Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 66 vendég böngészi
Újpest a siker útján - Összefogás a szakrendelőért Nyomtatás E-mail
2008. július 21.


I. Fogjunk össze, Együtt Újpestért!

A Fidesz Újpesti Szervezete határozottan kiáll az újpestiek egészségügyi ellátásáért, és határozottan ellenzi az egészségügyi intézmények privatizálását.

Mindannyian tudjuk, hogy profitorientált üzleti vállalkozások nem érdekeltek az egészségügy problémáinak megoldásában, és a mindenki számára egyformán elérhető szolgáltatás biztosításában.

Azt is tudjuk, nem bízhatunk abban, hogy a hatalmi harcoktól és gazdasági válságtól a csőd szélén álló főváros akarja-e egyáltalán az újpestiek érdekében biztosítani az egészségügyi ellátást.

Újpestiként viszont hiszünk az összefogásban, és abban, hogy képesek vagyunk saját sorsunkat érintő döntéseket kezünkbe véve, egy jobb, egy fejlődő és gyarapodó Újpestért cselekedni.

Az újpestiek a népszavazás alkalmával kinyilvánították, hogy nem kérnek a kormány egészségügyi programjából, nem akarnak kétszer fizetni az ellátásért, biztonságos egészségügyi ellátást akarnak, és ennek érdekében készek összefogni.

Ez ösztönzött arra, hogy elindítsuk az Együtt Újpestért Összefogást, első közös célként a szakrendelő megmentésének érdekében.

Mindannyian látjuk, hogy mi történik országszerte az egészségügyben. A kormány intézkedései folytán immár teljes a káosz, senki sem tudhatja, hogy ha egészségügyi ellátásra szorul, vajon megkapja-e vagy sem. Hetente jönnek hírek arról, hogy súlyos betegeket, sérülteket küldözgetnek egyik intézményből a másikba, ahelyett, hogy ellátnák őket.

Ezt nem nézhetjük tétlenül.

Ahogy a többi kerület sem nézte tétlenül, hiszen a kerületek döntő többsége,legyen akár jobb, akár baloldali vezetésű már saját működtetésébe vette a helyi szakrendelőt. Nem értjük, hogy Újpestnek ebben miért kellene lemaradnia, az itt élőknek miért kellene hátrányt szenvednie, más kerületekben élőkkel szemben.

Meg kell akadályozni az egészségügy privatizációját, ezért össze kell fogni, hogy közösen megmentsük szakrendelőnket, és ezzel együtt az újpesti gyermek szakrendelést.

Levélben és sajtóközleményben fordultunk az újpestiekhez, és bár közleményünk rejtélyes okból nem jelenhetett meg az újpestiek adójából fenntartott Újpesti Naplóban, és levelek sem jutottak el minden újpesti háztartásba, eddig több ezren válaszoltak felhívásunkra, és jelezték, hogy támogatják kezdeményezésünket.

Az újpestiek a siker útjára léptek. Ez a siker nagy lendületet ad a folytatáshoz. Minden újpesti háztartást fel fogunk keresni, ha kell aláírást gyűjtünk a Szakrendelő megmentéséért.

Cselekedjünk közösen! Ezúton és kérjük Önöket támogassák kezdeményezésünket.

A jövő az összefogás útja. Újpest jövője az újpesti emberek összefogásán múlik.

Fogjunk össze! Együtt Újpestért!

II. Miért került veszélybe a az újpestiek egészségügyi ellátása?

Mert nem bízhatunk sem a kormányban, sem a főváros vezetésében.

A Főváros vezetése a kormány felelőtlen politikáját kihasználva szabadulni próbál kötelezettségeitől.

A szóban forgó egészségügyi szakrendeléseket jelenleg a főváros működteti. A főváros egészségügyi bizottsága azonban ez év februárjában tartott ülésén olyan döntést hozott, hogy az újpesti felnőtt szakrendelőt privatizálni kívánja. Ismét bebizonyosodott, hogy a főváros rossz gazdája közösségünk, a főváros és Újpest ügyeinek.

A főváros rossz gazdája az újpesti egészségügynek is. Racionalizálásra hivatkozva bezáratta a Szülőotthont, megszüntette az urológiai osztályt, a kórház működése mégsem vált jobbá. A Jókai utcai gyermek szakrendelő, az egykori Károlyi istálló épületében ma még úgy működik, hogy a felújítások elmaradása miatt, bármelyik pillanatban visszavonhatják a működési engedélyét. Most pedig a főváros privatizációval szabadulna meg a felnőtt szakrendelőtől, melyre szintén nem költött az elmúlt évtizedben szinte semmit, de ennek ellenére mégis ráfizetés nélkül működik a mai napig.

A főváros rossz gazdája a BKV-nak, amely folyamatosan az inflációt többszörösem meghaladó mértékben emeli a jegyárakat, drasztikusan kívánja csökkenteni járatainak a számát, mégis a csőd határán billeg. És miközben a BKV a csődközelben van, a főváros 500 milliárd forintos beruházásba kezdett négyes metró néven, de az újpestieknek, káposztásmegyeriekenek tett ígéretét többszörösen megszegve, nem hajlandó megépíteni a hármas metró káposztásmegyerig tartó szakaszát.

A főváros rossz gazdája volt az újpesti uszodának is, amelyre 17 év alatt egyetlen forintot sem fordított, és amit azért záratott be, mert 17 évig egyetlen forintot sem költöttek rá, ezért az teljesen lepusztult.

Vajon hihetünk-e a fővárosnak, ha több mint évtizedes tétlenség után, hirtelen felújítást, fejlesztést ígér. Vajon hihetünk-e a fővárosnak, ha azt ígéri, nem fogja privatizálni a szakrendelőt. Vajon hihetünk-e a fővárosnak, ha bármit is ígér?

Józan ésszel nem hihetünk ennek a fővárosi vezetésnek.


III. Mit jelent az egészségügyi privatizálása?

Az egészségügyi intézmények privatizálása azt jelenti, hogy az intézmények és az ellátás a magánbefektetők kezébe kerül, akik mindenek előtt nyereséget akarnak, hiszen ezért lettek vállalkozók.

A nyereséget pedig nem tudják máshonnan előteremteni, csak úgy, ha a betegekkel fizettetik meg, tehát a befizetett adókon és járulékokon túl mindenféle díjakat számolnak föl az ellátásért, a vizsgálatokért, az alkalmazott terápiákért, mindenért. Ezeket a díjakat bármikor emelhetik.

Ez azt jelenti, hogy akik nem tudják megfizetni ezeket a díjakat, nem juthatnak hozzá ahhoz az ellátáshoz, amelyre szükségük lenne az egészségük érdekében.

IV. Miért az egyetlen biztonságos megoldás, ha az Újpesti Önkormányzat veszi át a szakrendelő üzemeltetését?

Mert ez az egyetlen garancia arra, hogy a szakrendelő 100%-ig köztulajdonban marad, azaz nem kerül profitérdekelt magánbefektetők kezébe.

Az újpestiek így mindenkor számon kérhetik az önkormányzattól a szakrendelő működtetését, és azt, hogy a megfelelő szintű ellátásért senkinek se kelljen a magas adókon és járulékokon túl még egyszer fizetnie.

Újpest 15 milliárdos költségvetéssel gazdálkodik. A felnőtt szakrendelés jelenleg nullszaldósan üzemel. Százezer újpesti egészségügyi ellátásáról van szó. A legtöbb kerület már átvette saját szakrendelője működtetését. Van olyan kerület, amely akár több százmillió forintot is képes költeni az egészségügyi ellátás fejlesztésére.

El kell dönteni Újpest hova áll: közszolgáltatásnak tekinti az egészségügyet, vagy privatizálandó vállalkozásnak? Mert nem csupán a fűnyírásra költött százmilliókban, és nem a postaládákba gyömöszölt kormánypropagandában mérhető le egy önkormányzat működése, hanem abban is, képes-e a legalapvetőbb ügyekben kiállni az itt élők érdekeiért, képes-e biztosítani számukra a szociális biztonságot, vagy sem.

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés