Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 41 vendég böngészi
Győztek a füst ellen kűzdők Nyomtatás E-mail
2009. szeptember 14.
Hosszú évek küzdelmének sikere, hogy az Újpest és Rákospalota határán álló öntödében felszereltek egy szárazpor-leválasztó berendezést. Ezzel a két kerület határán élők végre tiszta levegőhöz juthatnak. A környezetszennyező cég ellen folytatott harcukban a Helyi Téma is támogatta a lakókat.

 

 


Dr. Novák Ágnes (középen) és Wintermantel Zsolt egy tiltakozó megmozduláson

 

Bár korábban a cég tagadott mindennemű levegőszen­nye­zést, a környezetvédelmi ha­tóság mégis rendszeresen megbüntette. Milliós nagyságrendű bírságokat szabtak ki a megengedettnél nagyobb károsanyag-kibocsátás miatt. A széljárás miatt a rákospalotai oldalon élőknek jutott több a füstből. Az élhetőbb környezetért harcba kezdtek, megpróbálták rábírni a céget a szennyezés megszüntetésére. Küzdelmükhöz segítségül hívták az érintett körzetek önkormányzati képviselőit is, akik nemcsak szakmai segítséget adtak, de bekapcsolódtak a lakók aláírásgyűjtési akciójába is. A cég mindvégig tagadta, hogy tőlük származna az orrfacsaró bűz és füst. A fejleményekről a Helyi Téma is többször beszámolt.

 


Hladony Sándor


Végül idén januárban a korábbi mérések eredményei alapján a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Hatóság nem jogerősen felfüggesztette az üzem működését. Feltehetően ennek hatására is dr. Harald Scheinert, az Euro Metall ügyvezetője még márciusban a palotai lakossági fórumon ígéretet tett egy modern környezetvédelmi berendezés felszerelésére. A múlt héten üzemlátogatáson ismerhették meg a két kerület képviselői is az egyelőre próbaüzemelő új szárazpor-leválasztó berendezést és az öntödében folyó munkákat.

 


Nagy volt a médiaérdeklődés

 

 

Az ügyvezető elmondása szerint a 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően jelentősen csökkenni fog a környéken eddig tapasztalt porkibocsátás, és ami az itt élőknek különösen fontos, a füstgázok teljesen szagtalanok lesznek. – Kifejezetten örülök az emberek sikerének, mert jó példa arra, hogy összefogással igenis eredményeket lehet elérni. Szomorúnak tartom azonban, hogy az egészséges környezethez való jog érvényesüléséhez ilyen hosszú és küzdelmes út vezet – fejtette ki véleményét Wintermantel Zsolt újpesti és fővárosi képviselő. Meglátása szerint a sikerhez elengedhetetlenül fontos volt a helyiek kitartása, Rákospalotáról dr. Novák Ágnes, Újpestről Hladony Sándor önkormányzati kép-viselők áldozatos munkája és nem utolsósorban a média segítsége, melynek élharcosa a Helyi Téma volt.

 

 

(HelyiTémaOnline)

 

 

Hozzászólások

 
0 #1 füstnyelő 2009-09-14 19:27
Sajnos még ma sem merjük elhinni, hogy tényleg tettek valamit a szennyezés elkerüléséért.
Csak reménykedni tudunk benne, mert megírta a Helyi Téma hogy beüzemelés alatt van a 100 milliós beruházás. Nem voltunk bent a telephelyen, de hogy lefestették a kéményt az kívülről is látszik.
Jó lenne, ha a polgármester rajta tartaná a szemét,
mert Istvántelek is Újpesten van igazmi nem kapunk a virágokból meg a járda is nagyon viseletes.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.