem biztosít rá. Ugyanaz a fővárosi koalíciós többség, amely 300 millió forintot biztosít arra, hogy tanulmányt készüljön arról, hogy lehet a főváros összes kórházát egyetlen gigantikus és MSZP irányítás alá kerülő holdingba tömöríteni. Ugyanaz a főváros, amelyik csődbiztost nevezett ki a Károlyi Kórház élére, majd a bajokat látva 285 millió forintos hitelt adott a Károlyi Kórháznak, amelynek a törlesztése 2010-ben válik esedékessé.
Ugyanaz a főváros, amely az idei év elején, még arról hozott döntést, hogy az Újpesti Szakrendelőt privatizálni kell. Az Együtt Újpestért Összefogás azonban több mint 5000 aláírással állt a szakrendelő ügye mellé, így időleges meghátrálásra kényszerítette a fővárost.
Hogyan jutahatott idáig a magyar egészségügy, és hogyan juthatott idáig Újpest? Tehetünk-e valamit azért, hogy a rombolás folyamatát megállíthassuk, visszafordíthassuk? Sokan és sokfélképpen próbálják azt üzenni nekünk, hogy nem lehet tenni semmit sem, mert közös ügyeinkről, mások, máshol döntenek. De talán abban is van igazság, ha mi nem állunk ki, nem emeljük fel szavunkat, nem küzdünk a magunk értékeikért, akkor valóban lemondunk arról, hogy sorsunkat alakítsuk. A népszavazás sikere megmutatta, hogy igenis van lehetőség arra, hogy összefogással új irányt szabjunk Magyarországnak. A küzdelem a Károlyi Kórházért szintén erről az összefogásról kell, hogy szóljon.

 

 

Hozzászólások  

 
-1 #1 Szabó Péter 2012-08-12 21:04
Nem irhatok semmit mert cenzurálják!