Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 50 vendég böngészi
Se tervek, se pénz nincs a Főtérre Nyomtatás E-mail
2009. július 08.
Bár a Szent István teret már két hónapja lezárták az autósok elől, és fizetőssé tették a parkolót, az új Főtér építése akadozik. A Vízművek vissza­dobta a kivitelezési tervet, és a vízügyi felügyelőség engedélyére is hónapokat kell még várni. Addig az önkormányzat költségére szünetel a munka.

Ellentmondásos látvány fogadja a Főtér-program kivitelezését figyelemmel kísérő újpesti polgárt: van úgy, hogy egy lelket sem látni az építkezésen, máskor gőzerővel vájják a földet a markolóval. Városszerte elterjedt a hír, hogy – közmű­engedélyek hiányában – elakadt a beruházás. Lapunk a Fővárosi Vízművekhez fordult valós információkért.

 

 


A Főtér kivitelezési tervéről még hiányzik a vízügyi felügyelőség engedélye, de a parkolót már rég lezárták


– Az elmúlt időszakban egy 10 centiméter átmérőjű, 242 méter hosszú vezetéket fektettek le, ennek műszaki átadás-átvételét végezte a múlt héten a vízművek – mondta el lapunknak Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője. Azt is megtudtuk, hogy ugyan vízközművek cseréje is folyik a Főtér-program keretében, de annak se nem beruházója, se nem kivitelezője a vízművek, a társaság szakfelügyeletet lát el. Ugyanakkor valódi problémát jelent az újabb, 40 centiméteres vezeték fektetése. Az ehhez kapcsolódó terveket ugyanis június közepén kapta meg a vízművek, de mivel hiányosak voltak, pótlásokat kérve visszaküldte azokat. – Amint a terv immár kiegészülve ismét megérkezik a vízművekhez, társaságunk a lehető legrövidebb időn belül kiadja a tervjóváhagyó nyilatkozatot – tette hozzá a szóvivő. Ezzel azonban még nincs vége a hivatalos eljárásnak, hisz vízjogi engedély sincs még, így nem kezdődhet el a munka. A vízjogi engedélyt a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adja ki, de a tapasztalatok szerint ennek is két-három hónap az átfutási ideje. – Hogy lehet így elkezdeni egy ekkora beruházást? Menet közben terveznek?

Senki ne gondolja, hogy ha nem épül a Főtér, akkor az nem kerül semmibe. Csak az őrzés, a felvonultatott gépek állásideje, és a lézengő munkások bére súlyos milliókat emészthet fel. Amit valakinek – az önkormányzatnak – nyilván ki kell fizetnie. Különösen felháborítónak tartom ezt akkor, amikor családok tucatjai kerülnek utcára. Nagyon remélem, hogy a Főtér-program nem lesz a 4es metróhoz hasonló látványprojekt, amiről sokat beszélnek, mégsem halad előre – tette hozzá Nagy István alpolgármester.

A Főtér-program másik érdekessége, hogy annak ellenére kezdték el a bontást, hogy még nem érkezett meg az ígért 750 millió forintos uniós támogatás. Sőt, dönteni is csak ősszel fognak az ügyben. – Megkezdtük a projektfejlesztési folyamatot a közreműködő szervezettel, elfogadtuk és aláírtuk az útvonaltervet – válaszolta lapunknak Trippon Norbert, a Főtér-programért felelős alpolgármester. – Ezek a tények indokolták a kezdést, továbbá a rendkívül rövid határidő, hisz a Főtér-program I. ütemének teljes megvalósítását 2010. augusztus 31-ig be kell fejezni.

 

(HelyiTémaOnline)

 

 

Hozzászólások

 
0 #4 Steller Ibolya 2009-07-22 15:20
Tisztelt Szerkesztőség!

Szerintem ez a pénz Újpesten, sokkal fontosabb helyre is kerülhetne. Nem beszélve,arról hogy háziasszonyként sokat járok a piacra, persze gyalog szatyrokat cipelve, mert a férjem a parkolási káosz miatt nem jön el velem kocsival.Valóban a kórházaink sincsenek a legjobb állapotban, az SZTK-ban a vérvétel egy kész cirkusz. Az egészségügyre lényegesen többet kellene költeni, mert ez fontosabb a főtérnél. Ha az ellátottság Újpesten jobb lenne, akkor szerintem még szökőkutat is építhetnének a főtérre az sem zavarna.
Tisztelettel: Steller Ibolya
 
 
0 #3 ujpestifidesz.hu 2009-07-16 14:20
Tisztelt Királyfi Jenő Úr!

Tájékoztatjuk, hogy a cikk, melyhez hozzászólását írta, a Helyi Témában megjelent, onnan átvett írás (ahogy ezt a cikk végén jeleztük is), így az Ön által említett (kapitány) szerzőről nekünk sincs ismeretünk.

Álláspontunk teljeskörű megismeréséhez ajánljuk figyelmébe a "Főtér, a város szíve" írást, mely a Fidesz álláspontját tükrözi a Főtérrel kapcsolatban.

Sajnálattal tapasztaljuk azonban, hogy amint az Ön által is hivatkozott írás említi, előkészítetlenü l, tervek nélkül, szervezetlenül fogtak neki a beruházásnak, így félő, hogy sokkal több pénzt fog felemészteni és sokkal több bosszúságot fog okozni, mint ahogy egy jól működő városvezetésnél ez indokolt lenne. Bár az lenne a legnagyobb probléma a Főtér beruházással, hogy egy újságíró nem jelöli meg pontosan a hivatkozott méretet!

Bizonyára egyetértünk abban, hogy elődeink és a Városalapító nem adná a nevét egy ilyen "rosszul" szervezett beruházáshoz, még akkor sem ha a cél fontos és nemes.

Üdvözlettel:

ujpestifidesz.hu
 
 
0 #2 Királyfi Jenő 2009-07-16 13:08
Tisztelt Újpesti Fidesz!
Számomra borzasztó,hogy egy felelős politikai erő -
leendő kormányzó párt-igy viszonyul a közvetlen környezetében megvalosuló legalább 100 évre elöre mutató beruházáshoz.Ez a hozzá állás méltatlan a
Fideszhez nagyon kérem ,hogy ne vagdalkozzanak a "kapitány" által leírtak oly mértékü hozzá nem értésről és tájékozatlanság ról adnak tanú ,hogy az elképesztő. Nincs negyvencentimét eres cső? maximum ilyen átmérőjű.A beruházás minden pocskondiázása közben se feledkezzenek meg arról a tényről bárki is vezeti a várost a beruházást folytatni kell,ugy ahogy eleink tették és ránk hagyták ezt a jobb sorsra érdemes Főteret.
 
 
0 #1 Slezák Tiborné 2009-07-16 09:11
Tisztelt Szerkesztőség!

Engem mélységesen felháboritott a "Főtér" projeckt.
Újpestnek annyi-de annyi mindenre lenne szüksége.PL.
Szörnyüségesek a kerület útjai.Egy példa a sok közül.Mikorra tünik el a Görgei utca kockakövei.?
A kerület kórházai is szörnyüséges állapotban vannak mind gazdaságilag, mind fizikailag.Lehetne a sort még bőséggel folytatni.Ez mind nem számit ha lesz egy új főtérünk amiben a polgármesteri hivatal aljában egy borozó is lesz. Hát bizony erre nagyon nagy szükség van!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
Az eddigi téren is csak a koszos hajléktalanok "pihentek!" és könnyitettek magukon a bokrokban.
Kinnek van ezek után kedve ehhez a padhoz még csak közel is menni??????????????????

Egy szó mint száz én személy szerint úgy érzem, hogy kapott a polgármesteri hivatal valami únios pénzt amit valamire el kellett költeni.Hát ezt szenvedték ki magukból.Viszont talán egy jelentős döntésnél meg lehetni "szavazás útján" a kerületben lakókat kérdezni, hogy egyetértenek-e
a felkinált alternativákkal .Nem hiszem, hogy zöld utat kaptak volna.............

Elnézést.De nagyon dühit ez az egész!!!
Tisztelettel :Slezák Tiborné
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.