Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 90 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #43 Nyomtatás E-mail
2012. május 23.

 

A Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. kormányzati, külgazdasági, államháztartási kapcsolatai miatt, az állami tulajdon kizárólagosságát és a tulajdonosi jogok külgazdaságért és a Kárpát-medencei Gazdasági Övezet gazdaságfejlesztéséért felelős miniszterhez kerülnek.

 

***

 

A mezőgazdaságban előforduló csalások az évek során olyan nagyságrendet értek el, mely már zavarja az ágazat normális működését, rontja a gazdálkodók versenyképességét és rombolja az adómorált. A fordított adózás azt jelenti, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, az áfa megfizetésére a vevő kötelezett. Ez olyan adózási mechanizmus, mely eredményesen hozzájárulhat a mezőgazdaság meghatározott területein jellemző áfa csalási módszerek visszaszorításához. A javaslat ezért az adóhatóság ellenőrzési tevékenységének hatékonyságának növelése mellett a gabona, olajosmag és fehérjenövény szektorban fordított adózást vezet be.

 

***

 

Az Országgyűlés elfogadta az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti bizottság jelentését.

 

Az Országgyűlés, Magyarország legfőbb népképviseleti szerveként tavaly hozta létre az eseti bizottságot, amely jelentésében megállapította, hogy a hisztériakeltésben és az események valóságnak nem megfelelő értékelésében nagy szerepet játszottak elsősorban azok a közéleti szereplők, civil szervezetek, ellenzéki pártok, akik a helyi viszonyokat egyoldalúan nézve adtak tájékoztatást az országos médiumoknak, és ezzel fokozták az ellentétet a helyi magyar és a roma kisebbség között.

 

A bekért dokumentumok, valamint a bizottsági meghallgatások alapján megállapítható, hogy mielőtt az Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Gyöngyöspatára érkezett, nem volt jelentősebb feszültség a település roma és magyar lakosai között. Az a Jobbik által sokat hangoztatott érv tehát, mely szerint a roma lakosok által teremtett elviselhetetlen terror tette szükségessé a SZJPE fellépését a településen, nem igazolódott be. Miután az SZJPE tagjai kivonultak Gyöngyöspatáról félelmet, szorongást és haragot hagytak maguk után, ami az állam törvényes segítsége nélkül nem volt rendezhető. A Bizottság véleménye szerint politikai előnyszerzés érdekében a Jobbik jelentősen érdekelt volt a Gyöngyöspatán kialakult helyzet nem valóságnak megfelelő bemutatásában.

 

A gyöngyöspatai helyzetet meglovagolva, politikai hasznot remélve, az LMP is bekapcsolódott az események „megoldásába", azonban tevékenységének valós célja rejtve maradt. Ezt példázza, hogy mindvégig tudomással bírt arról, mire készül Richard Field és őt aktivistáin keresztül támogatta a húsvéti utaztatást. Továbbá az LMP ezzel egy időben a médiában támadta a Kormányt, hogy nem tesz semmit a gyöngyöspatai helyzet megoldásáért.

 

Az LMP kommunikációja a médiában jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a külföldi sajtó negatív színben tűntette fel Magyarországot.

 

A Kormány már az események kezdetén felismerte annak súlyát, hogy a gyöngyöspatai „megszállás " bármikor megismétlődhet az ország bármely településén. Ezért nem késlekedve kezdeményezte a büntetőtörvénykönyv módosítását. Ezt követően már nem kerülhet sor Magyarországon olyan jellegű cselekményre melynek során bárki nyíltan és tudatosan semmibe veszik a társadalmi együttélés szabályait, ahogy azt a SZJPE tagjai tették Gyöngyöspatán.

 

A Bizottság megállapítja, hogy a rendőrség által Gyöngyöspatán alkalmazott rendőri intézkedések a szükségesség és arányosság követelményét nem lépték túl, a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök szolgálatukat szakszerűen és törvényesen látták el. A rendőrség határozott fellépésének és bűnmegelőző tevékenységének köszönhető hogy súlyos bűncselekmény elkövetésére nem került sor Gyöngyöspatán.

 

***

 

A fogyasztóvédelmi törvénymódosításáról szóló javaslat a következő területeken hajt végre korrekciót: panaszkezelés, ügyfélszolgálati szabályok, békéltető testületi eljárás, közérdekű keresetindítás, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság eljárása. Az ügyfélszolgálatok működtetési kötelezettségeivel kapcsolatban a legjelentősebb probléma, hogy a szabályozás több féle módon értelmezhető, és ez megnehezíti az önkéntes jogkövetést továbbá a hatósági jogalkalmazást. A törvényjavaslat szabályozni kívánja, hogy a békéltető testület által többször kiküldött, de a címzett által át nem vett leveleket a posta, a második kézbesítést követő ötödik napon kézbesítettnek tekintse. A javaslat szerint a békéltető testületek tanácsadói szerephez jutnak, ezzel is elősegítve a fogyasztók tájékoztatását. A folyamatos utánpótlás érdekében 2016. január 1-től létszámkorlát kerül rögzítésre az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött békéltető testületi tagok tekintetében.

 

A hatósági eljárás szabályainak korrigálásával a Kormány - programjának megfelelően - csökkenteni kívánja a kis- és középvállalkozások terheit. A javaslat a kis- és középvállalkozásokra kiszabható bírság legmagasabb összegét alacsonyabb bírságsávban határozza meg. Új elemekkel egészül ki a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánítható döntések köre, és szabályozzák az eljárási bírság helyzetét is, így a fogyasztóvédelmi hatóság által kiszabott bírság is adók útján behajtandó köztartozásnak fog minősülni.

 

Új elemként kerül be, hogy a szolgáltatók külön díjjal nem terhelhetik azon fogyasztókat, akik számlájukat postai úton, sárga csekkel fizetik be, valamint a számla egyszeri nyomtatott példányának kiadásáért sem számíthatnak fel plusz költségeket. Szintén új elemnek számít, hogy az országos hálózattal rendelkező szolgáltatók kötelesek minden megyeszékhelyen személyes ügyfélszolgálati irodát működtetni.

 

***

 

A nemzeti erőforrás miniszter által előterjesztett kis terjedelmű (7 §-ból álló), részben technikai jellegű módosítás az alábbiakra terjed ki:

• Az OTKA vezető testülete az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok Bizottság tagjainak megválasztására vonatkozó módosításra (megszűnő testületek indokolják);

• Az OTKA iroda működésének megváltozó irányítására;

• Egyes pályázati és elbírálási feltételek megváltozására, melyek a takarékosságot, átláthatóságot és a szakmaiság további javítását szolgálják.

 

***

 

Az Országgyűlés az Önkormányzati és területfejlesztési bizottságba — korábban megüresedett tagsági helyére — Endrésik Zsoltot (független) a bizottság tagjává választotta.

 

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés