Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 52 vendég böngészi
Az áfaemelés miatt emelkednek a közüzemi díjak Budapesten Nyomtatás E-mail
2009. május 27.
Budapesten az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedése miatt júliustól többet kell fizetni a víz- és a csatornahasználatért, a szemétszállításért és a szennyvízszippantásért - derült ki a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságainak keddi ülésén.

 

Az ülésen 15 közszolgáltató cég múlt évi mérlegét elfogadták az MSZP-SZDSZ támogatásával, csakúgy mint az üzleti tervek többségét; a Parking Kft. üzleti tervét elutasították, a díszvilágítási kft.-nél pedig vita van ez ügyben a tulajdonosok között.

 

A közüzemi cégeknél azért növekedhetnek automatikusan, s nem közgyűlési döntéssel a tarifák, mivel korábban nettó árakat határozott meg a közgyűlés, amelyek összegéhez hozzáadták az áfa mértékét. A BKV-nál és a kéménysepréssel foglalkozó cégnél az áfát is tartalmazó bruttó árat határoztak meg korábban. Ezért az áfa emelése miatt a BKV kezdeményezésére június elején a közgyűlés elé kerül egy átlagosan 4,2 százalékos tarifaemelési javaslat. A kéménysepréssel kapcsolatban még nem dőlt el, hogy mit tesznek, áthárítják-e a fogyasztókra az áfaemelés mértékét vagy annak egy részét. Hasonlóképpen nincs még döntés arról sem, hogy miként alakul a távfűtés díja az áfa 18 százalékra való csökkenése miatt.

 

A BKV-val kapcsolatban Balogh Pál (MSZP) felhívta a figyelmet arra, hogy a cég előző vezérigazgatója által 2008-ra ígért nullszaldós működés nem teljesült, 10 milliárdos nagyságrendű a veszteség. Újabb tarifaemelés nélkül, az áfa drágulása miatt a BKV-nak ez év második felében 1,2 milliárd forintos vesztesége keletkezne.

 

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. kapcsán döntően azt kifogásolták az ellenzékiek, hogy Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes a napokban egy hírlevélben népszerűsítette a céget, illetve, hogy a levél borítékjában egy biztosítási cég kegyeleti előtakarékosságra ösztönzött. Wintermantel Zsolt (Fidesz) ízléstelennek, a közpénzekkel való visszaélésnek nevezte ezt, mondván, hogy aligha szorul a 90 éves cég arra, hogy a négyévenként lecserélődő főpolgármester-helyettessel reklámozza magát.

 

(MTI)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Hladony Sándorné 2009-06-02 14:12
Azt nem értem, hogy ezek a cégek amikor tarifa emeléshez kérnek jóváhagyást, miért nem világítják át a gazdálkodását, talán volna ott némi tartalék a költségek racionalizálásá ra. Esetleg olyan vezetőket kellene alkalmazni, akik megfelelnek az elvárásoknak és nem kell mindenkihez még két-három tanácsadó! Juci anya
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.