Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 107 vendég böngészi
Képviselő 1 szavazatra Nyomtatás E-mail
2009. május 14.
Egyetlen délelőttöt töltött el a Fővárosi Közgyűlés tagjaként az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György szocialista képviselő utóda. Kivágó Iván Györgyné tízkor letette az esküt, tizenegykor költségvetéssel ajándékozta meg a fővárost, délre lemondott. Nem akármilyen komédiát vittek színre a koalíciós pártok a fővárosi képviselő-testületben.

 

 A szokásjoggal szakítva, Kivágó Iván Györgyné (MSZP) ünnepi beiktatását nem a főpolgármester, hanem humánpolitikai helyettese, Horváth Csaba (MSZP) celebrálta – az Isten engem úgy segéljen! megerősítés elhagyásával. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a Magyar Hírlapnak a szerepcserét úgy kommentálta: Demszky Gábor egy igen elegáns gesztussal jelezte a volt III/II-es dolgozó iránti ellenszenvét. Miután a Fidesz a KDNP-vel együtt kivonult, a koalíció vita nélkül, apróbb módosításokkal elfogadta a főváros idei büdzséjét.

 


A gombnyomás – Kivágóné megtette kötelességét, és mehetett (Fotó: Burger Zsolt)
 
A három MDF-es politikus nemmel szavazott ugyan, de végül ők vezették győzelemre az eskütétel előtt még 33 tagú MSZP–SZDSZ-tábort. Bár az ellenzéki képviselők becsengetésre már a teremben tartózkodtak, de nem jelentkeztek be a szavazógéppel. A főpolgármester nem tudta megnyitni az ülést, mivel legalább 34 képviselőnek szavazógéppel kell tudatnia jelenlétét.

A koalíciót csakis az MDF menthette meg a totális kudarctól. A padsorokban többen azt olvasták le Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes szájáról: "Akkor majd hívom a Katonát." Így történt, vagy sem, Katona Kálmán, Hock Zoltán és Vaskor László kisvártatva megérkezett, valamelyikük szemérmesen bejelentkezett, és a fél közgyűlés munkához látott.

Az ellenzék részéről csak a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője, Tarlós István, valamint Bagdy Gábor maradt rövid ideig odabenn. Tarlós közölte, hogy nem támogatják a költségvetést. A döntést lapunk kérdésére a következőkkel indokolta: "Bizonyos emberek folyamatosan félrevezetik a közvéleményt a költségvetéssel kapcsolatban. Alulbecsült kiadásokra, túlbecsült bevételekre, hihetetlen méretű eladósodásra, BKV-csődre, a 4-es metró bizonytalan finanszírozására épül, miközben az összes beruházás csúszik. Szemkápráztató pimaszságnak tartom, hogy ebben a helyzetben a főpolgármester arról beszél, Budapest lehet az ország húzóereje." Ami Kivágóné páratlan ívű fővárosi karrierjét illeti, kijelentette, a szabad választások intézménye lealázásának és paródiájának tartja.

Kivágóné a televíziós stábok fojtogató gyűrűjében, vakufényben mondta ki az igent, amelyet aztán ölnyi tarkabarka tavaszi csokorral hálált meg a frakciója.

Steiner Pál, a szocialisták vezetője lapunknak azt mondta, meg tudja érteni Kivágóné lemondását, hiszen már a családját vegzálták. Steiner szerint nem volt méltatlan a Fővárosi Közgyűléshez az egynapos képviselőség, a politikai erőktől és a sajtótól érkező támadások viszont igen. A budapesti elnökség május 20-án foglalkozik az utódlással. A hó végi közgyűlésre, azaz két héten belül újabb MSZP-s teheti le az esküt, már ha az MDF is úgy akarja. A teremben tartózkodó Bihary Gábor (MSZP), aki a párt fővárosi listáján a soron következő név, azzal hárította el érdeklődésünket, jelöléséről ne a Magyar Hírlap, hanem pártja kérdezze.

Demszky Gábor a botrányos közgyűlést követő spontán sajtótájékoztatón arról beszélt, nem tartja helyesnek, hogy az állampárt titkosrendőrségét szolgáló emberek vállaljanak tisztséget a politikai közéletben. A Magyar Hírlapnak azt mondta, holnapra várja Kivágóné írásos lemondását.

 Ki fizeti a metrót?
A 4-es metró kétes kimenetelű uniós támogatása miatt kritizálók érvei a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség legutóbbi döntése nyomán még hitelesebbek. Kiderült, hogy az EU, miután 2007 őszén 18 milliárddal kurtíttatta meg a fővárossal az 530 milliárdos projektet, ez év elején még hatvanmilliárd elvonását jelezte az igényelt 260 milliárdból. Tizenegy tételre a 2004-es, 2005-ös közbeszerzésen ugyanis nem nyílt, hanem meghívásos pályáztatással szerződtettek vállalkozót, ez pedig sérti az unió irányelveit. Demszky a közgyűlés után arról beszélt, abban bízik, hogy a metró második szakaszához átcsoportosíthatják az elvonást, de ezt még senki sem erősítette meg. Valószínűleg új támogatási pályázatot kell benyújtani Brüsszelben.Demszky mércéje

Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó esetében a főpolgármester jóval hangosabban hallatta hangját, mint tette Kivágónéval. A világklasszis sportolót ügynökként állította be a Political Capitalhoz kapcsolódó Hírszerző internetes újság. Az érintett cáfolta a vádat, a Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletében ártatlanságát igazolta. Demszky, meg sem várva a bíróság ítéletét, az ősszel közleményben szólította fel Kárpátit, ne vegye át díszpolgári címét. Kivágónéval kapcsolatban, aki maga is elismerte, hogy III/II-es tisztként ellenőrzött beutazókat a határon, egy szót sem szólt. Csak a költségvetés megszavazása után részletezte, mennyire ellene van az egykori belügyesnek. Kárpáti Györgytől azóta sem kért elnézést.

 

(forrás: MagyarHírlap)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.