Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 99 vendég böngészi
Egy éve a kormányról döntött a nép Nyomtatás E-mail
2009. március 08.

Bármennyire igyekezett is ennek ellenkezőjét sugallni Gyurcsány Ferenc, egy esztendővel ezelőtt csak naptári értelemben követte március 9-ét március 10-e. A 2008. március 9-én, vasárnap megtartott szociális népszavazásnak nagyon fontos és egyértelmű politikai üzenete volt. Azzal, hogy a magyar polgárok nagy számban mentek el szavazni, és elsöprő többséggel mondtak igent a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésére, megfogalmazták a kormányzati politika, az évek óta folytatott látszatkormányzás teljes kudarcát, kimondva azt is, hogy a Gyurcsány-kormány illegitim. A népszavazás kovácsolta új többség egyúttal azt is jelezte a végrehajtó hatalom tulajdonosainak, hogy más irányra lenne szükség.

A kormány tevékenységével szemben megfogalmazott súlyos szavak azonban kormányoldalról süket fülekre találtak. Ugyanúgy, mint a választók üzenetének Horn Gábori értelmezése, miszerint az elsöprő többséggel leadott igenekkel a polgárok melegebb éghajlatra küldték „Ferit”, no, és tegyük hozzá: az Őszödi Böszmével sok éve együtt kormányzó kompániát, a látszatkormányzás parlamenti hátterét alkotó szocialista és szabad demokrata frakciókkal együtt. A kormány ugyanis megbukott azzal, hogy a választók soha nem látott mértékben utasították el a politikáját. Lényegében szét is esett azt követően, hogy a tehetségét azóta valóságshow-ban is kipróbáló Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztése nyomán az SZDSZ hirtelen felindulásból kivonult a koalícióból, ott hagyva a kormányzást, amelyet azonban hellyel-közzel most is támogat, olykor társbérletben a szociális népszavazás ellen kezdetektől hadakozó, az antalli örökségtől fényévnyi távolságra került MDF-fel.

 

 


Nagy István  és Semjén Zsolt a KDNP Elnöke - 2009.03.06. országértékelő beszéd

 

 

Az egy esztendeje igazából felhatalmazás nélkül, közjogilag kisebbségben kormányzó szocialisták azóta a szavazatok összevásárlásával tartják a hatalomban magukat. Egyetlen cél vezérli őket csupán, hogy kihúzzák a 2010-es választásokig. Ebben segítenek Gyurcsányéknak az időről időre csatlósukká váló parlamenti kis pártok, illetve az álfüggetlenként gombot nyomogató miniszter és kormánybiztos (ők egyébként a népszavazás óta kerültek mostani pozíciójukba). Miközben a kormányzati hatalmat hazugságokkal, gazdasági adatok eltitkolásával, illetve manipulásával megszerzők azon munkálkodnak, hogy foggal-körömmel megőrizzék pozíciójukat, az ország rendkívül nehéz, államcsőd közeli helyzetbe került. Az Európai Unióba belépő új tagok között pár éve még éltanulóként jellemzett Magyarország mára az utolsó padba kényszerült. Szomorú, de tény: a magyar embereket követően a nemzetközi üzleti körök is megvonták a bizalmukat a Gyurcsány-kormánytól, s nem kívánják tovább finanszírozni böszme gazdaságpolitikáját. Oda jutottunk, hogy Magyarországot a becsődölt Izlanddal, a szintén súlyos helyzetbe került Lettországgal, sőt az uniótól messze távolban lévő Ukrajnával együtt emlegetik tekintélyes nemzetközi körök. Bizony, az új amerikai elnökkel, Obamával együtt.

Szemben azonban Izlanddal, Lettországgal, ahol az országukat kilátástalan helyzetbe sodró vezetők vették a kalapjukat, levonva a konzekvenciákat, nálunk, „a következmények nélküli országban” (Fritz Tamás) a válságért elsősorban felelős volt koalíciós pártok úgy félnek az előre hozott választásoktól, mint ördög a tömjénfüsttől. Magyarországot a teljes csődtől csak az IMF hitele mentette meg, a forint árfolyama egyre nehezebben tartható kordában, munkavállalók tízezrei vesztették el munkájukat, és a regisztrált állástalanok száma félmillió fölé került. Ennek ellenére a kisebbségi kormány és külső támogatói, akiket szintén hatalommegtartási megfontolások vezetnek, hederíteni sem igen képesek arra, hogy a jelenlegi kormány elvesztette mind a magyar emberek, mind a nemzetközi politikai és üzleti körök bizalmát.

Márpedig hatékony válságkezelő program csak egy olyan új, hiteles vezetéstől várható, amely bírja a magyar emberek többségének támogatását. A bajból kilábalni csak közös, a polgárok bizalmát bíró emberekkel lehet, nem pedig olyan lejáratódott Mekk mesterekkel, akik baltával kezdenének hozzá az elbaltázott bútor javításának. Magyarországnak elemi érdeke lenne az előre hozott választás, amelynek nyomán bizalmi tőkével felruházott vezetők új irányba tudnák fordítani az ország szekerét, képesek lennének kezelni a gazdasági válság következményeit, erősíteni az egészségügyet, a szociálpolitikát és az oktatást, amelyek új útra helyezésére épp az egy évvel ezelőtti referendum adott felhatalmazást. Ennek ellenére ezek az ágazatok továbbra is vegetálnak. Bár a népszavazás megakadályozta, hogy a magyar egészségügy a piac martalékává váljék, a kórházak és a mentők fenntartási gondokkal küzdenek, az egészségügyben dolgozók bérhelyzetének javítása pedig ígéret maradt csupán. Az oktatásügyben az államilag támogatott felsőoktatási létszám nyírbálásán, általános iskolák visszaállamosításán töri fejét a miniszter.

Egy évvel ezelőtt a szociális népszavazás igenjei világos utat fogalmaztak meg: változásra van szükség. Az új többség összefogásával és részvételével, nem pedig az akaratuk ellenére és a fejük fölött. A változtatásra csak új választáson bizalmat kapó, legitim kormány lehet képes.  A huszonnegyedik órában vagyunk.

 

Nagy István

 

(publicisztika)       

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.