Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 15 vendég böngészi
Kinek jó ez a parkoló? Nyomtatás E-mail
2009. május 04.
Fizetőssé tették a Szent István téri, sárga keramitos parkolót. Két órán túli várakozás esetén minden megkezdett óra 180 forintba kerül. Hivatalosan ezzel a P+R parkolás ellen veszi fel a harcot az önkormányzat, de két órán túl az újpestieknek is fizet­niük kell a parkolásért.

 


A reggeli ingázók, akik itt tették le a kocsijukat, most kénytelenek más helyet keresni. A piac kereskedői, őstermelői pedig egy foghíjtelken kaptak parkolási lehetőséget. – Nem tudom, hogy az utánfutón szállított árut egy forgalmas hétvégén hogyan tudom majd mozgatni, hogy viszem ki a standra – aggodalmaskodott az egyik kereskedő. A lakók pedig már most, néhány nappal a kordonozás után tapasztalták, amitől tartani lehetett.

 


A korábban itt parkoló több száz autós most a környező lakótelepen foglalja el a szabad helyeket

 

 

– A metró ötszáz méteres körzetében elviselhetetlen a parkolási helyzet. A Lebstück Mária–Petőfi–Kassai utca által határolt területen lakom, de csak több száz méterre tudok megállni a lakásunktól – panaszolta levelében Csonka Antalné. – A  helyzetet súlyosbítja az újpesti Főtér program kezdete, mivel az István térről kizárt több száz ingázó autó is a lakótelepünkön akar parkolni. Úgy látom, az önkormányzatunk ezen nem tud, és nem is nagyon akar segíteni, mert parkolók kiépítésére nincs pénz. A Petőfi utca elején, az 1–3. és 13. szám alatt évek óta üres, a gaztól benőtt, de bekerített telkek vannak. Az önkormányzat legalább az itt lakók részére tenné alkalmassá parkolásra ezeket a területeket. Vajon miért fizetjük a gépjárműadót a kerületnek, ha még a lakóhelyünkön sem tudunk parkolni?

Ám a legsúlyosabb kérdés az, vajon milyen jogszabály alapján vezették be a parkolási díjat, amit biztonsági emberek gyűrűjében a piac alkalmazottai szednek be?

– A Szent István tér azon területe, ahol a keramitos parkoló és a piac található, „övezetbe nem sorolt egyéb közterület”, melynek kizárólagos tulajdonosa az újpesti önkormányzat. A keramitos parkoló egy helyrajzi számon található a Szent István téri piaccal, amely megkapta a tulajdonosi hozzájárulást a parkoló megnyitására és üzemeltetésére. A vásárlói parkoló azért lett megnyitva, hogy a vevk és Újpest központjába érkezk számára kétórás, díjmentes parkolást biztosítsunk – mondta el lapunknak Trippon Norbert alpolgármester. Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője, közlekedési szakpolitikus szerint a szándék jó, de a megvalósítás szerencsétlen. – Hosszú évek óta okoz nagyon sok bosszúságot a kaotikus parkolási helyzet a metróállomások és a piac környékén. Mindenképpen pozitívum, hogy ezt végre a városvezetés is észrevette. A piaci vásárlók parkolási lehetőségeinek biztosításával, mint céllal, teljesen egyetértünk, de ezt a problémát nem lehet átgondolatlan, hirtelen meghozott döntésekkel megoldani. Közel két éve javasoltuk, hogy az önkormányzat készítsen egy egész Újpestre vonatkozó parkolási szabályozást. Álláspontunk szerint ennek legfontosabb eleme, hogy Újpest az újpestieké. Igazságtalan, hogy az Újpesten súlyadót fizető polgároktól bármilyen formában parkolási díjat szedjen az önkormányzat! A  városvezetés mostani kísérlete több kárt okoz, mint amennyi hasznot remél tőle. Azzal, hogy egy területet kiragad, és fizetőssé tesz, nem történik más, minthogy a brutális forgalmat és parkolási terhelést egy-két utcával arrébb tereli. 

 

(HelyiTémaOnline)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Hirtné Gíber Ildikó 2009-06-22 22:08
Húsz éve élek újpesten, az első önálló lakásunkat vettük meg itt annak idején. Tehát nem tegnap kezdtem újpesti létemet, de én még ilyen káosszal nem találkoztam, pedig annak idején átéltem a metró építést is. Amióta a piacnál átépítik a parkolót azóta káosz van a köbön. Aki csak a mellette lévő utcán szeretne keresztül hajtani szombaton, vagy péntek délután annak is fél órát kell állnia a parkolni szándékozók miatt. Ahogy hallottam a bevétel pedig minimális még az ott az időpontot írogató alkalmazottak bérköltségét sem fedezi. Akkor miért jó ez a káosz. Lehet, hogy jót akartak, de a pokolhoz vezető út is jóakarattal van kikövezve. Meddig kell elviselnünk ezt a káoszt. Kérem, ha bármit tudnak tenni ennek megszüntetésére , tegyék meg.
Köszönettel: H.G. Ildikó
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.