Névnap

Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 101 vendég böngészi
Nincs elég bölcsőde Nyomtatás E-mail
2009. április 24.
Hétezer forintba kerül havonta a bölcsődei ellátás, ami egy bébiszitternek kifizetett összegnél sokkal kevesebb. Egyre több anyuka állna vissza munkába és adná bölcsődébe gyermekét, ha lenne hová.

Mintegy 180 család gyermekét el kell utasítani, mert a kerület bölcsdéi megteltek – nyilatkozta lapunknak Völgyesi Jánosné, az Újpesti Önkormányzati Bölcsődék Intézménye vezetője. Úgy véli, ez a szám növekedni fog, és júliustól már a következő év szeptemberére veszik fel az előjegyzéseket.

Völgyesi Jánosnéhoz szerdánként mehetnek a szülők. Igazolniuk kell, hogy egyikőjük, illetve a kisgyermek állandó újpesti lakhellyel rendelkezik. Az átlagembernek meglepő lehet, de beszédes tény, hogy a szomszédos kerületekből, sőt az agglomerációból – Fóttól Kistarcsáig – próbálják a szülők gyermeküket Újpesten elhelyezni.

– Bizony olykor személyes tragédiát hallgatok végig egyegy szülő történetét hallva. Érezhető, hogy a gazdasági válság elérte a családokat, a megélhetés miatt munkába szeretnének állni az anyukák, szükség lenne a bölcsődei helyre. Lehetőségeink azonban korlátozottak – mondja a vezetőnő.

Nézzük a tényeket: Újpesten jelenleg kilenc önkormányzati és egy alapítványi intézményben összesen 628 bölcsődei hely van. A valamikori fénykorban 1200 kisgyermeket helyezhettek el. Aztán csökkent a bölcsődei igény, a fenntartásuk nem lett kötelező önkormányzati feladat, fokozatosan leépítették őket. Újpesten szerencsére nem zártak be sok bölcsődét, inkább a csoportok számát mérsékelték.

 

 


Már most száznyolcvannal többen jelentkeztek a kerületi bölcsődékbe, mint ahányan elférnek a tíz helyi intézményben

 

– A mai tendenciákat figyelembe véve, várhatóan tovább növekszik a bölcsődei ellátás iránt az igény – állapítja meg Nagy István, a területért felelős alpolgármester. – A szülők egyre inkább féltik egziszten­ciájukat, karrierjüket, nem akarnak kiesni a munka világából – sorolja az okokat. Ma egy szülőnek egy gyermek után hétezer forintot kell fizetnie havonta. Ez a napi elfogyasztott élelmiszer nyersanyagárát fedezi. Az önkormányzat mintegy havi 120 ezer forinttal járul hozzá a működéshez, ami tartalmazza az állami normatív támogatást is. Kétségtelen, hogy 2002 óta, amióta a gyes mellett lehet munkát vállalni, megindult ismét az érdeklődés a bölcsődék iránt. Ezt fejelte meg a mai gazdasági, pénzügyi válság. Káposztásmegyer egyik intézményébe eddig 103 gyermeket vettek előjegyzésbe, közülük mintegy hatvanat el kell utasítani.

– Június 10-éig levélben tájékoztatjuk azokat a szülőket, akiknek gyermeke nem nyer felvételt idén szeptemberben. Egy hónap múlva pedig megnyitjuk a 2010es évi előjegyzéseket – mondta végül Völgyesi Jánosné. Azt már Nagy István tette hozzá, érdemes lenne elgondolkodni azon: helyese a mai gyakorlat, hogy jövedelmi viszonytól függetlenül fizetnek a szülők az ellátásért. Az biztos, hogy további rohamra készülhetnek fel a bölcsődékben. 

 

(HelyiTémaOnline)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Fekete Csanád 2009-05-26 13:10
Katasztrófális állapotok vannak és nem csak Újpesten. A szomszédos 13. kerületben lakunk, a lakóhelyünktől pár száz méterre található bölcsi ideális megoldásnak tűnt. Csakhogy nem csak ebből, de a kerület valamennyi bölcsödéjéből elutasítottak! Háromszoros a túljelentkezés, s mivel csupán "átlagos" család vagyunk (lakás- és autóhitel, nagyszülők vidéken) esélyünk sincs bekerülni, mert első helyen a hátrányos helyzetű gyerekeket vezsik fel. A probléma az, hogy a szomszédos kerületek, sőt a munkahelyeink szerinti kerületek is élből elutasítanak, mert preferenciát élveznek a helyi lakosok. A probléma megoldhatatlan: ha a saját kerületünkbe nem veszik fel a gyereket, akkor hová?
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.