Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 46 vendég böngészi
A parkolót már lezárták, pedig még a kiviteli tervek sem készültek el Nyomtatás E-mail
2009. május 29.

Bár a Szent István teret már három hete lezárták az autósok elõl, és fizetõssé tették a parkolót, az új Fõtér építése egyelõre nem kezdõdött meg. Úgy tudjuk, még a kiviteli tervek sem készültek el.

A forradalmi megújulásra váró Fõtér környékén sétálgatva fura jelenség szúrt szemet a minap. A  Szent István téren eleve ott éktelenkedik az ízléstelen dróttal körbefeszített parkoló, a területen pedig építõmunkások helyett csak a biztonság õrök nyüzsögnek. Ha a Fõtér-program miatt lezárták a keramitos parkolót és súlyos pénzeket szednek be az autósoktól a várakozásért, miért nem épül az új Fõtér?

– Három hete felbontották a teret, ott áll halmokban a föld és a kitermelt aszfalt, az építés azonban nem kezdõdött el. A  biztonsági õrök mellett csak két-három munkás lézeng – mondta felháborodottan Nagy István alpolgármester. – Természetesen utána érdeklõdtem, miért akadt el a munka még azelõtt, hogy elkezdõdött volna. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a kiviteli tervek még nem készültek el. Hogyan lehet így elkezdeni egy ekkora beruházást? Senki ne gondolja, hogy ha nem épül a Fõtér, akkor az nem kerül semmibe. Csak az õrzés, a felvonultatott gépek állásideje, és a lézengõ munkások bére súlyos milliókat emészthet fel. Amit valakinek – az önkormányzatnak – nyilván ki kell fizetnie. Különösen felháborítónak tartom ezt akkor, amikor családok tucatjai kerülnek utcára. Nagyon remélem, hogy a Fõtér-program nem lesz a 4-es metróhoz hasonló, látványprojekt, amirõl sokat beszélnek, mégsem halad elõre – tette hozzá Nagy István. Derce Tamás polgármester sem érti, miért akadt el a munka.

 


Több biztonsági õr nyüzsög a felújítás alatt álló Fõtéren, mint kétkezi munkás

 

 

– Ebben a percben írtam alá azt a levelet, amelyben arra kérem a munkával megbízott Újpest Fõtér Városfejlesztési és Beruházó Kft. vezetõjét, hogy minden reggel 10 óráig számoljon be arról, milyen munkát végeztek az elõzõ nap. Pár napja ugyanis erõteljesen vissza­fogták magukat, nem igazán történt munkavégzés, már amennyire én ezt mechanikai mûszerészként meg tudom állapítani – mondta a Helyi Témának a polgármester. Nagy István elõrelépésnek tartja a polgármester közbelépését, de az nem pótolhatja az önkormányzat érdekeinek maradéktalan képviseletét. Véleménye szerint az önkormányzati tulajdonban lévõ, arra szakmailag alkalmas Újpesti Vagyonkezelõ Zrt.-t kellene a mûszaki ellenõri feladatokkal megbízni.

– Bebizonyosodni látszik, hogy hiba volt a Fõtér Kft. vezetõjét pályáztatás nélkül kiválasztani. A   Fõtér-projekt magas színvonalon történõ megvalósítása túl fontos ahhoz, hogy – amint az most látszik – hozzá nem értõ kezek között meghiúsuljon, vagy csorbát szenvedjen – mondta el Nagy István. A Fõtér-program érdekessége, hogy annak ellenére kezdték el a bontást, hogy még nem érkezett meg az ígért 750 millió forintos uniós támogatás.

– Megkezdtük a projektfejlesztési folyamatot a közremûködõ szervezettel, elfogadtuk és aláírtuk a projekt útvonaltervét. Újpest önkormányzata megkapta a hozzájárulást ahhoz is, hogy megkezdje a beruházás megvalósítását. Ettõl függetlenül a képviselõ-testület már a tavaly szeptember 30-ai ülésén kifejezte azon szándékát, hogy a Fõtér rehabilitációs munkáját a pályázat eredményétõl függetlenül megvalósítja. Ezek a tények indokolták a kezdést, továbbá a rendkívül rövid határidõ, hisz a Fõtér-program I. ütemének teljes megvalósítását 2010. augusztus 31-ig be kell fejezni. – válaszolta lapunknak Trippon Norbert, a Fõtér-programért felelõs alpolgármester.

 

(HelyiTémaOnline)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.