Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 107 vendég böngészi
Jövőre talán élhető lesz a Görgey utca Nyomtatás E-mail
2009. április 01.
Özönlenek az autók, a buszvezetők autóverseny-zőként döngetnek és még a villamosok is rodeóznak a sínpályán a rendkívül rossz állapotban lévő macskaköves úton. Házaikat féltik a Görgey Artúr utca lakói.

 


Bár sokaknak könnyebbséget jelent az új dunai átkelő megépülése, csaknem ugyanannyi embernek megkeserítette az életét a tavaly ősszel átadott Megyeri híd. Az újpesti Görgey Artúr utca lakóinak életminősége is sokat romlott az elmúlt fél évben a megnövekedett forgalom miatt. A BKV tavalyi forgalmi változtatásai tovább súlyosbították az utca zajterhelését.

 


- Régebben is járt az utcában a 96-os busz, de az kisebb volt, észre sem lehetett venni. Az új, hosszú buszok azonban borzasztóak! Amikor végighajtanak az utcán, úgy érezzük az út menti házakban, mintha kisebb földrengés lenne - írta egyik olvasónk, Búrné Szentes Csilla.

,,A Görgey utca ugyanis macskaköves és abból is a rosszabbik fajta, ráadásul középen fut a villamossín. A busz általában megpróbál középen lavírozni, de az egyik fele a macskakövön, a másik a villamossínekhez tartozó betonlapokon megy végig. Ráadásul a buszvezetők autóversenyzőknek képzelik magukat, csak úgy döngetnek, hiszen utas csak elvétve akad ezen a járaton. A villamost már megszoktuk, de azért hozzátenném, hogy a villamosvezetők is rodeóznak, és nem tartják be a rájuk vonatkozó sebességkorlátozást - írja a levelében.

A dübörgő forgalom nem tesz jót az utca házainak. A lakók statikussal méretik fel az épületek állapotát, ha netán pereskedésre kerül sor az értékvesztés miatt, legyen mit felmutatniuk. Búrné Szentes Csilla aláírásgyűjtést fontolgat. Változás talán jövő tavasszal várható. Az M0-s építésekor Újpest önkormányzata, a főváros, a gazdasági minisztérium és Nemzeti Autópálya Rt.

Mai nevén Nem­zeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. négyoldalú megállapodást kötött. Ebben rögzítették, hogy a Megyeri híd átadása előtt és után is készül forgalomszámlálás, melynek eredménye alapján eldől, mennyi támogatást kap a főváros az államtól a Görgey utca felújítására, újjáépítésére. 2006 októberében megtörtént az első forgalomszámlálás, a következő pedig idén októberben lesz esedékes. Ha a teljes felújítás indokolt, akkor kb. egymilliárd forintot kaphat a főváros a Görgey utca felújítására, ellenkező esetben a felét. A megállapodás csak az utcáról szól, de a szakemberek szerint a BKV-nak ezzel egy időben fel kel­lene újítania a villamospályát is, ahogy azt a Bartók Béla úton is tették.

- A Görgey utca elképesztően rossz állapotban van, balesetveszélyes és a macskakő miatt nagyon zajos, ami joggal zavarja az ott élőket. Jól mutatja a főváros vezetőinek hozzáállását, ahogy az útszakasz kinéz, s az is, hogy évek óta hozzá sem nyúltak! -mondta lapunknak Wintermantel Zsolt, fővárosi és újpesti önkormányzati képviselő. Mivel a következő tavasz még messze van, sokat segítene az ott élőkön, ha a BKV addig is visszaállítaná a Görgey utcai közlekedésbe a Nógrád Volán kisméretű buszait, hiszen a kevés utas nem indokolja a hosszabb, zajosabb buszok üzemeltetését ezen az útszakaszon.

(HelyiTémaOnline - Tóth)

 

 

Hozzászólások

 
0 #6 Búrné Szentes Csilla 2009-10-31 09:12
BKV válasz második része..

A villamospótló autóbuszokat máshol, más utcákban nem lehet közlekedtetni, mivel az autóbusz közlekedésre alkalmas útvonal jelentősen eltérne a villamos útvonalától. A villamospótlást előre terveztük, így rendelkezünk hatósági közútkezelői engedéllyel a villamospótló útvonalára. Az, hogy a lakóházakban keletkezett károk milyen mértékben származnak a közúti – és azon belül a közösségi közlekedés – járműveitől, illetve azok mennyire vannak összefüggésben az út műszaki állapotával, valamint a káreseményben részes épület műszaki állapotával, a gyakorlat szerint egy hosszú és bonyolult szakértői egyeztetés során állapítható meg a bíróság és a biztosító társaságok bevonásával. A bonyolult összefüggések miatt ezt Társaságunk felelősen nem véleményezi.

Szeretnénk tájékoztatni továbbá arról, hogy Budapesten a közösségi közlekedés a Fővárosi Önkormányzat által jóváhagyott Paraméterkönyv szerint történik, tehát nekünk az abban meghatározott útvonalon, követéssel, járműtípussal kell közlekednünk. Az ehhez szükséges infrastrukturál is hátteret is megrendelőnknek kell biztosítania. Társaságunk az előírt feladatot hajtja végre mindaddig, ameddig az a közlekedés biztonságára nem jelent közvetlen veszélyt. Ez utóbbi esetben kezdeményezhetj ük mi, mint üzemeltetők a problémák megoldását. Javasoljuk, hogy a konkrét problémával forduljanak a Főpolgármesteri Hivatalhoz, mely dönthet az útjavításra és a forgalmi rend esetleges módosítására vonatkozóan (elrendelhetik például, hogy a Görgey úton kizárólag a villamos közlekedhet, semmilyen más jármű nem, illetve akár azt is, hogy a közösségi közlekedés itt egyáltalán nem közlekedhet), illetve a kerületi önkormányzattal közösen dönthetnek az épületek veszélyteleníté sével kapcsolatban (pl. a tulajdonosokat kötelezhetik annak felújítására, stb.)

Köszönjük, hogy időt és energiát fordított arra, hogy írjon nekünk, Társaságunk járművein kellemes utazást kívánunk Önnek.

Budapest, 2009. április 21.

Üdvözlettel:
Keresztes Attila
ügyfélszolgálat -vezető
 
 
0 #5 Búrné Szentes Csilla 2009-10-31 09:10
Kedves hozzászólók, a BKV-t is megkerestem, és az alábbi választ kaptam tőlük. Azóta sem történt semmi, sőt szerintem egyre rosszabb a helyzet, félő, hogy mikor siklik ki a villamos. A sínek még rosszabb állapotban vannak, úgy érzem, hogy csak egymásra mutogatás van ebben az ügyben.
A BKV válasza csak két hozzászólásban fér ki, ezért kettébontom.
Köszönjük, hogy észrevételével megtisztelte Társaságunkat.

Tájékoztatjuk, hogy a villamos vágányzóna paneles részén a betonelemek közötti hézag kiöntése egy rugalmas anyaggal napokon belül megtörténik. Ezáltal csökkenni fog a zajhatás és az az érzet, hogy a panelek mozognak. A Görgey utca nagykockaköves része valóban rossz műszaki állapotú útpálya, ami utoljára a 90-es évek közepén lett felújítva. Itt a kezelői határok úgy vannak felosztva, hogy a sín mellett „futó” kockakő-soron belül lévő terület (vagyis a villamospálya) Társaságunk kezelésében, míg az azon kívül eső útpálya az FKF Zrt. kezelésében van. A villamos sínek természetesen külön alépítményen fekszenek, így annak minőségére nincs közvetlen hatással az út állapota, a hiányzó, törött kockakövek. A villamospálya biztonságos a villamos-közlekedés lebonyolítására , ezt munkatársaink rendszeresen ellenőrzik. Információink szerint az útfelület – nem a BKV hatáskörébe tartozó – felújítására forráshiány miatt sajnos a közeljövőben nem kerülhet sor. Célszerűen itt nem lehet külön választani a két kezelői területet, hiszen a közúti forgalom mindkét részt igénybe veszi
Folyt köv........
 
 
0 #4 Rádi Attila 2009-08-18 12:44
Tisztelt Juhász Nagy Ágnes,
A Fővárosi Önkormányzat jövőre ígérte az útszakasz felújítását. Ez magában foglalná a villamospálya és az útburkolat cseréjét is. Az előzetes információk szerint a Görgey utca forgalmi rendjét is változtatnák, de ezek részletei egyelőre még nem ismeretesek. Ismerve azonban a Főváros gyakorlatát és finanszírozási lehetőségeit kérdéses, hogy az ígéreteknek megfelelően valósul e meg az átépítés. Mi a magunk részéről mindent elkövetünk a probléma mielőbbi rendezésére, de, hogy hathatósan tudjunk lépni az ügyben, ehhez új városvezetésre lenne szükség mind a Fővárosban, mind Újpesten!

Rádi Attila
 
 
0 #3 Juhász Nagy Ágnes 2009-08-14 11:36
Tisztelt Képviselő Testület!
Amit most a közlekedési tanácsnok úr feszeget, azt a Görgey utca lakói már régóta nehezményezik, írtak is több képviselőnek, de eddig még válasz nem érkezett. Ezért is örülök a cikknek, mert ebből kiderül: a gondunkról végre az illetékesek is tudomást vettek. Most már csak kicsit konkrétabb válaszokat várnék: mikortól várható BÁRMI, ami az életminőségünkö n javíthat. Mert egyelőre még csak a lakásokban is elvisehetetlen, rettenetes zaj, az életveszélyes villamossín, a hepehupás macskaköves út és a nagy forgalom van. Szóval tisztelt kéviselőink: miben reménykedhetünk ? Előre is köszönöm a választ.
 
 
0 #2 Rádi Attila 2009-07-27 21:18
Tisztelt Boreczki György Úr!

A Görgey utca az Újpesti Önkormányzat tulajdonában van, de a villamospálya ez alól kivételt képez, mert az a BKV tulajdona és neki is kell/enne karbantartnia. A zajmérés ügyében javasoljuk, hogy forduljon az Újpesti Polgármesteri Hivatal Városüzemelteté si Irodájához! Reméljük nem csak a Sziget Fesztivál zaja, hanem az Ön által jelzett probléma is fontos számukra.

Üdvözlettel:
Rádi Attila
önkormányzati képviselő, közlekedési tanácsnok
 
 
+1 #1 Boreczki György 2009-07-24 20:44
Egyetértek a cikkben leírtakkal, annyi kiegészítéssel, hogy a villamos sínek állapota miatt nem csak hangos a villamos közlekedése, hanem balesetveszélye s is. A sínek annyira elkoptak, illetve eldeformálódtak , hogy a villamos nem rajta jár, hanem a betonon, illetve a sín felett pár centivel, és menetközben odacsapódva már szinte elviselhetetlen zajt okoz. A sín mellett lévő lemezek felhajtódtak, melyet ki szedtek, mert több autó gumiját szétvágta. Az éjszakai járatok beindításával az eddig csendes éjszakák is hangosak lettek. A környezetünkben élő lakók szintén aláírás-gyűjtést fontolgatnak. A zajmérés miatt kihez kell fordulni? IV. kerülethez vagy a fővároshoz vagy a BKV-hoz?
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.