Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 51 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #42 Nyomtatás E-mail
2012. május 14.

 

A földmérési és térképészeti szakterületen bekövetkezett, a szakma technikai és technológiai fejlődésével összefüggő változásokra, továbbá a szakma, illetve a gazdaság igényeire tekintettel a szabályozás általános felülvizsgálata vált szükségessé.

 

A törvény meghatározza a földmérési és térképészeti szakterülettel kapcsolatos állami alapfeladatokat, valamint az állami alapmunkák körét. A törvényjavaslat megállapítja a földmérési és térképészeti állami alapadat fogalmát, előállításának, kezelésének, illetve szolgáltatásának alapvető szabályait, továbbá rendelkezik az állami alapadatok kötelező felhasználásáról is.

 

Pontosan meghatározza az állami alapadatokat hordozó adatbázisokat és rögzíti az azokra vonatkozó legfontosabb szabályokat. Részletesen rendelkezik az ingatlan nyilvántartás térképi alapjául szolgáló ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisról, valamint az állami topográfiai térképi adatbázisokról.

 

A javaslat lényeges elemét képezi a háromdimenziós egységes ingatlan-nyilvántartás jogszabályi hátterének megteremtése, mely alapján lehetőség nyílik olyan létesítmények és a hozzá kapcsolódó jogok ábrázolására, nyilvántartására, ezen jogok térbeli elhelyezkedésének és egymáshoz való viszonyának elemzésére, melyek megjelenítése – jelentőségük ellenére – korábban nem, vagy csak részben volt lehetséges (pl. felüljárók, hidak, alagutak, mélygarázsok, közművek, egyéb földalatti létesítmények stb.).

 

***

 

A bányászatról szóló törvény módosításának célja az ipari tevékenységből származó, elsősorban az energia előállítása során keletkező CO2 légkörbe való kibocsátásának csökkentése. A tudomány mai állása szerint a szén-dioxid geológiai tárolása segítséget jelenthet az üvegházhatású gáz légköri koncentrációjának olyan szinten való stabilizálásában, amely megakadályozza az éghajlati rendszer veszélyes megváltozását. A törvény megfelelő környezetvédelmi és pénzügyi garanciákat ír elő, hiszen a szén-dioxid geológiai tárolása egy új eljárásmód, ezáltal környezeti és egészségügyi szempontból kockázatai magasak lehetnek. Az Európai Unió a fenti cél elérése érdekében 2020-ra az 1990. évi szinthez képest minimum 20%-os üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentést vállalt, ami Magyarországra is kötelező.

 

Az ásványi nyersanyagok hatékonyabb és gyorsabb kitermelése érdekében bevezetésre kerül a koncessziós díj jogintézménye, eddig a nyertes pályázó egyedi szempontok alapján megállapított bányajáradékot volt köteles fizetni. Ha a koncessziós szerződés úgy szűnik meg, hogy a teljes kitermelésre nem került sor, akkor a megszűnést követő 3 hónapon belül a miniszter új koncessziós pályázatot ír ki, de ebben az esetben nem kell lefolytatni újra az érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot. A legkedvezőbb ajánlat feltételeinek vállalása esetén a koncesszió a volt jogosultat illeti meg.

 

***

 

A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény módosításával a Nemzeti Erőforrás Minisztérium elnevezése Emberi Erőforrások Minisztériumára változik. A rendelkezéssel összefüggésben szükséges rögzíteni, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jogutódja.

 

***

 

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBDR) a II. világháborút követő legjelentősebb nemzetközi méretű segélyezési pénzintézet, amely tőkét és technikai segítséget ad a kelet-európai országok magángazdaságainak újjászervezéséhez. Célja, hogy segítse a magánvállalkozói kezdeményezéseket. Segíti a pénzügyi, gazdasági, környezetvédelmi és tőkepiaci kezdeményezéseket és az olyan gazdaságilag fontos létesítményeket, amelyekben egynél több fogadó ország érdekelt.

 

Az arab világban lezajlott mozgalmak hatására számos nemzetközi intézményt – köztük az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot – kértek fel a gazdasági változást, fejlődést megcélzó törekvések támogatására. Az EBDR kormányzótanácsa 2011. szeptember 30-án fogadta el alapdokumentumának módosítását, amely lehetővé teszi a bank hitelezésének kiterjesztését a dél- és kelet-mediterrán térség országaira is.

 

A változás Magyarországot, mint az EBDR tagját érinti, szükséges volt, hogy a megállapodás új szövegét a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásokról szóló szerint törvény hirdesse ki.

 

***

 

A Világbank részeként működő Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség létrehozásáról szóló Egyezmény 2010. július 30-ai módosítása a szervezet 1988-as alapítása óta az első lényeges változtatás annak működési szabályaiban. A módosítás célja a beruházások számának növelése, ezáltal az Ügynökség fejlesztési potenciáljának bővítése volt.

 

A változtatások főbb elemei a következők:

Az Ügynökség hatáskörének kiterjesztése a beruházásokhoz nyújtható garancia-vállalás területén (az ily módon bizosított projektnek pénzügyileg és gazdaságilag életképesnek, környezetvédelmi szempontból megfelelőnek kell lennie, valamint illeszkednie kell a fogadó ország fejlesztési céljaihoz).

Az Ügynökség ezentúl akkor is biztosíthatja az egyes projekthiteleket, ha az adott projekthez kapcsolódó egyéb befektetéseket nem biztosítja (eddig el kellett utasítania azokat az ügyleteket, amelyeket a tőkebefektetők nem biztosítottak).

Mostantól politikai kockázatok elleni biztosítást nyújthat új külföldi beruházók részére már létező beruházások felvásárlásához kapcsolódóan, és biztosíthatja azokat a projekteket is, amelyeknek vegyesen vannak már létező és új elemei.

 

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés