Névnap

Ma 2018. január 23., kedd, Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 93 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #34 Nyomtatás E-mail
2012. február 22.

 

Az Országgyűlés ellenszavazat nélkül támogatta a Horvát Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló szerződés kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. Horvátország csatlakozási szerződésének aláírására 2011. december 9-én, Brüsszelben került sor, a Kormány részéről Orbán Viktor miniszterelnök írta alá. A csatlakozási szerződés 2013. július 1-jén lép hatályba.

 

A szerződés értelmében a Horvát Köztársaság az Európai Unió és az Európai Atomenergia-közösség tagjává válik, részes felévé válik az Európai Unióról szóló szerződésnek, az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek, valamint az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó szerződésnek.

 

Az Európai Parlamentben a 2009-2014-es parlamenti ciklus végéig Horvátországnak 12 helye lesz, az Európai Tanácsban és a Tanácsban 7 szavazattal fog rendelkezni. Az Európai Bizottság kiegészül egy horvát állampolgárral, emelkedik egy-egy fővel az Európai Unió Bíróságának, a Törvényszéknek és az Európai Számvevőszéknek a létszáma, valamint az Európai Beruházási Bank igazgatóinak száma. A Gazdasági és Szociális Bizottságba, valamint a Régiók Bizottságába Horvátország 9-9 tagot delegálhat.

 

A dokumentum érdekessége, az a speciálisan horvát problémát kezelő rendelkezés, mely felhatalmazza a Tanácsot, hogy a Bizottság javaslata alapján minősített többséggel állapítsa meg a Horvátországból Horvátországba tartó, a Bosznia-Hercegovina részét képező Neum városon keresztülhaladó áruforgalomra vonatkozó különleges szabályokat.

A munkavállalók szabad mozgása tekintetében a jelenlegi tagállamok – hasonlóan a Magyarország, valamint Románia és Bulgária esetében alkalmazott rezsimhez – 2+3+2 évre részben vagy egészben korlátozhatják a horvát állampolgárok szabad munkavállalását.

 

***


A Magyarország Kormánya és a Szerb Köztársaság Kormánya között a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodás ­ - amelyet  a T. Ház szintén egyhangúlag támogatott - a két állam már ténylegesen működő határátkelőhelyeinek nemzetközi jogi státuszát rendezi. Tartalmazza a határforgalom-ellenőrző szervek együttműködésének elveit, szabályait, és megállapítja a határátkelőhelyek helyét, a használat rendjét, nyitva tartásuk idejét, valamint a forgalom jellegét.  Ez azért különösen fontos, mert a két állam között jelenleg nincs hatályban határforgalom ellenőrzését szabályozó egységes és korszerű nemzetközi szerződés. A személy- és áruforgalom ellenőrzésének szabályai az elmúlt időszakban jelentősen változtak, különösen Magyarország Európai Unióhoz, majd a schengeni övezethez csatlakozása miatt.

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés