Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 98 vendég böngészi
Mindenkit figyel a kormány Nyomtatás E-mail
2008. április 19.

Mindez komoly aggodalomra ad okot, ugyanis a márciusban elfogadott kormányrendelkezés - amely egy 2004-es határozatot módosított - értelmében a titkosszolgálati módszerek alkalmazása, információgyűjtés és kapcsolati kör kialakítása, vagy éppenséggel a helyhatóságok szolgálati telefonjainak bírósági engedély nélküli lehallgatása is lehetővé válik a helyhatóságoknál. A nemzetbiztonsági törvény szerint ugyanis a kormányhatározatban megjelölt szervezetek, objektumok telefonjait külön engedély nélkül lehallgathatják a titkosszolgálatok, valamint járműveket, személyeket, szervezeteket is megfigyelhetnek. Eddig nemzetbiztonsági védelem alá főképp honvédségi, titkosszolgálati, rendőrségi létesítmények tartoztak, valamint az olyan különleges biztonsági ellenőrzést igénylő üzemek, mint a Paksi Atomerőmű.

A határozatot kézhez kapta az összes érintett önkormányzat, tanács vezetője, s információink szerint mind a kormánypárti, mind pedig az ellenzéki testületek vezetésében nem kis felháborodást és értetlenséget váltott ki a Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter által előterjesztett, s már hatályba lépett rendelkezés. Úgy tudjuk, hogy az érintetteknek megküldött kormányhatározatnak számos formai hiányossága van, ugyanis nem látta el kézjegyével a miniszterelnök, a pecsétje sem szerepel rajta, hiányzik a kiadmányozó aláírása, nincs iratkezelési záradéka. Utóbbi azért fontos, mert az önkormányzatoknak nincs titkos ügyirat-kezelési szabályzata.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az ügyben interpellációt kíván benyújtani az Országgyűlésben hétfőn, mivel szerinte a kormány arra akar felkészülni, hogy lehallgattassa a politikai elitet. A fideszes politikus szerint a kormány a Magyar Köztársaság demokratikus berendezkedését súlyosan sértő, törvénysértő tevékenységbe akarja belekényszeríteni a titkosszolgálatokat. Hozzátette: ezt a kormánytól származó dokumentumokkal tudja alátámasztani, ezért hivatalosan is meg kell kérdeznie az ügyről Szilvásy György titokminisztert. A magyar politikai elit lehallgatásának semmilyen indoka nincs, azt semmilyen szakmai érv nem támasztja alá - hangsúlyozta Kósa Lajos.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tegnap közölte a házbizottság ülése után, hogy a debreceni polgármester interpellációjáról tovább egyeztetnek, mivel szolgálati titkot érint. Nem kizárt, hogy Kósa felszólalása és Szilvásy válasza csak zárt ülésen hangozhat el a parlamentben. A titkosszolgálati miniszter azonban dönthet úgy is, hogy megszünteti a kormányhatározat titkosságát, s akkor nyílt ülésen is elhangozhat az interpelláció. Az MTI információi szerint a titokgazda még vizsgálja, hogy az interpelláció valóban érint-e szolgálati titkot. Demeter Ervin szintén ebben a témában fordul hétfőn a parlamentben Szilvásy Györgyhöz.

(Magyar Nemzet)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.