Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 87 vendég böngészi
Hol legyen a gyermekfogászat? Nyomtatás E-mail
2009. április 24.
Tíz gyermekfogorvosi praxis működik jelenleg a kerületben. Az egészségbiztosítási pénztár szerint kevesebbre van szükség. Az önkormányzat új helyre költöztetné a rendelést.

 

Gyermekfogászati alapellátás jelenleg két helyen van: a Galopp és a Jókai utcában. Miként arról a Helyi Téma is beszámolt: a Jókai utcai Gyermek Szakrendelő épületéből a szakrendelések elköltöztek a Görgey Artúr utca 30. szám alatti felnőtt- ­rendelőbe. Az épületben így kizárólag a gyermekfogászati rendelés maradt, ami csak az ingatlan töredékét foglalja el. A hely kihasználatlan, fenntartása óriási pluszköltséggel jár. A korszerűtlen hőszigetelésű épület fűtése csak nehezen leválasztható, ráadásul a szakrendelések kiköltözésével az egyéb üzemeltetési, javítási-karbantartási feladatok is a fenntartó Szociális és Egészségügyi Intézményre hárultak. A villamos energiát, fűtést, kazánkarbantartást, vízellátást, a kommunális hulladék elszállítását továbbra is a kórház biztosítja, de a költségeket áthárítja.

Jelenleg tíz praxis működik, amit öt fogorvos lát el helyettesítéssel. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerint azonban nyolc gyermekfogorvosi praxis is kielégítené az igényeket, amit ugyanúgy öt fogorvos látna el helyettesítőkkel. Ha ennél több praxist működtetnek Újpesten, az OEP csökkenő mértékben finanszírozza azokat. Emellett a géppark is elavult, korszerűtlen, a SZEI az idei évre új berendezések beszerzését irányozta elő.

Az önkormányzatnak kötelezettsége a gyermekfogászati alapellátás biztosítása. 17 ezer gyermek fogorvosi ellátásáról kell döntenie a képviselő-testületnek. Az első lépés már megtörtént, az illetékes népjóléti bizottság támogatta Nagy István alpolgármester előterjesztését. Eszerint a jelenlegi két fogászati rendelőt összevonnák és egy új, később kiválasztott helyen működne tovább a rendelés. A gyermekfogorvosok is támogatják Nagy István elképzelését, miszerint egy új szakrendelőben kellene ellátni a gyermekeket. Ehhez szükséges azonban a Káposztásmegyeri Részönkormányzat hozzájárulása is. A testület hamarosan meghozza döntését.

 

(HelyiTémaOnline)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.