Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 108 vendég böngészi
Nem odázzák el a metró építését Nyomtatás E-mail
2009. február 05.
Nem enged a kerület abból az elképzeléséből, hogy a 3-as metró belátható időn belül Káposztásmegyerig közlekedjen. A főváros eltolta volna az építést, de a közgyűlés újpesti képviselői eredményesen léptek fel ez ellen.

 

Hét évvel tolta volna ki a 3-as metró vonalának meg­hosszabbítását a Fővárosi Közgyűlés a most tárgyalt Budapesti Közlekedési Rendszerfejlesztési Terv szerint. Az eredeti tervben ugyanis 2013-as határidő szerepel, most azonban 2020-ra akarta volna azt módosítani a javaslattevő.

– Felháborítónak tartom, hogy így bánjanak a külső kerületben élőkkel, az újpestieket senki sem tekintheti másodrendű polgárnak. 1985-ben költöztek be az első lakók Káposztásmegyerre, azzal az ígérettel, hogy néhány éven belül kimegy odáig a metró. Azóta mindig csak a hitegetés folyt, most pedig, amikor a főváros közlekedésének jövőjét tervezik, akkor egész egyszerűen kitolnák a távoli jövőbe a megvalósítást, ez elfogadhatatlan – fogalmazott a bizottsági ülés után Wintermantel Zsolt, a Városüzemeltetési Bizottság alelnöke.

A múlt heti újpesti képviselő-testületi ülésre a Fidesz képviselőcsoportja olyan javaslatot terjesztett be, mely alapján az újpesti önkormányzat ismételten és határozottan kinyilvánította szándékát a Fővárosi Önkormányzat felé: eszerint a 3-as metró befejezéséhez, Káposztásmegyerig történő megépítéséhez ragaszkodik, valamint felkérte Demszky Gábort, hogy dolgoztassa át a tervet úgy, hogy abban szerepeljen a 3-as metró befejezése.

Korábban a IV. kerületi önkormányzat ragaszkodott ahhoz is, hogy a közgyűlésben is jelen lévő három kerületi képviselő csak abban az esetben szavazzon a rendszertervre, ha abban szerepel a 3-as metró befejezése. Ezt most úgy módosították, hogy a képviselők terjesszenek be közös módosító indítványt a közgyűléshez.A Fővárosi Közgyűlés ülésén az előző napi bizottsági egyeztetések alapján, számos más javaslattal együtt, az előterjesztő befogadta a 3-as metró meghosszabbítására vonatkozó indítványt.

 

(Helyi Téma Online)

 

 

Hozzászólások

 
0 #2 W.Zs. 2009-02-09 11:44
Kedves Péter!

Szívesen válaszolok kérdésére, bár örülnék, ha vállalná személyét az ujpestifidesz.hu olvasói előtt. Talán emberibb és őszintébb lehetne.

A 3-as metróvonal Káposztásmegyer ig történő befejezése a Főváros Közlekedési Rendszerének Fejlesztési Tervében szerepelt. Komoly szakmai munkával és összehangolt érdekérvényesít éssel sikerült elérnünk, hogy a tervben szerepeljen a 2020-ig történő megvalósítás.
Ez mindenképpen egy fontos eredmény. Ennek hiányában csak a távoli jövőben kerülhetett volna sorra, még hosszú évekig a tervezés megkezdésére sem lenne mód.

A Fidesz Fővárosi Frakciója, többek között az én javaslatomra, de egységesen úgy döntött, hogy a rendszertervet nem szavazzuk meg. Azért nem mert függetlenül attól, hogy benne van a 3-as metróra és számos más fejlesztésre vonatkozó javaslatunk, a terv hiányos, rossz, sok esetben megalapozatlan.
Annak ellenére ilyen rossz, hogy komoly, a szakmában elismert szakemberek garmadája készítette. Csakhogy a Főváros jelenlegi (tegyük hozzá alkalmatlan) vezetése egyrészt nem tudta felvázolni (garantálni meg pláne nem) a rendelkezésre bocsátható forrásokat és nem adott meg irányvonalat a tervezőknek. Úgy is mondhatjuk, hívott egy kőművest, hogy építsen házat! Hogy mekkorát, miből, milyen célra, azt rábízta a kőművesre. Nos ebből sosem sül ki jó! Mégha remek kőművesről is van szó.

Szóval én nem értek egyet az olyanféle "MDF-es" politikával, hogy azért szavazzák meg az adótörvényeket, úgy kompletten az egészet, mert abban részlegesen eltörlik az örökösödési illetéket. Az illeték eltörlésével magam is egyetértek, de ettől még az adócsomag rossz, a vállalkozásokna k és összességében Magyarországnak káros.
Tehát örülök, hogy sikerült elérnünk a 3-as metró beillesztését a rendszertervbe, da attól az még az én szakmai megitélésem szerint, összességében nem szolgálja Budapest érdekét, jövőbeli összehangolt, tervszerű fejlesztését!

Köszönöm kérdését, maradok tisztelettel:

Wintermantel Zsolt
 
 
0 #1 Péter 2009-02-08 08:21
"A Fővárosi Közgyűlés ülésén az előző napi bizottsági egyeztetések alapján, számos más javaslattal együtt, az előterjesztő befogadta a 3-as metró meghosszabbítás ára vonatkozó indítványt."

A kérdésem csak annyi lenne, hogy végül Wintermantel Úr miért nem szavazta meg ezt a közgyűlési határozatot?
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.