Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 44 vendég böngészi
A túloldalra születni kell Nyomtatás E-mail
2009. március 25.
Kerekes székkel, vagy két gyermekkel és egy babakocsival nem lehet lejutni az aluljáróba, de a felszínen is hatalmasat kell kerülniük azoknak, akik nem az ötsávos úton átszaladva akarnak átjutni a túlol­dalra az Árpád úton.

 

Az Árpád út túloldalára születni kell! - jegyzik meg az újpes­tiek lépten-nyomon, a jól ismert csigás vicc analógiájára. S valóban, egy átlagos gyalogosnak is komoly kihívás átjutni Újpest legforgalmasabb úttestjén Újpest Városközpontban, ott, ahol a hármas metró is megáll.  
Ha azonban valaki kerekes székkel, járóbottal, húzós bevásárlókocsival vagy babakocsival közlekedik, áthághatatlan akadályokba ütközik a városközpontban.

 


Újpest Városközpontban sem az aluljáróban, sem a felszínen nem lehet közlekedni babakocsival


- Újpesti születésűként több mint harminc éve a IV. kerületben lakom.  
Szüleim, nagyszüleim, dédszüleim is itt éltek. A legégetőbb gondom, hogy babakocsival közlekedni nagyon problémás Újpest központ metróállomásnál. Nincs letoló, így kézben kell levinnem a babakocsit a lépcsőn. Ha a két kis gyermekemmel megyek, egyedül nem tudok lejutni a metróba! - kezdte panaszát rendszeres olvasónk, Szigeti Erzsébet. - A felszínen sem könnyebb a dolgom, ott a túloldalra nem tudok átjutni, mert az Erzsébet utcától egészen a Kemény Gusztáv utcáig nincs zebra az Árpád úton. Vagy leküzdöm magunkat valahogy az aluljáróba, vagy majd'' egy kilométert kerülök az átjutáshoz, hisz én nem szaladhatok át a két gyerekkel, plusz a babakocsival az ötsávos úttesten az autók között, mint a legtöbb ember!


Erzsébet nincs egyedül a problémájával, az újpesti kerekes székesek messze elkerülik a metró és a városközpont környékét, ha megtehetik.

- Káposztásmegyer központjában, ahol élek, jól meg tudom közelíteni a gyógyszertárat, bevásárlóközpontot kerekes székkel, viszont Újpest központban nagy gondok vannak - magyarázta Balázs J. Balázs szakértő, a XV. kerületben rendezett akadálymentesítési kerekasztal-beszélgetésen. - Nekem köszönhetően egy mozgássérült parkolót már kialakítottak a központban, de a régi városházát nem tudom megközelíteni a tízcentis lépcsők miatt. A metróba pedig meg sem próbálok lejutni. A metróaluljáró és az Árpád úti tömegközlekedési útvonal akadálymentesítése a Fővárosi Önkormányzat törvényben előírt kötelessége. Jövő év ja­nuár elsejéig valamennyi metróaluljárót járhatóvá kellene tenniük a mozgáskorlátozottak számára, de eddig csak a kisföldalatti három állomásán helyeztek el korlátlifteket, a hármas metró akadálymentesítésére pedig még tervük sincs.
- Ez elsősorban gondolkodásmódbeli, szemléletbeli kérdés. A Fővárosi Önkormányzat nem tartja fontosnak az akadálymentesítést, ezt húzzák ki elsőként a költségvetésből, vagy egyszerűen elfeledkeznek róla, mint ahogy ezt a kettes metró állomásainak felújításakor is tették - jegyezte meg Wintermantel Zsolt, fővárosi és újpesti önkormányzati képviselő. - Pedig az Újpest központi aluljáró problémáját liftekkel, vagy a feljárókhoz épített megfelelő rámpákkal meg lehetne oldani. Ez a kismamák és a kerekes székesek gondjait is enyhítené. Felszíni átkelők létesítése a központban a forgalom nagysága miatt és biztonsági okokból nem jó megoldás, ezért az aluljáró átépítését kellene követelnie az újpesti önkormányzatnak a fővárostól.  

 

Elképesztő, hogy már a rendszerváltáskor ideért a metró Újpestre, de az elmúlt húsz évben nem tudták megoldani ezt a problémát!

A Fővárosi Önkormányzat lapzártánkig nem válaszolt az újpesti metró akadálymentesítését firtató kérdéseinkre.


(Helyi Téma - TT)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.