Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 97 vendég böngészi
Jubileumi élénkítés Nyomtatás E-mail
2009. március 05.

Ha válság van, akkor válság van. És akkor küzdeni kell ellene. A válság elleni küzdelem egyik lehetséges módja, nemzetközi példák alapján a kereslet élénkítése. A kormány, amely egyszerre őszinte, és eltökélt reformpárti, magáévá tette ezt a lehetőséget, de a nagy szocialista tenni akarásba belerokkant magyar gazdaság helyzete, és az IMF által diktált szigorú feltételek sajnos nem teszik lehetővé, hogy mindenki élénkítésre kerüljön.

Vakarták a fejüket a kormányülésen, hogy hát akkor kit is élénkítsenek, és végtére is az az ötletük támadt, hogy akkor inkább magukat. Lettek is új kocsik, de nem ám az olcsóbb fajtából, a 14 milliós Audi az az igazi élénkítés.

De még így sem élénkült eléggé a magyar gazdaság, ezért tovább élénkítettek: a miniszterek, államtitkárok és tisztségviselők között tavaly 58 millió forintot osztottak szét.

Egy bökkenő volt csupán, hogy Gyurcsány Ferenc korábban azt kérte az állami cégvezetőktől, amikor a válság ellen még nem élénkítéssel küzdött (mert tud ő ám többféle módon is küzdeni), hogy a válság miatt ne vegyék fel a nekik járó prémiumot, vagy, ha felvették már, akkor fizessék vissza. Az állami cégvezetők közül azonban rendkívül kevesen hallgattak miniszterelnökükre, mindössze 7 millió forint érkezett a számlára. Ez a várt összegnek csupán az 1%-a. A kormány és az apparátus tagjai pedig nem is állami cégvezetők, nekik tehát nyugodtan ki lehet fizetni a jutalmakat.

"Tavaly október vége, a miniszterelnök erre vonatkozó bejelentése óta egyetlen kormánytag sem kapott év végi jutalmat" - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. És mi hiszünk neki, mert a jutalmakat könnyű másnak elnevezni, mert itt van például az év közbeni jutalom lehetősége, vagy a még kacifántosabb jubileumi jutalom.

Jubileumi jutalmat kapott például Kiss Péter kancelláriaminiszter potom 2 592 000 forint értékben. Gratulálunk a miniszternek, hogy pontosan miben is jubilál az talán másodlagos annyira, hogy nem is tudunk róla. De mi kinyomoztuk: Kiss Péter az idén lett 50 éves, ez szép jubileum és mivel szocialista miniszter is egyben, természetszerűleg megérdemli a jutalmat (persze a válságot is majdnem olyan nagyszerűen kezeli, mint a főnöke), vagy éppen 20 éve alakította át a Kommunista Ifjúsági Szövetséget Baloldali Ifjúsági Társasággá, ez is egy szép jubileum, még akár magasabb jutalmat is megérdemelt volna.

 

 

Kiss Péter, Derce Tamás és Trippon Norbert (forrás: Újpesti Napló)

Szóval egy kis jutalomra és jubileumra mindig van frappáns ok, főleg ha ezzel a válság ellen lehet küzdeni.

És Gyurcsány Ferenc elkerüli azt a hibát, hogy a válságot, amolyan ostoba módra egyféleképpen kezelje. Ő bizony egyszerre élénkíti a gazdaságot, és erre az áldozatra ráveszi közeli munkatársait. De ha az élénkítés mégsem lenne megoldás, akkor legyen megszorítás is, és azt az ország többi része bizton örömmel vállalja. Így együtt a komplex válságkezelésre igaz lehet a régi mondás: sikerült elérni, hogy a káposztát is ellopják, és kecske is éhen dögöljön.

 

(publicisztika)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.