Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 39 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #44 Nyomtatás E-mail
2012. június 11.

 

Kisajátítási ügyekben jelenleg a kormányhivatalok rendelkeznek hatáskörrel arra, hogy kisajátítási eljárást lefolytassanak, mely eredményeként a kisajátítás jogalapját megállapítva rendelkeznek a kártalanítási összeg megállapításáról, figyelembe véve az eljárásba bevont igazságügyi szakértő véleményét is. A törvény szerint kisajátítással ingatlan tulajdonjoga csak kivételesen vonható el, az e törvényben meghatározott közérdekű célból, feltételekkel és módon, teljes, azonnali és feltétlen kártalanítás mellett.

 

A kisajátítási eljárásban hozott döntéssel szemben, a sérelmesnek tartott kisajátítási határozat bírósági felülvizsgálata kérhető.

 

A hatályos jogszabályi környezetben a bíróság a kisajátítási határozatot vagy helybenhagyja, vagy megsemmisíti, esetleg megsemmisíti és új eljárás lefolytatására kötelezi a közigazgatási szervet. A határozat megváltoztatását jogszabály jelenleg nem teszi lehetővé, így hiába rendelnek ki bírósági szakban igazságügyi szakértőt, az általa tett megállapítások csupán egy megismételt közigazgatási eljárásban vehetők figyelembe, holott a kisajátítás jogalapja a bíróságon még csak nem is volt vitatott. Ennek következtében a kisajátítási ügyek lezárhatatlanná és évekig elhúzódóvá válnak, mely többszöri határozathozatalt, és bírósági eljárásokat generál.

 

A kisajátítás határozatot felülvizsgáló bíróság megváltoztatási jogkörét a kártalanítási összeg megállapítása mellett minden egyéb olyan kérdésben is indokolt visszaállítani, melyben a bíróság érdemi döntési helyzetben van (pl. birtokbaadás időpontja, értékkülönbözet megfizetése esetén részletfizetés engedélyezése stb.), ezáltal ezen kérdésekben is elkerülhetővé válna egy újabb kisajátítási eljárás (vagy eljárásrész) felesleges lefolytatása.

 

***

 

Az egyes sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló javaslat célja, hogy racionálisan biztosítsa az egykor állami tulajdonban lévő, a sportszervezetek tulajdonába adott ingatlanok sportcélú használatát. A rendeltetésszerű használat érdekében lehetőséget kell biztosítani az ingatlant tulajdonló sportszervezet számára, hogy elidegeníthesse vagy megterhelhesse az ingatlant. Ezzel biztosítható a sportingatlan jobb helyi hasznosítása és kihasználása.

 

A törvénymódosítás eredménye az lehet, hogy e sportcélú ingatlanok forgalomképessége megmarad, ugyanakkor a sportérdek sem sérül, ugyanis a tulajdonosnak másik ingatlant kell biztosítania az eredeti sporttevékenység vagy sportcél számára.

 

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés