Névnap

Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 102 vendég böngészi
Érdemes volt küzdeni - megszűnhet az évek óta tartó szennyezés (Frissítve! +rádióinterjú) Nyomtatás E-mail
2009. február 06.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Újpesti Szervezete üdvözli az újpesti és rákospalotai polgárok sikerét. Az évek óta kitartóan küzdő polgároknak sikerült az, ami a városvezetőknek nem. Az öntöde nem szennyezheti tovább a levegőt. A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2009. január 30-i, nem jogerős határozatában felfüggesztette az EURO-METALL Öntödei Kft. működését.

 

Ez a határozat fontos sikerpont a civil kezdeményezésnek, ugyanis az üzem tevékenysége évek óta megkeseríti a környéken lakó újpesti és rákospalotai polgárok életét. A kertvárosi házak közelében működő vasöntöde füstkibocsátása sokszor elviselhetetlen szaggal járt, olyannyira, hogy a nyári kánikulában rendszerint ablakot sem tudtak nyitni. Bár a céget 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is milliós környezetvédelmi bírságok megfizetésére kötelezte a Felügyelőség, a helyiek éveken keresztül hiába fordultak a IV. és XV. kerületi önkormányzathoz, érdemi segítséget nem kaptak.

 


Wintermantel Zsolt önkormányzati képviselő a Lánchíd Rádió vendége volt 2009. február 13-án. A műsor témája a környezetszennyezés és azon belül az Elem utcai események voltak. A beszélgetést meghallgathatja nálunk.

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A helyiek tavaly nyáron, megunva a kilátástalannak tűnő hivatali levelezéseket, végső elkeseredésükben aláírásgyűjtésbe kezdtek, és a nyilvánossághoz fordultak. Mindkét kerületben, az egyébként ellenzékben lévő Fideszes képviselők az emberek mellé álltak, és így részesei lettek annak a küzdelemnek, amely a szennyezés tényének elismertetésével, és a nyilvánosság erejének bevonásával indult, és a hatóság döntésével most érkezett fordulópontjához. A küzdelem során a kezdeményezőknek közönnyel, cinizmussal és vádaskodásokkal egyaránt meg kellett küzdeniük. Volt, hogy panaszos levelükre az újpesti Polgármesteri Hivataltól öt hónap elteltével kapták azt a választ, hogy az öntöde a megfelelő engedélyek birtokában működik, így minden rendben van. Volt, hogy azzal vádolták meg őket, hogy szubjektívek panaszaik, sőt olykor a panaszok okát a saját kertjeikben elégetett sokféle holmi bűzének tudták be.

 

A január 30-i határozat viszont kimondja, hogy „ A felügyelőség az eddigi helyszíni és műszeres vizsgálati eljárásai alapján megállapította, hogy az öntödei tevékenység során gyakori a normál állapottól eltérő üzemállapot, ami időszakosan környezetszennyezést okoz, … továbbá okot adhat a lakossági bűzpanaszokra is.”  Azt is megállapították, hogy a cég az előírásoktól eltérően folytatja tevékenységét, az engedélyben foglaltaktól eltérően olajjal szennyezett, veszélyes hulladékot is átvett, és telephelyén tárolt. Ki kell mondani: a lakóknak a kezdetektől fogva igazuk volt. Azok, akik korábban akták mögé bújva tagadták a probléma létezését, vagy csak egyszerűen tudomást sem vettek róla, vagy újabb mérésekkel és alkudozásokkal adtak volna további időt az öntödének, be kell látniuk tévedtek.

 

Ismét bebizonyosodott az is, hogy a közösség kitartása és összefogása képes átlépni a kiégett, kifulladt, saját tehetetlenségén felbőszült városvezetésen is, ha az nem képes segíteni saját polgártársain. A Fidesz ellenzékként megtette, amit lehetett, az emberek oldalára állt és az országos médiafigyelmet ráirányítva a problémára, segített kifejezni a helyiek tiltakozását a bűz és a légszennyezés ellen. Megint megmutatkozott, hogy a nyilvánosság ereje megrendítő is lehet, mert végre megtört a jég, és hatékonyan lépett fel a hatóság is.

A küzdelem ezzel még nem ért véget, a helyieknek a hatósággal együttműködve kell elérnie, hogy az öntöde, ha továbbra is működni szeretne, akkor végezze el a szükséges környezetvédelmi beruházásokat. Az öntödének pedig az egységes lakossági fellépés kapcsán be kell látnia, hogy nem bújhat ki, nem kerülheti meg a hatályos előírásokat.

Köszönet az elszánt újpesti és rákospalotai polgároknak!

 

 

Bartók Béla
Fidesz MPSZ Újpesti Szervezetének elnöke

Wintermantel Zsolt
Fővárosi és újpesti önkormányzati képviselő

  

 Kattintson a képekre, hogy az eredeti határozatot olvashassa! 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.