Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 42 vendég böngészi
Túlélési stratégiák 2009. Vendégünk volt Csath Magdolna Nyomtatás E-mail
2009. február 16.

A hideg hétfői napon zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Polgár Centrum tükörterme. Nem véletlenül hiszen Csath Magdolna professzor asszony előadása a leginkább aktuális kérdésekről szólt: a válság és a megszorítások kérdését járta körbe, csupán néhány nappal az IMF vezetőjének és az újabb megszorítások bejelentését követően.

Bartók Béla a Fidesz Újpesti Elnöke köszöntötte a neves vendéget, akiről az is tudnivaló, hogy született újpestiként örömmel vállalta el a felkérést. Bartók Béla bevezetőjében elmondta: hogy néhány hónappal ezelőtt volt az Újpesti Fidesz vendége Járai Zsigmond volt jegybankelnök.  Akkori előadása azt is bizonyította, hogy a mindennapi emberek is egyre inkább tájékozottabbak, tájékozódni kénytelenek olyan közgazdasági kérdésekben, mint GDP, makro adatok, árfolyam politika stb.  A mai zsúfolt nézőtér, már azt is bizonyítja, hogy jelentős számban vannak azok is, aki nem csak tájékozódni kívánnak, de azzal is tisztában vannak, hogy a jelenlegi kormány nem képes úrrá lenni a jelenlegi helyzeten.

 


Csath Magdolna

 

Csath Magdolna előadását azzal kezdte, hogy ha valós képet akarunk kapni a mai helyzetről, akkor nem néhány héttel, és nem néhány hónappal kell visszatekintenünk az időben, és talán nem csak a gazdaság kérdéseit kell górcső alá vennünk. ,,Ha az erkölcsök mélyponton vannak, akkor a gazdaság sem lehet sikeres." A hazugságok, mint az őszödi beszéd, vagy éppen a dübörgő gazdaságról szóló hamis hirdetések rombolják a társadalmat, és ez nem a válsággal kezdődött.  
De ha visszagondolunk a válság kezdetére mit hallhattunk a jelenlegi kormányerőktől? Először azt mondták Magyarországra nem fog hatni a válság. Majd azt üzenték, csak egy kicsit fog hatni. Majd azt mondták ugyan hatni fog, de már kezelik.  Először azt mondták azért kell az IMF-hez fordulni, hogy ne kelljen igénybe venni a hitelt, majd az is kiderült, hogy egy jelentős részét már el is költötték. Ez nem mást jelent, mint azt, hogy lila gőzük sincs, mit kellene valójában csinálni. Ahogy az Economist írta: mit várnak a magyarok attól a kormánytól, amely válság nélkül sem tudta, hogy mit kell csinálni?

A kormány csak megszorításokban tud gondolkodni, ez pedig rossz, vállalhatatlan irány. Az ÁFA emelése katasztrofális következménnyel
járna: áremelést, növekvő inflációt és csökkenő kiskereskedelmi forgalmat jelentene, ami csapás mindenkire, különösen a nyugdíjasokra.  
Az ÁFA megemelése a hazai kis és középvállalkozók számára is komoly érvágás. A nyugdíjasok megsarcolása erkölcstelen és etikátlan, mert egy ledolgozott élet után nem tudnak magukért kiállni, még úgy, sem mint a köztisztviselők, közalkalmazottak. A családi pótlék megvonása, megadóztatása pedig a gazdag szegény határ újraértelmezését jelenti, miközben Magyarországon igen magas a jövedelmek elrejtése. Milyen vezetők ezek - kérdezte - akik saját hibáik miatt a gyerekeknek és az időseknek ártanak?

Miért jött az IMF vezetője Magyarországra? Csath Magdolna szerint ennek két oka van, az egyik hogy a parlamentben átvert, áterőltetett költségvetés két hét alatt összeomlott. A másik, hogy a kormány az IMF-nek tett ígéreteit is megszegte. Kompenzálta a közalkalmazottak 13. havi fizetését, és költségvetésen kívül pénz jutatott a MÁV-nak.

Mit is kellene csinálni? - tette fel a költői kérdést. Pont az ellenkezőjét, mint amit a mostani kormány tesz. Barroso kijelentette:  
az EU-ban most nem a hiány fontos, hanem a gazdaság működésének biztosítása, hogy megőrizzük a munkahelyeket. Gordon Brown államosít, a közszolgáltatásokat szeretné állami ellenőrzés alá vonni. Sarkozy szintén államosítana, és a nagy autógyártók munkahelyeinek megőrzéséért száll síkra.

A Gyurcsány vezette szocialista kormány azonban szembe megy a világ többi részén alkalmazott válságkezelési megoldásokkal. Az adórendszer-átalakítás nem titkolt célja, hogy kedvezzen a cégeknek.  
Azonban az előnyöket elsősorban a nagy külföldi cégek élvezik majd.  
Mivel pedig az IMF-nek tett ígéret értelmében adót nem lehet csökkenteni, emiatt a csökkentést máshol növeléssel kell ellensúlyozni. Ezért van szóban, az áfaemelés mellett, illetve ahol ilyen jellegű adók most is vannak, ott az összevonása, és egyben - valószínűleg - növelése is. Egyszerűen fogalmazva, azt a kedvezményt, amelyet a cégek kapnak, szintén az emberektől veszi el a kormány.

Vagyis egyszerű a recept: akár rosszul tervez vagy pocsékol, akár kedvezményeket ad az üzleti világnak, az állampolgárokkal fizetteti meg. Pedig lenne sok más lehetőség is, például a rosszul dolgozó kormánytagok fizetésének csökkentése, a pocsékolás azonnali felszámolása, a korrupció kiirtása, az uniós pénzek hatékonyabb felhasználása.

Vajon Gyurcsány és csapata miért használ olyan szemellenzőt, amellyel csak egyetlen irányba, a lakosság egyre drasztikusabb megnyúzásának irányába lehet menni? Meddig akarják még feszíteni a húrt? Miért a rombolás és nem az építés útját választják?

 

Hozzászólások

 
0 #1 VITOS GÁBOR 2009-02-17 21:24
Egyetértek Csáth Magdolna prof.asszony gondolataival,m ely rávilágit a gyurcsányi féle reformcsődpolit ika kártékony hatására, ami ebbe a súlyos s megoldásra váró Válságba sodorta Magyarhont!
Nem a VilágVálság begyürüzése itt a fő gond, hanem az a tudatosan a nemzetgazdaságo t s a társadalmat elszegényitő, eladósitó, csak a Tőke Érdekeit néző felelőtlen romboló balliberális gazdaságpolitik a ami miatt ma magyarok millióinak kinkeserves, sokak kritikus a megélhetése a jelenben, jövökép nélkül!

Szerintem gyurcsányékkal 15 évet vetődött vissza az ország gazdasága s az EU utolsó lenézett tagja lettünk!
gyurcsányékkal soha nem lesz EU-s felzárkozás és emberhez méltó boldogulkási lehetőség ebben a kiváló képességű 10 milliós országban!
gyurcsányék érdeke,hogy atomizált, kiszolgáltatott stagnáló nyomoronc ország legyünk, ahol a TŐKE extra profitokat sziv ki a társadalomból, az ország népe gyurcsánytól akár munkanélküli s hajléktalan is lehet, vagy elmehet külföldre!
szerintem ma a Magyarság elemi létérdeke: inkább gyurcsány+mszp+ szdsz+mdf menjemnek el végleg a politikábol és egy előrehozott Választás során kell felelős okos döntést hoznunk az eleddigi keserves 7 éves tapasztalataink bol,hogy miért kell s kötelességünk a FIDESZ-KDNP-ét Kormányra legitimizálnunk szavaznunk, hogy kezdhessük meg minél előbb a romeltakaritást és az emberhez méltó, képességeinkhez méltó erkőlcsi+gazdas ági jóléti EU-s versenyképes felzárkozást jelenünk s jövönk érdekében!
gyurcsányék posztkommunista hálózati kártékony körei felett a MagyarVáléaszto knak kell Démokratikusan s örökre kiszavazni s eltakaritani az útbol,mert ezek a hitvány felelőtlen emberek méltatlanok egy értékes Nemzet vezetésére!
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.