Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 81 vendég böngészi
Egy jó csapat Újpesten Nyomtatás E-mail
2009. március 26.
EGY JÓ CSAPAT ÚJPESTEN
- ellenzékből a jövőért –

 

-    Bár a Fővárosi Közgyűlés az MSZP-s Hunvald György letartóztatása miatt még nem tudta elfogadni az idei költségvetését, de Újpestnek már van elfogadott költségvetése. Az MSZP – SZDSZ - Újpestért Egyesület - MDF alkotta koalíció megszavazta Újpest 2009. évi költségvetését. Miért nem támogatta a Fidesz ezt a költségvetési tervezetet?


-    Mert ez költségvetés a lemaradás költségvetése. Olyan, mintha nyolc-tíz éve készült volna. Nem ad választ a mai helyzet súlyos problémáira. Az ország és a főváros is katasztrofális helyzetben van. Ennek a helyzetnek az okozói újra és újra ugyanazokat a hibákat követik el, és saját hibáik árát az emberekkel kívánják megfizettetni. Az újpesti önkormányzatnak minden erejével arra kellene törekednie, hogy megvédje az embereket a szocialista kudarckormányzás következményeitől. Ez a költségvetés ennek pont az ellenkezőjét teszi: tervezői és támogatói a múltban élnek, nem vesznek tudomást a megváltozott világról, a válságról, és annak helyi következményeiről. Egyfajta látványpolitizálás jellemzi a városvezetést: harsogó, közpénzeket nem kímélő, erőltetett propaganda, miközben egyre több újpesti kerül egyre kilátástalanabb helyzetbe. De mit is várhatnánk attól a szocialista párttól, amelyik országos szinten ugyanezt csinálja?
A lemaradás költségvetése azt üzeni: ez van, most ennyi tellett. Mi erre azt mondjuk: ez kudarc. Nem várhatunk arra, hogy majd külső, szerencsésebb körülmények elvégzik azt a munkát, amit nekünk kellene. Újpestnek ma nem egy régi beidegződésekre épülő, „hátha megússzuk” típusú költségvetés, hanem kezdeményező, aktív költségvetés kellene, ami elébe megy az eseményeknek, nem kullog utánuk.


-    Nem próbálták meggyőzni a szocialista frakciót?


-    A költségvetési vitában számos javaslatot tettünk, de ezek jelentős részét érdemi válasz nélkül szavazták le. Véleményünk szerint a költségvetésnek két területre kellett volna összpontosítania: a szociális biztonság megőrzésére, és a munkahelyeket megőrző és teremtő beruházásokra. Komplett módosító csomagot nyújtottunk be a költségvetéshez, de ebből a szocialisták vezette többség csupán három javaslatot támogatott. Így a Fidesz kezdeményezésére növekedik majd a kisvállalkozók, a háziorvosok és az egyházak támogatása. Ez is több mint a semmi, de nagyon kevés ahhoz, hogy a költségvetés egészét az Újpesti Fidesz, mint felelős és konstruktív ellenzék, el tudja fogadni.


-    A fővárosnak ugyan nincs még költségvetése, de elfogadták a közlekedési koncepciót, a Fidesz tartózkodott, pedig az Ön személyes sikere is, hogy végül bekerült az anyagba a 3-as metró meghosszabbításának terve. Miért nem szavazta meg a koncepciót?


-    Mert koncepción nem lehet utazni, csak metrón. Koncepció már tucatnyi volt eddig is, de metró nem lett egyikből se. Ha a főváros nem akar valamit megvalósítani, akkor azt beleírja egy távlati koncepcióba, ami bekerül a fiók mélyére, és ezzel lekerül a napirendről. Ráadásul ez a terv rossz, hiányos, aránytévesztő, tehát ha komolyan is akarnák venni, akkor sem szolgálná a város érdekét. Talán kevesen tudják, de közlekedésmérnökként Káposztásmegyer tömegközlekedéséből írtam a diplomamunkámat, így közel 15 éve foglalkozom  a városrész ezen problémáival. A Fidesz, és személy szerint én is eltökélt vagyok a 3-as metró Káposztásmegyeri meghosszabbításának kérdésében. Sajnos a most elfogadott koncepció, bár végül belekerült a beruházás, nem közelebb, hanem távolabb visz a megoldástól. Szakemberként azt olvasom ki belőle, hogy a fővárosnak valójában továbbra sincs szándékában a metró meghosszabbítása, ahogy eddig se volt. Ismét bebizonyosodott, hogy a főváros csak ígérget, de Újpest problémáit eszében sincs megoldani. Ha megnézzük az újpesti uszoda, a Szülőotthon, az útfelújítások, a Károlyi Kórház, az SZTK ügyét, és még számtalan más főváros illetékességébe tartozó problémánkat, akkor azt kell mondanom, a jelenlegi fővárosi vezetés hátat fordított Újpestnek. Önmagukat is becsapják azok, akik a főváros szavának hisznek. Ezért tartom fontosnak a változást, a teljes megújulást, ami csak akkor következhet be, ha a megfáradt, kifulladt városvezetést egy új, a városért valódi felelősséget vállaló vezetés tudja felváltani mind a fővárosban, mind Újpesten.


-    Említette, hogy Önök a szociális biztonságra helyeznék a hangsúlyt. Nagy István Fideszes alpolgármester éppen a szociális területért felel. Nem az ő felelőssége az újpesti szociális helyzet?


-    Újpest az elmúlt húsz évben arról volt híres, hogy hosszú időn át nálunk működött az egyik, ha nem a legjobb szociális rendszer, és ez elsősorban Nagy István alpolgármester úr érdeme. Ezt még más pártok szociálpolitikusai is mindenütt elismerik főváros-szerte. Az élet azonban úgy hozta, hogy ebben a ciklusban ellenzékbe kerültünk az újpesti városvezetésben, mivel mi a szocialistákkal nem vagyunk hajlandók koalícióra lépni – még a polgármester kedvéért sem. Megkerülhetetlen erő a Fidesz ma Újpesten, ezért tudunk alpolgármestert adni, de ellenzéki pozícióból nagyon korlátozottak a lehetőségeink. Nagy István így is hasznára tud lenni a kerületnek, neki köszönhető például, hogy létezik még a szociális foglalkoztató, amit a városvezetés meg akar szüntetni. Saját hatáskörben döntött arról néhány hete, hogy a leginkább rászoruló újpestiek egyszeri 10 ezer forintos fűtési támogatást kapjanak a legzordabb téli időszakban. Most pedig, a helyi lehetőségeken túllépve, egy átfogóbb szociális program megvalósításán dolgozik más fővárosi szociálpolitikusokkal együttműködve. Számára a szociális terület lelkiismereti kérdés, ezért sose adja föl, a legnehezebb időkben sem. Most ellenszélben kell dolgoznia, de ez sem szegi kedvét. Sőt, most még elszántabb, mert láthatóan bosszantja, hogy a városvezetés nem törődik eléggé az újpestiek mindennapi biztonságával.


-    Másik fontos területnek a munkahelyek védelmét, a munkahelyteremtést emelte ki.


-    Újpest valaha, önálló városként, erős és sikeres város volt. Az ország negyedik legerősebb ipari városa. Ez azt is jelentette, hogy az embereknek volt munkája. Munkahelyeket ugyanis, bármily meglepően hangzik, nem virágosítással, hanem jelentős beruházásokkal lehet teremteni. Önkormányzati és magánberuházásokkal. A magánberuházások esetén elő kell írni egy-egy befektetőnek, hogy újpestiek számára biztosítson meghatározott számú munkahelyet, a helyi vállalkozásoktól bizonyos kedvezmények fejében ezt szintén meg lehet követelni, de főképpen, saját önkormányzati fejlesztésekkel munkahelyeket lehet teremteni. Újpesten évek óta nincs jelentős saját beruházás. Sok új épület épült Újpesten az elmúlt években, de ezek szinte kivétel nélkül magánberuházások, és szinte kizárólag lakások – infrastruktúra nélkül. Márpedig a lakás nem munkahely. Az óvoda, bölcsőde, iskola, orvosi rendelő, postahivatal viszont az. Nemigen tudunk mondani olyan beruházást az elmúlt időszakból, ami önkormányzati fejlesztés lenne, és embereket foglalkoztatna. Nálunk egy ideje megállt az élet. A városvezetés vitatkozik, harcol boldog-boldogtalannal, de a harcoknak semmi eredménye. Az újpestieknek a harcokból se munkája, se szociális biztonsága, se más haszna, sikere nem származik. Így aztán Újpest ma nem sikeres város, nem sikeres kerület. Ahhoz, hogy sikeres legyen, munka kell, munkahelyek kellenek, ehhez pedig új dolgokba kellene belefogni.


-    Milyen területen kellene még változtatni Ön szerint?


-    A romló közbiztonság országosan mindenütt egyre nagyobb probléma, és ez alól nem kivétel Újpest sem. A lakótelepeken lassan arra kötnek fogadásokat az autótulajdonosok esténként, hogy másnap reggelre kinek az autója tűnik el, vagy áll majd ott téglákra rakva – kerekek nélkül. Szép dolog a virágcserép az oszlopokon, de lehet, hogy térfigyelő kamerákra most, ebben a helyzetben nagyobb szükség lenne. Tudjuk, hogy országosan kevés a rendőr. De tudok olyan kerületet Budapesten, ahol az önkormányzat rendőröket „vásárol” a rendőrségtől, vagyis átvállalja a plusz járőrök, posztos rendőrök költségét. Nálunk is új ötletek, megoldások kellenének, de ez sajnos nem várható el azoktól, akiknek a városvezetői megbízatás annyiból áll, hogy a közpénzből kiadott helyi újságban fényképeztetik magukat.


-    Az Újpesti Naplóra gondol…?


-    Igen. Sajnos egy ideje leplezetlenül kampányújságként működik – az újpestiek adójából.
De hiába az agresszív propaganda, az újpestiek látják a valóságot. Látják, hogy Újpest évek óta nem kezdett bele sem mi nagy dologba, amire büszkék lehetnénk. Valaha volt itt minden, voltak mozik, pihenésre alkalmas Duna-part, uszoda, strand, gyárak, saját kezelésű egészségügyi intézmények. Lassan minden megszűnik, bezár. Pedig ugyanazok a lehetőségek, adottságok rendelkezésre állnak ma is. Az itt élők ugyanolyan értelmes, tehetséges, szorgalmas emberek, mint akkor voltak. Újpest az egyik legjobb adottságokkal rendelkező település. Ugyanolyan sikeres lehetne, mint volt. Változás kell ahhoz, hogy élni kezdjen a lehetőségeivel. A mai világban már édeskevés az, amit tíz-tizenkét éve még elég volt. Én azonban optimista vagyok. Szerintem az idő kikényszeríti a változást, és akkor nagy dolgokat vihetünk véghez itt közösen. Egy lendületes, jó csapat kell hozzá, és újra sikeressé tehetjük Újpestet!

 

ujpestifidesz.hu

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.