Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 13 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #50 Nyomtatás E-mail
2012. november 14.

 

Az Országgyűlés évente elfogadja a Gazdasági Versenyhivatalnak a tevékenységéről szóló éves beszámolóját.

 

A GVH J/8117. számú jelentése részletesen beszámol a szervezet 2011. évi tevékenységéről, ezt a jelentést fogadta el legutóbbi határozatában az Országgyűlés.

 

A Gazdasági Versenyhivatal szerepe az, hogy védje és elősegítse a versenyt, mint a hatékony gazdaság működésének eszközét. Ezért a GVH a válság idején is következetesen fellép a versenyt korlátozó magatartásokkal, különösen a kartellekkel szemben. A Hivatal ennek érdekében – többek között – az alábbi intézkedéseket vezette be:

 

• A hatékonyabb ügykezelés érdekében 2011-ben megújította a panaszkezelési eljárást.

• A jogalkalmazás kiszámíthatóságának növelése érdekében a GVH újból bevezette bírságközleményét.

• A Hivatal ügyfélbarát jellegét erősíti a fúziós eljárásrend fejlesztése. Nyilvános konzultáció után elkészült az új bejelentési űrlap, valamint a fúziós eljárásokhoz kapcsolódó egyeztetések legjobb gyakorlatát összefoglaló tájékoztató.

• A Hivatal az elmúlt évben is kiemelt figyelmet fordított a sérülékeny fogyasztók, így különösen a fogyasztói csoportok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatának áldozatául eső fogyasztók védelmére. A fogyasztói csoportok elleni eljárások a tavalyi évben a GVH fogyasztóvédelmi eljárásainak legjelentősebb részét alkották. A fogyasztók sok esetben a fogyasztói csoport révén próbáltak pénzhez jutni és ezáltal a végtörlesztés lehetőségével élni, holott fogyasztói csoport hitelnyújtásra nem jogosult.

• A végtörlesztés lehetőségének jogalkotó általi megteremtésével, a Hivatal sajtóközleményben hívta fel a figyelmet a veszélyekre. A hatékonyabb tájékoztatás érdekében a GVH további kommunikációs és PR-lépéseket tervez.

 

***

Az Országgyűlés felhatalmazást adott a Kormány számára a Komárom és Révkomárom közötti közúti Duna-híd megépítéséről szóló megállapodás kötelező hatályának elismerésére. A 2012. október 2-án kötött megállapodás alapján Magyarország és Szlovákia – a költségeket egyenlő arányban viselve – új, kétszer egy sávos közúti hidat létesít Komárom és Révkomárom (Komárno) között, a városközpontok elkerülésével, azoktól Nyugatra. A jelenleg meglévő hídon 20 tonnás össztömeg-korlátozás van érvényben, az új híd ezt meghaladó tömegű járművek közlekedésére is alkalmas lesz. A híd építésével kapcsolatos közbeszerzési eljárást hazánk folytatja le, az elkészült híd a két állam osztatlan közös tulajdonát képezi majd. A megállapodás végrehajtásáért Magyarországon a nemzeti fejlesztési miniszter felel.

 

***

 

Az egy magyar vezetésű afganisztáni tartományi újjáépítési csoport létesítéséről és működésének előkészítéséről szóló 2115/2006. (VI.29.) Korm. határozat módosításáról szóló 1406/2012. (IX.28.) Korm. határozatról szóló beszámoló elfogadásáról szóló H/8774. számú határozati javaslat

 

Az ISAF nemzetközi erők egyik legfontosabb feladatrendszere az úgynevezett tartományi újjáépítési csoportokra, azaz a PRT-ra épül, amelyek az afgán központi kormányzat befolyását erősítik a tartományokban, a stabilizáció erősítésével teret nyitnak a rendezésben szerepet vállaló nemzetközi, kormányzati és nem-kormányzati szervezetek tevékenysége számára, és megteremtik az újjáépítés, valamint a helyi közigazgatás megszilárdításának feltételeit. Az elért eredmények tükrében a NATO megkezdte harcoló erőinek csökkentését, és egy új, támogatói szerepkörre történő áttérést. Ennek lényege, hogy folyamatosan befejezi az aktív harctevékenységet és egyre inkább az afgán erők kiképzésére és mentorálására fog fókuszálni.

 

Ennek ismeretében szükséges az afganisztáni magyar szerepvállalás jövőjének folyamatos újraértékelése, amelynek során lehetőségeinkhez mérten törekednünk kell a szükséges katonai képességek rendelkezésre bocsátására.

 

Az új afganisztáni NATO-stratégiával összhangban 2014 után hazánk is egy, a jelenleginél jóval kisebb szerepvállalást tűz ki célul, amelynek központjában a kiképzői, oktatói és tanácsadói tevékenységek fognak állni. Ezért a Kormány úgy határozott, hogy ha a PRT vezetésére vonatkozóan a vállalás nem kerül meghosszabbításra, akkor az állomány a vállalás határidejétől számított két hónapon belül kerüljön kivonásra.

 

***

 

Magyarországon a Kritikus Infrastruktúra Védelem Nemzeti Programjáról szóló korm. határozat 1. mellékletében foglalt, a kritikus infrastruktúrák védelmére vonatkozó nemzeti programról szóló „Zöld Könyv” alapozta meg a kritikus infrastruktúráról való gondolkodást. 2008. december 8-án, a Zöld Könyv megjelenése után nem sokkal hatályba lépett a tanács 2008/114/EK irányelve az európai kritikus infrastruktúrák azonosításáról és kijelöléséről, valamint védelmük javítása szükségességének értékeléséről. Magyarországon ugyanúgy, mint az EU többi tagállamában ezután ez az irányelv határozta meg a létfontosságú rendszerek védelméről szóló szabályozás irányvonalát.

 

A törvény célja, hogy szem előtt tartva az irányelv által kijelölt irányt, megteremtse a nemzeti létfontosságúrendszer-védelmet, ezzel is magasabb szintre emelve az infrastruktúrák biztonságát. A cél az, hogy az infrastruktúraelemek üzemeltetőit is arra ösztönözzük, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a biztonságos működésre és a külső veszélyekre.

 

A szabályozás keretjellegű, a végrehajtási rendeletnek kell majd tartalommal megtöltenie.

 

***

 

A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat egyrészt az Eximbank forrásbevonásának megkönnyítésére és speciális tőkeszámítási szabályaira vonatkozó kiegészítő rendelkezéseket tartalmaz, nevezetesen:

 

• betételhelyezési és forrásbevonási lehetőség megteremtése a befektetési vállalkozásokról szóló törvény szerinti szakmai ügyfelektől,

• a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete előzetes engedélyéhez nem kötött hitelfelvételi lehetőség kimondása a nem-OECD tagállambeli többségi állami tulajdonú, exportfinanszírozással foglalkozó szervezetektől,

• a forrásszerzéshez kapcsolódó swap ügyletek végzéséhez az állami háttér biztosítása, amelynek kapcsán ezen ügyletek és a kapcsolódó költségek is meghatározásra kerülnek,

 

A módosítás másrészt az Eximbank üzleti aktivitásának növelését célozza, amelynek érdekében ügyfélkörének és termékpalettájának bővítésére vonatkozóan a következő rendelkezéseket tartalmazza:

 

• az ügyfélkör kibővítése a beszállítói tevékenységet folytató vállalkozásokkal, ehhez kapcsolódóan a beszállítói ügylet fogalma is meghatározásra kerül,

• a bank tevékenységének kiterjesztése a Magyarországra irányuló beruházásokhoz kapcsolódó tevékenységgel,

• a külföldi befektetéseket megvalósító gazdálkodó szervezetek finanszírozhatóságának kimondása.

 

A módosítás tartalmazza az állami készfizető kezességére vonatkozó szabályokat, melynek értelmében az állam visszavonhatatlanul készfizető kezesként felel az Eximbank által eredő fizetési kötelezettségek teljesítéséért. A forrásszerzés elősegítése érdekében, valamint az árfolyamváltozások limithasználással összefüggő kockázatának kiküszöbölése érdekében az Eximbank által forrásszerzés céljából devizában elfogadott betétek és igénybe vett hitelek, devizában felvett kölcsönök és a forrásszerzés céljából devizában kibocsátott kötvények állományát az MNB, a szerződéskötés, illetve kötvénykibocsátás napján közétett hivatalos devizaárfolyamán kell forintra átszámítani. Így az év egyetlen napján sem haladhatja meg az adott évre vonatkozó éves költségvetési törvényben felső határként meghatározott összeget.

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés