Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 105 vendég böngészi
Nem talál célba a vállalkozások támogatása Nyomtatás E-mail
2009. június 22.
Bár a képviselő-testület harmincmillió forintos kamattámogatást nyújt az újpesti vállalkozásoknak, az iparkamara elégedetlen a döntéssel.

– Sajnáljuk, hogy a kerületi vállalkozók részére csupán egy szűk folyosónyi segítséget jelent a kisvállalkozások támogatásáról alkotott rendelet – nyilatkozta lapunknak Keztyus József, az iparkamara újpesti elnöke. A szándék jó volt – fogalmazott – ám csak keveseken segít.


Azért is tartja sajnálatosnak az önkormányzat által legutóbb elfogadott rendeletet a kamarai elnök, mert éppen a kamara kérte Trippon Norbert illetékes alpolgármestert, vegyék figyelembe javaslatukat. A  kamara vezetése, figyelemmel a tagságtól érkező jelzésekre, négy területen látta volna fontos szerepét az önkormányzat segítségének. Eszerint visszatérítendő és nem visszatérítendő támogatásokra, kamattámogatásra és oktatási támogatásra lett volna szükségük a kerületi vállalkozóknak. Ezáltal munkahelyeket lehetne megőrizni, illetve esetlegesen újakat létrehozni.

 


Az újpesti vállalkozások nem tudnak élni a kamattámogatás lehetőségével
 

 

Azonban, miként erről lapunkban beszámoltunk, a rendelet értelmében az összesen harmincmillió forintos keretből kizárólag kamattámogatásra lehet pályázni. Ráadásul a feltételek, az adminisztrációs terhek olyanok, hogy, Keztyus József szerint, a felkínált összeg jó része a kasszában marad. Ennek oka, hogy a támogatás alapjául szolgáló felső határ, azaz a tízmillió forint, túl magas, míg a kamattámogatás háromszázalékos értéke túl alacsony.

– Összességében, noha a kamara letette az asztalra a javaslatát, a rendelet alkotója mégis egy, a piaci tényleges helyzetet nem ismerő jogszabályt alkotott, amit ráadásul ki sem tudnak használni a vállalkozók – véli az elnök. A 2009 évi költségvetés tárgyalásakor a Fidesz javasolta, hogy a jelzett harmincmilliós összeget emelje meg a képviselő-testület 100-ra, hogy tényleges és érdemi segítséget tudjanak nyújtani az újpesti vállalkozásoknak. A   testület szocialista többsége azonban leszavazta a javaslatot.

– Nagy kérdés, hogy ebben a gazdasági helyzetben hány újpesti vállalkozó tud hitelt felvenni – fejtette ki lapunknak Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője. – Ezért a határozati javaslat vitában jeleztem, hogy néhány hónap tapasztalata után mindenképpen vizsgáljuk felül a döntést, mert az érdemi segítségre minél előbb szükség van.

 

(HelyiTémaOnline)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.