Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 97 vendég böngészi
A Főváros elfeledkezett a szakrendelő felújításáról Nyomtatás E-mail
2009. március 16.
Harminc százalékkal csökkentené az állam a kórházak finanszírozását, ami a Károlyi-kórház teljes ellehetetlenüléséhez vezetne. A Fővárosi Önkormányzat pedig az újpesti szakrendelést támogató ötszáz­millió forintos ígéretéről feledkezett el.

 

Katasztrofálisan érintheti a kórházak teljesítményvolumen­korlátozása a Károlyi-kórházat. Most annyi biztos, hogy a ta­valyi év finanszírozásának csupán hetven százalékát kapják meg, a maradék 30 százalékot pedig ,,lebegteti" a társadalombiztosítás - osztotta meg aggodalmát lapunkkal Küttel Péter főigazgató, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet vezetője. - A kórház anyagi szempontból borotvaélen táncol - figyelmeztetett a főigazgató. - Tavaly év végén a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat konszolidálta az adósságot, ám ha most bármilyen okból csökken a finanszírozás, az intézmény működésképtelenné válhat, és a kölcsönt nem tudja törleszteni. Az elmúlt években minden létező módon csökkentettük a kiadásainkat, azt tovább faragni nem lehet, alacsonyabb keretből tehát nem lehet működtetni a kórházat.

 

 


A jelentős veszteséget felhalmozó Károlyi-kórház és rendelőintézet igazgatása alá tartozó szakrendelőtől régóta próbál szabadulni a főváros. Az urológia és a szülészet már megszűnt, és tervezték, hogy a gyermekrendelőt a Madarász utcába, majd a Heim Pál kórházba helyezik át. Tavaly februárban a főváros egészségügyi bizottsága már a felnőtt szakrendelő funkcionális privatizációját tervezte. Ekkor hozta létre az újpesti Fidesz az Együtt Újpestért Összefogást, amely már azért gyűjtött aláírást, hogy a kerület vegye át a szakrendelés kezelését.  
Ez a testületben ellenállást váltott ki, de az összefogás által gyűjtött aláírásoknak is köszönhetően mégis tárgyalás kezdődött a fővárossal.

Nagy István alpolgármester azt javasolta: költözzön össze a gyermek- és felnőtt szakrendelés, hiszen így mindkettő Újpesten maradhatna. A fővárossal pedig úgy sikerült megegyezni, hogy ők előfinanszírozzák az épület felújítását, ha a IV. kerület is hozzájárul a költségvetéshez.  
Erre a képviselő-testület egyhangúan szavazott meg 250 millió forintot. A közgyűlés elé került költségvetési javaslat azonban nem tartalmazza az ígért 500 milliós összeget.

- Megint csak hitegetés, időhúzás zajlik. Az újpestiek nem hihetnek a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíciónak és Demszky Gábornak. A főváros megint átverte az újpestieket! - fejezte ki felháborodását Wintermantel Zsolt kerületi és fővárosi képviselő.

(Helyi Téma c. lap írása alapján)

 

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Németh Zoltán 2009-08-31 13:41
Sajnos az újpesti egészségügy még az országos átlagnál is csapnivalóbb.Talán annak tudom tulajdonítani, hogy óriási terület tartozik a megtépázott rendelőkhöz.
Pár példa. Amikor lidocain hiány volt, a szakrendelőben egy hátsó inygyulladásban lévő fogamat távolították el fájdalomcsillap ító nélkül. A gasztróenterolo gián négy vastagbéltükröz ésből ugyanez négy esetben. Az utolsó esetnél már szemfüles voltam, és begyógyszerezte m magam a kezelés előtt.
A Károlyi kórházban diabetológiára négy hónapra kaptam időpontot,az ideggondozóba csak gyógyszerfelírá sra egy-másfél hónap múlva kapok időpontot.Reumatológiára szintén két-három hónap múlva, és akkor is órákat kell várni a kezelésre. Ugyanez van a házi orvosnál is. Dolgozó ember nem is jut az egészségügy közelébe, ha nem vesz ki szabit.De hát annyi szabi nincs is.
Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy más körzetekben ha szerencsém van átkerülni néha ez nem ilyen durva. Kollégáim is elborzadva hallgatják amikor az újpesti ellátással ijesztgetem őket.