Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 26 vendég böngészi
A lemaradás költségvetése Nyomtatás E-mail
2009. február 27.
2009. február 24-én tárgyalta a képviselőtestület az újpesti költségvetés tervezetét, melyet hosszas vita után fogadott el a szocialisták vezette többség. Az MSZP, az SZDSZ, MDF és a Derce Tamás fémjelezte Újpestért Egyesület megszavazta, a jobboldal (Fidesz, KDNP, Jobbik) elutasította az Újpesti Képviselőtestület elé terjesztett 2009. évre vonatkozó költségvetési tervezetet.

Ez a költségvetés elfogadhatatlan számunkra, ez a lemaradás költségvetése. Nem a jelen társadalmi, gazdasági, pénzügyi válság okozta problémákra összpontosít és olyan kockázatokat vállal fel, amelyek kárait majd az Újpesten élők fogják megfizetni. Tervezői és támogatói a múltban élnek, nem vesznek tudomást a megváltozott világról, a válságról, és annak helyi következményeiről - mondta el Bartók Béla a Fidesz Újpest elnöke.

Észre kellene venni, hogy hatalmas változások mennek végbe a világban, ebben az új helyzetben a régi eszközök, módszerek már nem működnek. A megváltozott világban a helyi önkormányzatoknak csak egy dinamikus válságkezelő költségvetéssel van esélyük a túlélésre, megvédeni az embereket a szocialista kormány kudarcpolitikájának következményeitől.

Egy ilyen költségvetésnek két területre kell összpontosítania. A munkahelyeket megőrző és teremtő beruházásokra, fejlesztésekre, valamint a szociális biztonság megerősítésére. Ez a költségvetés ezen a két fontos területen semmi előremutatót nem tartalmaz. A költségvetés összetételének megváltoztatása az oktatási-művelődési és a szociális-egészségügyi feladatok ellátását érinti hátrányosan.

A Fidesz újpesti frakciója csak egy hatékony költségvetési politikát tud támogatni. Ezért komplett módosító csomagot terjesztettünk elő a költségvetés tervezetéhez. Ebből a szocialisták vezette többség csupán három javaslatot támogatott. Így a Fidesz kezdeményezésére növekedik majd a kisvállalkozók, a háziorvosok és az egyházak támogatása. Ez is több mint a semmi, de nagyon kevés ahhoz, hogy a költségvetés egészét az Újpesti Fidesz, mint felelős és konstruktív ellenzék, el tudja fogadni. Ez a régi gondolkodásmódú költségvetés nem készül fel a kormány rossz válságkezelése miatti súlyos szociális válság hatásaira. Kísérletet sem tesz arra, hogy megvédje polgárait, teljes szociális érzéketlenség jellemzi.


Elutasította az MSZP a Fidesz azon módosító javaslatát is, hogy 80 millió forintos szociális tartalék keretet jöjjön létre a válság hatásainak enyhítésére, de közben 30 millió forinttal 150 millió forintra emeli a propagandára a Média Kht.-n keresztül fordítható összeget. A költségvetésben megjelenő értékválság jele az is, hogy miközben 10 millió forintról, 30 millió forintra növelték a Polgármesteri Hivatal rendezvényekre fordítható előirányzatát, aközben a fogyatékosok támogatására mindösszesen 13 millió forintot fordítanának. A karácsonyi vásár napi egymillió forintba, összesen 30 millió forintba kerül az újpestieknek.

Vagyonfelélést jelent a betervezett ingatlanértékesítés, vagyis privatizáció, miközben a túltervezett adóbevételek további bizonytalanságot jelentenek. Továbbra is veszélyben van a Károlyi Kórház és bizonytalan a szakrendelő helyzete is. Újpesten is be kell látnunk, hogy modern költségvetési politikára és szociális érzékenységre a szocialistáktól nem számíthatunk. Jól mutatja ezt az a tény is, hogy Kiss Péter és Csizmár Gábor, a két MSZP-s újpesti parlamenti képviselő valamennyi eddigi adóemelést és megszorítást megszavazta. Sajnos ugyanígy pártlogika alapján cselekszenek az újpesti szocialisták is.

Ez az elavult, megfáradt politika a változó világ új problémáira, a válság és a megszorítások veszélyeire meg sem kísérel válaszokat adni, képtelen megújulni. Ezzel a politikával és vezetéssel semmi esély a változásra. Ma az ország és Újpest fő problémája ugyanaz: az új megoldásra képtelen, régi politika alkalmatlan a változtatásra.

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.