Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 77 vendég böngészi
Veszélyben többezer munkahely Nyomtatás E-mail
2009. szeptember 29.
A munkavállalók védelmében az Országgyűlés foglalkoztatási bizottsága elé vitte az újpesti alpolgármester a General Electric magyarországi kivonulásának ügyét. Nagy István azt reméli: az országos nyilvánosságnak köszönhetően minél kevésbé sérülnek az újpesti dolgozók érdekei. A Tungsram jogutódja ugyanis azt tervezi, negyedére csökkenti, vagy teljesen leépíti a magyarországi fényforrásgyártást, a többi között Újpesten is.

 


Megkongatták a vészharangot a magyar ipar hajdani zászlóshajója a 113 éves Tungsram Rt. és mai jogutódja a GE Hungary Zrt. Lighting üzletága felett. A vállalatnál működő szakszervezetek az elmúlt három hónapban arról értesültek, előfordulhat, hogy a General Electric (GE) 2010-től nem számol a magyarországi fényforrásgyártással, vagy annak csak töredékét tartja meg. Az már tavaly kiderült, hogy a hagyományos villanykörték iránt csökkent a kereslet. Tavaly novemberben azonban még csak 100 ember leépítésével számolt a szakszervezet, és emiatt tüntetéseket is tartottak, ahogy azt a Helyi Téma is megírta. Értesülések szerint most az amerikai központban előrehaladott elemzések folynak, tanulmányok készülnek a magyarországi operáció teljes, vagy részleges megszüntetéséről. Emellett lejárt a cég tízéves adómentes időszaka is. – Úgy tudjuk, az anyavállalat drasztikus leépítéseket kíván végrehajtani Magyarországon. Ennek keretében a jelenlegi, mintegy nyolcezer fős dolgozói létszámot egynegyedére csökkenti, rosszabb esetben pedig teljesen felszámolja – mondta el a Helyi Témának egy, a neve elhallgatását kérő dolgozó.

 


Több ezer munkahely szűnhet meg az újpesti gyárban is

 

A GE Hungary Zrt. Lighting jelenleg Budapesten a termelésben mintegy 1700, a vállalatirányításban további 650, Nagykanizsán 2700, Vácott 650, Kisvárdán 770, Zalaegerszegen 450 főt, Hajdúböszörményben 940 embert foglalkoztat.

Bár augusztusban már találkoztak a munkavállalók a GE vezetőivel, az érdemi tárgyalásokat a leépítés mértékéről október hetedikére halasztották. Nagy István újpesti fideszes képviselő ezt megelőzően az Országgyűlés foglalkoztatási bizottsága elé vitte az ügyet. – Azt szeretném elérni, hogy minél több munkahely megmaradjon, az elbocsátottakkal pedig az európai normák szerint bánjon a vállalat – mondta el lapunknak Nagy István alpolgármester.

A magyar munkaerőpiac szempontjából nem közömbös, hogy ez a munkaadó, mely közvetlenül és közvetve közel harmincezer munkavállalót foglalkoztat, kivonul-e, s ha igen, milyen ütemben és módon Magyarországról. Az idő szorításában – és az egyenes válaszokat megkerülő vezetői magatartás miatt – fordultak a szakszervezetek a GE globális vezetéséhez, a magyar társadalomhoz, és a magyar parlamenti képviselőkhöz, segítséget kérve a magyar fényforrásipar, a magyar munkahelyek lehető legnagyobb számú megmentéséhez. Ennek eredménye, hogy Nagy István újpesti képviselő előterjesztésében a parlament foglalkoztatási bizottsága őszi üléssorozatának napirendjébe vette a GE várható kivonulását a hazai piacról.

 

(HelyiTémaOnline)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.