Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 92 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #37 Nyomtatás E-mail
2012. március 19.

 

A Magyarország és Georgia között megkötendő kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény fő célja az adóztatás szabályozása, kiszámíthatóvá tétele a kétoldalú kapcsolatokban. Az Egyezmény hatálya a jövedelem- és vagyonadókra terjed ki. Jelentősége, hogy alkalmazásával kizárja a magánszemélyek, illetve vállalkozások jövedelmének, vagyonának kettős adóztatását, meghatározza, hogy az egyes jövedelem- és vagyonfajták tekintetében melyik szerződő félnek milyen körben van adóztatási joga. Az Egyezmény alapvetően az OECD Modellegyezmény szabályait követi és megfelel a magyar szerződéskötési gyakorlatnak. A Tisztelt Ház támogatta a javaslatot, ahogy a Magyarország és Katar Állam közötti, ugyanilyen típusú megállapodás megkötésére vonatkozó indítványt is.

 

***

 

A képviselők elfogadták a kolontári vörösiszap-katasztrófai okait vizsgáló parlamenti bizottság beszámolóját. A bizottság 2010. december 21 - 2011. október 31 között lefolytatta vizsgálatát és összeállította jelentését. A vizsgálóbizottság megállapította, hogy a 2010. október 4-én a MAL Zrt. ajkai vörösiszap tározójának X. kazettájánál bekövetkezett ipari katasztrófáért döntően a MAL Zrt. felelős. A vizsgálat során megismert tények arra utalnak, hogy a társaság igazgatósága és menedzsmentje az üzem működése és az iszaptározó-tér üzemeltetése során gondatlanul járt el. A társaság csak részben számolt az ún. nedves technológia által igényelt műszaki követelményekkel. A vörösiszappal keveredett és fedett magas lúgtartalmú folyadék tárolásánál, kezelésénél és ártalmatlanításánál nem a jó gazda gondosságával járt el. A tározók, különösen a X. kazetta esetében a társaság nem tett eleget az elővigyázatosság követelményének és nem alakított ki külső védelmi rendszereket, annak érdekében, hogy a térség települései kellő védelemben részesüljenek.

 

A vizsgálóbizottság javasolta az Országgyűlésnek, hogy a MAL Zrt-nél feltárt működési hiányosságok kiküszöbölésére tegyen további intézkedéseket és ezekre kérje fel a társaságot, a kormányzatot és más felelős szervezetet. Az ipari katasztrófa által okozott károk jellege és mértéke és a társadalom jogos igazságérzete megköveteli, hogy a mulasztást, visszaélést, bűncselekményt elkövetők felelősségre vonása mielőbb megtörténjen és ennek során feltétlenül érvényesüljön a tett súlyával kapcsolatban az arányosság elve illetve a környezetvédelmi jogban ismert elv, a „szennyező fizet” elve.

 

Az Országgyűlés vizsgálóbizottságot hozott létre, melynek feladata a Budapest Airport Zrt. és a MALÉV Zrt. szocialisták és szabad demokraták általi privatizációjával, visszaállamosításával, majd csődhelyzetével kapcsolatosan felmerülő állami vezetői felelősség kérdéskörének vizsgálata.

 

***

 

A honatyák elfogadták az úgynevezett Balsay-jelentést, amely a a 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépés körülményeinek vizsgálatának eredményeit tartalmazza.

 

Orbán Viktor miniszterelnök úr 2010. június 11-én nevezte ki Dr. Balsai Istvánt miniszterelnöki megbízottá, aki 2011. március 15-én tette le az asztalra a 150 oldalas jelentést.

 

2006 őszén az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelve csalódott és felháborodott tömegek vonultak utcára. Rendőri túlkapások, békés polgárokba gázoló lovasroham, kilőtt szemek, jogtalan előállítások és letartóztatások szegélyezték azt az utat, ami Gyurcsány Ferenc hatalmának néhány évvel való meghosszabbításáig vezetett.

 

A Balsai Jelentés arra irányul, hogy a fellelhető adatokat összesítse, értékelje, és a felelősöket megnevezze. Viszont a miniszterelnöki megbízott jogállása szerint nem hatóság, hiszen országgyűlési képviselőként nyomozati, tanúmeghallgatási stb. jogkörökkel nem rendelkezik, jogi vonatkozású ítéletet nem mondhat. A Jelentés jogi értelemben tehát azt a célt szolgálhatja, hogy ráirányítsa a nyomozati szervek figyelmét olyan tényekre és összefüggésekre, amelyek eddig esetlegesen ismeretlenek voltak számukra.

 

A Jelentés törekszik megnevezni azokat a hibákat, fegyelmi és büntetőjogi felelősséget is felvető mulasztásokat, amelyek feltárására a vizsgálódás irányul. Kiemelten foglalkozik a rendőri intézkedések problematikájával, úgymint az azonosítók hiányával, a gumilövedékek, könnygázgránátok, viperák használatának aggályaival és a lovasroham elrendelésének módjával és időpontjával. Továbbá, a büntetés-végrehajtási intézetekben tapasztalt kegyetlen, megalázó bánásmód sem maradhat figyelmen kívül. A példátlan arányban jogsértő (97%) előzetes letartóztatások ügyészi indítványai és bírói elrendelései sem maradhatnak visszhangtalanok. A Jelentés külön alcímben foglakozik a terrorcselekmény megvalósulásának lehetőségével és Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök felelősségével.

 

***

 

A kommunista diktatúra által kitelepítettek, valamint az őket befogadók emlékének megörökítéséről szóló országgyűlési határozat egyszerre kíván megemlékezni a kitelepített budapestiekről, illetve a vidéki otthonaikból kényszertartózkodási helyre telepítettekről, valamint az őket befogadó családokról; az egykori jugoszláviai és osztrák határsávból, továbbá vidéki nagyvárosokból és kisebb településekből zárt, alföldi kényszermunkatáborokba telepített és rendőri őrizet alá vont családokról. Az Országgyűlés a kommunista diktatúra által elkövetett tömeges kitelepítések és deportálások 60. évfordulója alkalmából határozatot hozott, melyben rögzíti, hogy

 

- mindenkor meg kell emlékezni a kommunista önkény áldozatairól,

- megemlékezik az 1944 ősze és 1990. május 2. közötti időszak kivégzettjeiről, politikai elítéltjeiről, kitelepítettjeiről,

- tisztelettel adózik a befogadó családok előtt,

- támogatja és szorgalmazza emlékművek felállítását, megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését.

 

***

 

Az Országgyűlés az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságba dr. Budai Gyula (Fidesz) helyett dr. Puskás Imrét (Fidesz) a bizottság tagjává választotta.

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés