Névnap

Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 102 vendég böngészi
Bíróságra vihetik az Elem utcai füstölést Nyomtatás E-mail
2009. január 29.


Évek óta bosszúságot okoz az Újpest és Rákospalota határán élőknek az Elem utcai öntöde. Az üzem ugyanis, amely Európában egyedülállóan működik egy város belterületén, gyakran kellemetlen szagú, vastag füstöt bocsát ki magából.

A múlt hét elején Újpesten rendkívüli bizottsági ülés tárgyalta, mit tehet az önkormányzat ebben a helyzetben.

- Egyértelműen kiderült, hogy az elmúlt évek során folyamatos volt a cég részéről a környezetszennyezés, a 2004-es évre 2,4 millió forint, a 2005-ös évre 3 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok és 2006-ban, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére szolgáló intézkedési terv elkészítésére kötelezték a céget - mondta el Wintermantel Zsolt, a szakbizottság fideszes elnöke. - Ennek ellenére a tavaly történt mérések megállapították, hogy az egészségügyi határérték majdnem hatszorosát bocsátotta ki a cég a gyilkos szén-monoxidból, valamint, hogy nem tartották be a technológiai utasítást, ezért kékes színű füst távozott az üzem nyílászáróin.

 

 


 


Az iratokból kiderült, hogy Novák Ágnes, rákospalotai fideszes önkormányzati képviselő már 2007 februárjában megkereste az újpesti önkormányzatot, hogy lépjen fel a szennyezés megszüntetése érdekében.
A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság 2007 tavaszán egyhangú határozatot hozott: fedezetet biztosít arra, hogy független szakértő vizsgálja a telephelyen keletkező szaghatást és füstkibocsátást, ami végül nem történt meg.

A bizottsági ülésen az újpesti polgármester tájékoztatta a bizottságot, hogy decemberben két levéllel fordult a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Hatósághoz, kérve a korábbi mérések jegyzőkönyveit, valamint intézkedést kérve az üzemmel kapcsolatban. A bizottsági ülés megállapította, hogy mindenféleképpen adatgyűjtésre és jogi fellépésre van szükség, ennek érdekében megerősítette korábbi határozatát és kiegészítette azzal, hogy fedezetet biztosít minden olyan mérés és vizsgálat elvégzésére, ami megalapozhat egy birtokvédelmi eljárást. A bizottság felkérte a polgármestert, hogy keresse meg a XV. kerületet, hogy mind erkölcsileg, mind anyagilag járuljon hozzá a jövőben megteendő intézkedésekhez és az eljárások, vizsgálatok költségeihez.


(a Helyi Téma cikke alapján)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.