Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 85 vendég böngészi
Van remény - A válság felnyitotta az emberek szemét Nyomtatás E-mail
2009. március 26.

 

A válság felnyitotta az emberek szemét

 

Most már van remény – mondta minap kedvenc újságosom, aki máskor mindig kifejezetten pesszimista szokott lenni. Furcsán nézhettem rá, mert így folytatta: „Higgye el, én sok emberrel találkozom. Az emberek másképp beszélnek, mint korábban. Most már tisztán látják, hogy mi a dörgés.”

 

Igazat kellett adnom neki, minden jel arra vall, hogy az emberek valóban tisztábban látnak végre. Ez a válság azért jó is volt valamire. Világossá tette, hogy mi a tét és ki kicsoda a politikában. Most már az emberek nagy-nagy többsége pontosan tudja, érzi, hogy alapvető változás kell, hogy más, gyökeresen más politikára van szükség a válságból való kilábaláshoz, mint ami belesodort minket, és ehhez más politikusok kellenek, mint akik az elmúlt hét évben tönkretették, csődbe vitték az országot.

 

Ma már látják az emberek, hogy nem csak Gyurcsány Ferenc bukott meg, hanem megbukott az egész mostani hatalmi elit, a Gyurcsány-kormány valamennyi egykori és mai tagja, az összes MSZP-s és SZDSZ-es parlamenti képviselő, akik rendszeresen megszavazták Gyurcsány kudarcot vallott politikáját: a hazugságokat, a megszorításokat, a hamis és abszurd költségvetéseket, akik újra és újra hatalomban tartották a hitelét vesztett miniszterelnököt és kormányát.

 

Az emberek látják, tudják, hogy Gyurcsány Ferenc egymaga nem tudta volna véghezvinni ezt a rombolást. Ezt a csődtömeget nem tudta volna egyedül összehozni. Kellettek hozzá a szorgos és gerinctelen segítők.

 

Az MSZP nem tudja egyhamar levakarni magáról a Gyurcsány-korszakot. Ma már mindenki tisztán látja, mire számíthat az ország ettől a párttól, egy olyan párttól, amelyiknek egy erkölcsileg leépült, mindenben kudarcot vallott, bukott politikus ma is megfelel pártelnöknek.

 

Mindenki tudja, hogy a mai súlyos helyzetből Magyarországot csak nagy társadalmi támogatottsággal rendelkező, erős kormányzat tudja talpra állítani. Ehhez a bukott parlamenti képviselők többsége nem elég. Ehhez a társadalom többsége kell, ami csak választás révén jöhet létre. A szocialisták és szabaddemokraták azonban mégis minden eszközzel meggátolják, hogy az emberek választhassanak egy új, erős és nagy társadalmi támogatottsággal bíró kormányt.

 

Ezért most éppen egy ideiglenes kormányt próbálnak összetákolni, átmeneti miniszterelnökkel. Ugyanis, ha létre is jön egy ilyen tákolmány, az nem egészen egy évig lesz hivatalban, hiszen legkésőbb egy év múlva választások lesznek. Mire egyáltalán belekezdhetne valamibe, lejár a mandátuma. Márpedig Magyarországnak most egy hosszú távú koncepcióra, programra, és ilyet megvalósítani képes, erős, stabil kormányra van szüksége. Nem ideiglenes kormányra és miniszterelnökre. Kíváncsian várjuk, ki vállalja el az ideiglenes bábkormányfő hálás szerepét, akinek minden kérdésben Gyurcsánytól kell majd útmutatást kérnie?

 

Ráadásul, az ideiglenes kormány is kisebbségi kormány lesz, hiszen az SZDSZ nem akar visszamenni a koalícióba – érthető módon, hiszen azzal maradék fél százalék szavazóját is elveszítené.

 

És vajon milyen parlamenti többség fogja megszavazni az ideiglenes kisebbségi tákolmány javaslatait? Nyilvánvaló, hogy amint eddig is, a szocialista frakció fogja megszavazni, amit Gyurcsány irányít a pártelnöki székből, és persze, kívülről a szabaddemokrata marionettek, akiket azzal zsarol, hogyha nem szavazzák meg, amit ő akar, akkor jönnek a választások, és az SZDSZ megy a süllyesztőbe. Ugyanaz a gusztustalan hatalmi játék folytatódik tehát, ami eddig ment, és amelynek egyetlen célja, hogy a bukott MSZP még egy évig hatalomban maradjon, és fosztogathasson tovább.

 

Ma már mindezzel a társadalom nagy többsége tisztában van. Épp az jelenti a reményt, hogy ma már az emberek tudják, érzik, hogy a Magyarországot végletesen legyengítő, csődbe sodró vírus neve: MSZP. Legkésőbb egy év múlva lehetőség nyílik arra, hogy ettől a vírustól az ország megszabaduljon, és az általa okozott betegségből kigyógyuljon.

 

A szemlélet is megbukott.

 

Ma már mindenki látja és belátja, hogy Gyurcsány Ferencnek legkésőbb a szociális népszavazás után le kellett volna mondania. Már akkor világossá vált, hogy ő és kormánya, valamint az MSZP-SZDSZ koalíció megbukott, elveszítette hitelét Magyarországon és külföldön egyaránt. És nem csak Gyurcsány és kormánya veszítette el a hitelét, és bukott meg. Megbukott az egész elavult szemlélet is, amelyet egy, magát gazdasági értelmiségnek nevező múmiacsoport a világ eseményeiről tudomást nem véve, csökönyösen képvisel.

 

Rögeszmésen egyetlen törekvésük a pénzügyi egyensúly megteremtése – bármilyen áron, akár az ország csődje árán is. Az egyáltalán nem érdekli őket, hogy pénzügyi egyensúly csak ott lehetséges, ahol van pénz, vagyis ahol a gazdaság működik és termel pénzt. Ahol a gazdaság leáll, ott akkor se fognak pénzügyi egyensúlyt teremteni ezek a megszállott könyvelők, ha saját nyakkendőjükkel szorítják ki az emberekből az utolsó szuszt.

 

Ha egy szimpla hasonlattal akarnánk érzékeltetni, akkor azt mondhatnánk, ez a gazdaságpolitika olyan mintha egy családban úgy raknák rendbe a pénzügyeket, hogy a gyerektől és a nagymamától megvonják a vacsorát, mindenkitől megvonják a tisztálkodó eszközöket, és ha már úgysem lehet mivel mosakodni, akkor olcsón eladják a fürdőkádat is.

 

Ez az agyatlan megszorító politika nem bátor közgazdasági géniuszt feltételez, hanem szimpla elvakultságot és szociális érzéketlenséget. Indoklásként mindig a régi, poros liberális maszlagot fújják: a piac szabályozza magát, a nyereségorientált vállalkozások végső soron majd a közjó szolgálatából is részt vállalnak. (Ugyan miért tennék?) És természetesen a külföldi magánbefektető mindig jobb gazda, mint az állam. Azt elfelejtik hozzátenni, hogyha valahol az állam rossz gazda, akkor az mindig az aktuális kormány szegénységi bizonyítványa, mert az állam csupán egy fogalom, a gazda szerepét mindig a kormány tölti be.

 

Az élet alaposan rácáfolt ezekre a csökött nézetekre. Ezek a nézetek vezettek a nemzetközi pénzügyi válsághoz – a piac mindenhatóságát hirdetők legnagyobb dicsőségére. Rossz belegondolni, hogyha tavaly nem győznek az igenek a szociális népszavazáson, most a privatizált egészségügyi alapok, az eladott kórházak vajon mennyivel kerülnének többe nekünk, a hatékony piac és a reform jelszava mögé bújtatva.

 

Ez az egész beteges gondolkodás csúfosan megbukott világszerte, és még csúfosabban megbukott Magyarországon. Ezt ma már az emberek többsége tisztán látja. Ez is okot ad a reményre.

 

Ki kicsoda valójában?

 

Érdemes azt is átgondolnunk, hogy kik is képviselnek minket a Parlamentben, és az önkormányzatban. Kik is azok, akiket azzal bíztunk meg, hogy az érdekeinket képviseljék. Itt Újpesten az újságos szerint nyugodtan mondhatjuk, hogy van remény, mert az emberek ebben is egyre tisztábban látnak.

 

Erre utal, amikor olyanokat hallani, hogy: „No fene, tán csak nem kampányidőszak van, hiszen újra előkerültek eltűntnek hitt országgyűlési képviselőink?” Való igaz, ha nem is személyesen, de postaládákba tuszkolt szocialista kiadványokban és újságokban ismét találkozhatunk velük, pedig már éppen kezdtük elfelejteni őket, a nevüket, arcukat.

 

„Ezek szerint már kampány van?” A sokat tapasztalt újpestiek meg is válaszolják a költői kérdést: „Mi az hogy, nagyon is! Különben miért jönnének ide fényképezkedni? Három évig nem láttuk őket. ”

 

Kik is ezek a rég nem látott ismerősök?

 

Egyikük Csízmár Gábor szocialista képviselő, aki – nyilvánvalóan az újpesti választók érdekében – engedelmesen megszavazott minden megszorító intézkedést, lelkesen támogatta Gyurcsányt és kudarcpolitikáját – szintén nyilván az újpesti választók direkt unszolására. Ezen dicső tevékenységén túl arról nemigen hallani, hogy az olcsóbb állam és a megszorító politika jegyében hatalmasra duzzasztott miniszterelnöki hivatal zegzugos épületén belül mivel is foglalkozik.

 

A képviselő úr honlapjára lépve azonnal Gyurcsány Ferenc üdvözlő szavai fogadnak minket: „Csizmár Gáborról tudom, hogy ilyen ember. Ismerem jól: tudom, mindent elkövet azért, hogy érvényesítse azok érdekeit, akik képviseletükkel megbízták.”…” Én bízom benne, bízhat benne Ön is. Ő az Ön embere!”. Szép méltató szavak, még a választási kampány idejéből, különösen egy olyan hiteles politikus szájából, mint az öszödi kormányfő. Sajnos a honlap leghasznosabb információja 2008 januárjából származik, és arról tájékoztat, hogy nem könnyű eligazodni a jogszabályok sokaságában. Igazán derék teljesítmény.

 

Nézzük kerületünk másik büszkeségét.

 

Kiss Péter nemcsak Újpest másik egyéni országgyűlési képviselője, de egyben a Gyurcsány-kormány második embere, a kancelláriaminiszter is. Ebben a tisztségében kiemelt felelősséget visel az ország jelenlegi helyzetéért. Ő is megszavazta az elmúlt évek valamennyi megszorító intézkedését, az eltörölt vizitdíjtól az egészségbiztosítás privatizálásáig, amit aztán a népszavazási fiaskó hatására kénytelenek voltak visszavonni. Megszavazta a két hét alatt összeomlott költségvetést, az adóemeléseket, az összes szociális elvonást, a nyugdíjak megnyirbálásától az általános iskolások támogatásának csökkentéséig.

 


Kiss Péter, Derce Tamás, Trippon Norbert (forrás: Újpesti Napló)

 A kerület minden lakója, nyugdíjasok, gyereket nevelők, szociális ellátásban részesülők, fogyatékkal élők, munkanélküliek, mind sokat köszönhetnek e két képviselőnek. Hasznos munkát végeztek.

 

Érdemei elismeréseként Kiss Péter jubileumi jutalmat vett fel potom 2 592 000 forint értékben. Gratulálunk a miniszternek, hogy pontosan miben is jubilál, azt nem akarták az orrunkra kötni.

 

Az ujpestifidesz.hu megfejtette: Kiss Péter az idén lett 50 éves. Ez szép jubileum és mivel szocialista miniszter is egyben, kétségkívül megérdemli a jutalmat, hiszen főnökével egyetemben komoly eredményeket tud felmutatni. Ráadásul, éppen 20 éve alakította át a Kommunista Ifjúsági Szövetséget Baloldali Ifjúsági Társasággá, ezért is megérdemelne néhány milliót.

 

Van, akik azt mondják, minden városnak olyan a képviselője, amilyet megérdemel. De akármilyen borúsnak látjuk is ma még Újpest helyzetét, akármennyi is bennünk az elégedetlenség, akkor is hiszek abban, hogy Újpest ennél biztosan jóval többet érdemel.

 

Ezért azt is érdemes alaposan megnézni a választóknak, hogy itt az újpesti önkormányzatban kik fújnak egy követ, kik működnek koalícióban ezzel a szocialista párttal, amelyik megajándékozott minket a bokrosokkal, medgyessykkel, gyurcsányokkal, meg a többiekkel, és a mögöttünk lévő hét elátkozott esztendővel. Most már tehát van remény, hogy előbb-utóbb véget ér ez a dicstelen korszak Magyarországon és Újpesten egyaránt, mert az emberek, amikor alkalmuk lesz, új politikára szavaznak majd, és olyan képviselőket választanak, akiktől elvárhatják és számon is kérhetik, hogy az ő érdekeiket képviseljék a Parlamentben és az önkormányzatban egyaránt. Felelős kormány, felelős politikusok – ez a válságból kilábalás első feltétele.

 

A válság megmutatta a szocialisták igazi arcát. A nagy többség már látja az igazságot. Ezért van remény. A változás már úton van. Késleltetni még tudják, de feltartóztatni már nem.

 

Bartók Béla

 

Hozzászólások

 
0 #1 susogó 2009-03-29 15:29
Biztos vagyok benne, hogy ameddig hatalmon vannak nem az ország jövője érdekli a kormányzópártot , hanem a megszerzett vagyon biztonságba helyezése és az ellenük szóló bizonyítékok megsemmisítése köti le hátralévő napjaikat. Szerintem Újpesten is lesz jutalomosztás az Önkormányzatban , ha nem is 50. születésnapra.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.