Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 97 vendég böngészi
A Tenkes kapitányán is dolgozott Bertalan Tivadar Nyomtatás E-mail
2009. február 26.
Egy valamikori reneszánsz művész reinkarnációja lehetek – mondja mosolyogva Bertalan Tivadar író, képzőművész, látványtervező, aki újpesti otthonában vállalt egy kis beszélgetést lapunk munkatárásával. A sokoldalú alkotót a 40. Magyar Filmszemlén életműdíjjal jutalmazták.

 

 


Bertalan Tivadar újpesti otthonában érzi magát a legjobban
 


Bertalan Tivadar az ötvenes években jutott be az iparművészeti főiskolára. Egyenes, eltökélt fiatal volt: nem vállalt közösséget a kor kötelező ízlés és gondolat terrorjával, a szocialista realizmussal. Kétszáz játékfilm és több száz egyéb műfajú alkotás fűződik a nevéhez. A legnagyobbakkal dolgozott itthoni, de főként külhoni alkotókkal. Jean Delannoy, a neves rendező, a Francia Filmakadémia elnöke, akivel két játékfilmet forgatott, a világ egyik legjobb art direktorának tekintette.

 

Egyik első munkája volt a máig népszerű kalandsorozat, a Tenkes kapitánya látványterve. Napjai ma sem telnek tétlenül. A filmszemlén egy átfogó életmű-kiállításra is felkérték a Kongresszusi Központban, itt festmények, filmes hátterek, vázlatok kerültek a nagy nyilvánosság elé. Most egy újabb kiállítás anyagát válogatja újpesti otthonában. Szereti kerületünket, a családi övezet, ahol feleségével él, nyugalmat, ihletet nyújt. A Könyves Kálmán Gimnázium egykori tanulójaként ma is sokat tesz a városrész kulturális fellendüléséért, amit Újpest-díjjal köszönt meg a kerület.

Öregszem, tehát törekszem – mondja búcsúzóul, jelezve, hogy még sokáig számíthatunk rá.

 

(Helyi Téma Online)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.