Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 101 vendég böngészi
Tűzoltás a gyermekrendelőben Nyomtatás E-mail
2009. március 04.

Függőben van az újpesti szakrendelő felújításának ügye, mert bár a kerület elkülönítette a munkálatokhoz szükséges összeg rá eső részét, a főváros tervezett költségvetésében nem szerepel a hiányzó félmilliárd forint. A városvezetés új konstrukcióban gondolkodik, a Fidesz időhúzásról beszél.

 

Átverésként értékelné Wintermantel Zsolt újpesti és fővárosi képviselő

 

A Fidesz újpesti szervezete ennek megakadályozásáért és az átvételért összefogásra szólította fel a helyi polgárokat. A kerület polgármestere és a testület szocialista többsége az átvételt nem támogatta, de Újpestnek sikerült tárgyalási helyzetbe hoznia magát. A két önkormányzat vezetősége megállapodott, hogy a gyermekszakellátás is a felnőttszakrendelőbe kerül, amelynek leromlott épületét teljesen fölújítják. Megegyeztek, hogy a munkához szükséges 750 millió forintot – amelyből egyebek mellett a gépészetet kell kicserélni – a főváros előlegként adja, s ehhez a tulajdonában lévő, bezárt újpesti szülőotthon, valamint a kerülettel közös tulajdonú gyermekszakrendelő értékesítése szolgál fedezetül. Később a főváros azt kérte, hogy Újpest is hozzon anyagi áldozatot, adjon előleget. A IV. kerület képviselő-testülete a múlt héten egyhangúlag úgy döntött: 250 millió forintot ad, ha a többit a főváros állja, ám Budapest tervezett költségvetésében nem szerepel a vállalt félmilliárd forint. Eközben már költözik a gyermekrendelő, ám a felnőttek épületében egyelőre csak "tűzoltást" végezhettek: néhány tízmillióból kifestették és gyermekek fogadására valamelyest alkalmassá tették az alsó szintet.

"A főváros teljesíti újpesti vállalását, de más konstrukcióban gondolkodik" – reagált megkeresésünkre Horváth Csaba egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes (MSZP). Szerinte az lenne az ideális, ha az említett ingatlanok értékesítésének jogát egy Újpesttel fele arányban közös gazdasági társaságra ruháznák. Így a cég a saját vagyonából és azonnal biztosíthatná a rendelő felújításához szükséges előleget, a szülőotthon és a gyermekrendelő eladása csak ez után következne. A főpolgármester-helyettes elmondta azt is, hogy a főváros mindenképpen garanciát vállal a félmilliárd forint biztosítására.

Wintermantel Zsolt szerint azonban Horváth Csaba álláspontja teljesen ellentétes a korábbi megállapodással, és nagy a valószínűsége, hogy csupán időhúzásra szolgál. A képviselő szerint "egyértelmű, hogy egy fővárosi tulajdonú szakrendelőt a fővárosnak kell fölújítania", az arra szánt összegnek pedig szerepelnie kell a költségvetésben.

 

Niczky Emőke (Magyar Hirlap)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés