Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 39 vendég böngészi
Kétszer is megválasztották az alkalmatlan igazgatót Nyomtatás E-mail
2009. április 24.

Új igazgatója van az Újpesti Önkormányzat Szociális Foglalkoztatójának, ami azonban ahelyett, hogy megnyugvást hozott volna a kerület vezetőinek, szinte csak bosszúságra ad okot. Szokira Anikót ugyanis annak ellenére választották meg a posztra, hogy nincs meg a kinevezéshez szükséges, a pályázatban elírt ötéves szakmai gyakorlata.

 

– Már a pályázat-előkészítő bizottság is megállapította, hogy a három jelölt közül kett nem alkalmas a vezetői posztra. Ezt a Népjóléti és Lakásügyi Bizottság és a képvisel-testület is figyelmen kívül hagyta. Ezért az egyetlen alkalmas jelöltet, Halász Rózsát terjesztettem a testület elé – mondta el lapunknak Nagy IstvánNincs pénz a szociális foglalkoztatónak ügyekért felels alpolgármester. Halász Rózsa tíz évig vezetett és alakított át egy, az újpestihez hasonló szociális foglalkoztatót, a szociológusi mellett gazdasági végzettsége is van. Az MSZP–SZDSZ többség mégsem t választotta. A szakmai tapasztalat azért is fontos, mert már mindenki elfogadja, hogy a szociális foglalkoztatót gazdasági társasággá kell alakítani.

 

Ezt már tíz évvel ezelőtt javasolta Nagy István. Most azonban sürgetővé vált a helyzet, hisz a szociális foglalkoztatónak eddig munkát adó General Electric bejelentette: már nem tart igényt a dolgozók munkájára. Így most száz ember jár be nap mint nap a foglalkoztatóba a semmiért. Ez idén ötvenmillió forintos pluszköltséget ró az önkormányzatra.

 


A szociális foglalkoztató új igazgatójának nincs meg a szükséges ötéves szakmai gyakorlata
 
 

– A szociális foglalkoztató helyzetét elemz szakért javaslat három lehetséget fogalmazott meg. Az első az intézmény megszüntetésérl szólt. Mivel ezzel száz ember kerülne az utcára, ezt a javaslatot én sem támogattam – magyarázta Nagy István. – A második lehetőség, hogy közhasznú társasággá alakítsuk a költségvetési intézményt, de az is elképzelhető, hogy valakinek jogutódlással átadjuk, az önkormányzati támogatás fokozatos csökkentésével. A második az igazán járható út, ezért az lenne az új igazgató feladata, hogy gazdasági társasággá alakítsa az intézményt, és piacot teremtsen a szolgáltatásaiknak, termékeiknek.

 

Derce Tamás polgármester is értetlenül áll a képviselő-testület döntése előtt, de legalább megpróbálta kiköszörülni a csorbát. – Mivel a jelölt nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy letöltötte a szükséges gyakorlati időt, kötelességemnek éreztem felfüggeszteni a testület döntését. Újra összehívtam a képviselőket, és arra kértem őket: helyezzék hatályon kívül a döntést. Nem ez történt, a többség újra meg­szavazta a jelöltet az igazgatói posztra. 1990 óta vagyok polgármester, de először történt meg, hogy nem a jogszabályoknak megfelelően járt el a képviselő-testület. Az én jogi lehetőségeim kimerültek. Felmerül azonban a kérdés, hogy az az önkormányzat, amely nem tartja be a jogszabályokat, hogyan várhatja el a jogkövető magatartást az állampolgároktól – tette hozzá a polgármester. A képviselő-testületek által hozott döntések törvényességét eddig a közigazgatási hivatal felügyelte, az intézmény azonban ez év eleje óta nem gyakorol törvényességi felügyeletet az önkormányzatok munkája fölött, és mellesleg már államigazgatási hivatalnak hívják. Így az újpesti önkormányzat törvénytelen döntését már csak a bíróság semmisítheti meg, feltéve, hogy valaki megtámadja azt.

 

(HelyiTémaOnline)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.