static-aside-menu-toggler
gkSearch

Senki sem hitte, hogy az a dilettantizmus és álságosság, amit az LMP társelnök Kanász-Nagy Máté, az Újpesten ideiglenesen állomásozó alpolgármester vezetésével folytat Újpesti városvezetése, még fokozható.

De sikerült!

Ahogy sikerült az újpesti nyugdíjasok megalázását is tovább fokozni. Kedden a Képviselő-testület megszavazta a szép nevet viselő „Újpest + Megbecsülés” program legeslegújabb változatát. Ezzel a hangzatos nevű, a nyugdíjasok támogatására szolgáló program hivatalosan is a Szociális Rendelet része lett, segéllyé silányult. Akár nevezhetjük „Újpest + Megalázás + programnak is.

Wintermantel Zsolt polgármestersége idején az idős emberek valódi megbecsülést kaptak az évente két alkalommal adott természetbeni juttatással. Amit Kanász-Nagy Máté „megalázó krumpliosztásnak” nevezett és helyette „modern szociálpolitikai megoldásokat” ígért. Wintermantel Zsolt polgármestersége idején az Önkormányzat százhúsz millió forintot fordított az idős emberek megbecsülésére.

Ehhez képest tavaly ennek csak a tizede jutott, idén jó esetben is csak az ötöde-hatoda lesz a plusznak beállított, de helyesen inkább mínusz megbecsülésre fordított összeg. Ez jelentős megszorítás az előző évekhez és ahhoz képest, hogy Déri Tibor momentumos polgármester lépten-nyomon azt hirdette, hogy Újpesten a

„Az ember a legfontosabb érték” Mi lett belőle? Az újpesti nyugdíjasok megalázása! Újpesten a Legfőbb érték a Magyar Posta lett!

A 2019 őszén megválasztott új városvezetés, élükön Déri Tibor momentumos polgármesterrel, az újpesti idős emberek jobb megbecsülését ígérte. Ezt bizonyítandó bele is kezdtek az Újpest plusz(!) Megbecsülés program rendeletének megalkotásába. Ötször is. Három próbálkozás után sem sikerült törvényes rendeletet alkotni. Ezért a Kormányhivatal többszöri felszólítása után kénytelenek voltak a harmadik változatát hatályon kívül helyezni. A rendeletek barkácsolása közben 22 000 nyugdíjas személyes adataival éltek vissza, aminek négymilliós bírság lett a következménye. De végül (igaz törvénytelen eljárással) 16 000 nyugdíjasnak mégis jutott 5 000 forintos utalvány, amit a piacon lehetett beváltani.

Tavaly ősszel Kanász-Nagy Máté „továbbfejlesztette” az akkor már nem is létező programot, új rendeletet készítettek, amivel tizedére csökkent a támogatásban részesülők száma. Ez jelenleg még törvényességi felülvizsgálat alatt van. Most Kanász-Nagy Máté „újraindította” a programot, de ötödszöri nekifutásra sem sikerült jó rendeletet alkotnia.

A rendelet mindössze négy(!) érdemi szakaszból áll.

Ebből két szakaszt összecseréltek, ezért egy belső hivatkozás rossz helyre mutat. A hiba miatt lesz olyan kérelmező, aki majd elutasító határozatot, miközben az új rendelet szerint már járna neki önkormányzati segély.

A rendeletet tizenegyen nézték át! Többek között az LMP társelnök Kanász-Nagy Máté atom és szélenergiához (mindenhez is) értő alpolgármester.

A végén meg azzal védekezett, hogy miért nem szóltunk, hogy hibás a rendelet. Amikor szóltunk, ez csak az Újpest + Megbecsülés Program rendeletalkotási folyamata során tucatszor fordult elő, lekezelően álltak hozzá, kioktattak és leszavazták a javaslatainkat. A Kormányhivatal (és a Nemzeti Adat és Információvédelmi Hivatal) minden esetben nekünk adott igazat!

A rendelet kommunikációja hazug.

(lásd Déri Dibor momentumos polgármester Facebook oldalán) hibás és ráadásul igazságtalan is.

Hazug, mert Déri Tibor azt állítja, hogy 45 millió forint támogatáshoz jutnak hozzá az újpesti nyugdíjasok. Ezzel szemben ebből a postaköltség 12 millió forint, aminek levonása után már csak 33 millió forint marad az újpesti idős embereknek! Újpesten a legfőbb érték a Magyar Posta!

Az Újpest + Megbecsülés program segélyként kerül kifizetésre, amit évente csak egyszer lehet igényelni.

Amihez úgy juthatnak az így „megbecsült” nyugdíjasok, hogy előbb elmennek a Szociális Osztályra és kérnek egy segélykérő nyomtatványt. Ha már van kérelem nyomtatványuk – ilyen a rendelethez nem volt csatolva – azt kitöltik vagy hazamennek és otthon töltik ki. Ha ezzel megvannak, vissza kell menniük a Szociális Osztályra és benyújthatják a segélykérelmet, amihez csatolni kell a nyugdíjszelvény mellé az egyéb jövedelemigazolásokat is, amit vagyon és jövedelemvizsgálat követ. Megkérdezhetik, hogy a kérelmezőnek van-e a tartásra képes és arra kötelezhető hozzátartozója. Ha mindent rendben találnak, pár hét/nap múlva postai úton először megérkezik a határozat, majd külön a segély. Ha valaki éppen akkor nincs otthon, egyszer vagy akár kétszer is mehet sorban állni a postára.

Akinek a nyugdíja 49 875 forint alatt van, 8 000 forint segélyt, akinek ennél több, de 99 750 forint alatt van nyugdíja, az 5 000 forint segélyt kaphat. Akinek a nyugdíja több mint 99 750 forint, de kevesebb, mint 149 625 forint, még kaphat 3 500 forint segélyt! Akinek efölött van a nyugdíja már nem. Ez, miután segélyről beszélünk, rendben is van. Ha megbecsülésről, akkor már nem. Akinek jár, annak egyszer, de inkább kétszer be kell fáradnia a Szociális Osztályra és elviselni az ezzel együtt járó nehézségeket. A 3500 forintos segély megalázó lehet egy méltóságára valamit is adó nyugdíjasnak. Kanász-Nagy Máté azzal számol, hogy ezt a lealacsonyító alamizsnát nem fogják sokan kérelmezni.

A rendelet igazságtalan!

A példánkban két nyugdíjas házaspárral számolunk. Az egyik házaspár esetében a férjnek 350 000, a feleségnek 90 000 forint a nyugdíja. Az egy főre jutó jövedelmük 220 000 forint. A másik nyugdíjas házaspár esetén a férj 150 000 forint, a feleség 90 000 forint nyugdíjat kap. Az egy főre jutó jövedelmük 120 000 forint. Mindkét esetben a feleség jogán 5 000 forint segélyt kapnak, miközben a háztartások jövedelme között 200 000 forint különbség van.

Hasonló példával érveltünk a Képviselő-testületi ülésen is, de még el sem gondolkodtak rajta, leszavazták. Kanász-Nagy Máté LMP társelnök alpolgármester – Márki-Zay Péter „árnyékkormányának” szociális ügyekben megnyilvánuló embere – szerint ez így igazságos. Mi lesz akkor, ha szivárványkoalíció nyer az országgyűlési választáson, és valamilyen szociális feladatot kap a szociálisan érzékeny megmondó ember? A nyugdíjasok nevében is bízom abban, hogy erre nem kerül sor!

Az előzetes hatásvizsgálat szerint, ha mindenki igénybe veszi a segélyt(!), akkor ez maximum 35 806 000 forint segély kifizetését jelenti, 12 651 408 forint postaköltség mellett.

Mint már tudjuk: Újpesten a legfőbb érték a Magyar Posta!

A Wintermantel Zsolt polgármestersége idején bevezetett, az újpesti idős emberek valódi megbecsülését jelentő, évente két alkalommal adott természetbeni juttatást Kanász-Nagy Máté „megalázó krumpliosztásnak” nevezte és helyette „modern szociálpolitikai megoldásokat” ígért.

Wintermantel Zsolt polgármestersége idején a természetbeni juttatásokat a Polgármesteri Hivatal és az önkormányzat cégeinek dolgozói valamint a képviselők segítségével önkéntes munkában osztottuk szét, 18-20 000 csomagot, egy hétvégén, ~12 óra alatt! Ezt most is meg lehetne csinálni! Ahogy az egy háztartásra jutó támogatás is lehetne több, ha a megbecsülés már segélyként kerül kifizetésre.

Az utalvány is jó megoldás volt, támogattuk – a törvénytelen rendeleteket nem. Az utalványok kiosztása időigényes és fáradságos – a „megalázó krumpliosztás” meg a többi természetbeni juttatás kiosztása is az volt. Ehhez most hiányzik a hozzáértés, a szorgalom, a példamutatás és a lelkiismeretes munka.

Újpest + Megalázás +++ https://ujpestifidesz.hu/images/content_img/2022/02/upf0217.jpg Super User