Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 16 vendég böngészi
Halassy Olivér emlékére Nyomtatás E-mail
2009. október 24.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Újpesti Szervezetének kezdeményezésére Újpest Önkormányzata emléktáblát helyezett el a 100 évvel ezelőtt született olimpiai bajnok vízilabdázó vitéz Halassy Olivér emlékére egykori iskolája falán. A döntés meghozatalakor, komoly vitát váltott ki az emléktábla szövegezése az önkormányzat illetékes bizottságánál és a testületi döntés során is.

 

A szocialisták vezette koalíció nem kívánta sem a vitéz előnevet, sem Halassy Olivér a szovjet katonák általi meggyilkolásának tényét a táblán viszontlátni. Halassy Olivér példája azonban csak úgy tekinthető teljesnek, ha nemcsak nagyszerű sportsikereire, hanem egész életére, és tragikus halálára is emlékezünk.

 


Dr. Hollósi Antal választókerületi elnök

 

Az emléktábla avatásán a kezdeményező Fidesz nevében Dr. Hollósi Antal a Fidesz választókerületi elnöke mondott beszédet, melyet szerkesztett változatban közlünk.

 

 

Tisztelt Ünneplők! Kedves Barátaim!

Emléktáblát avatunk ma, 2009. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján. Egy olyan sportoló, a kétszeres olimpiai bajnok vitéz Halassy Olivér emléktábláját, aki sajnos nem érhette meg 1956 októberét, de példamutatásával, sportolói és emberi tartásával méltó arra, hogy '56 eszmeiségének előfutáraként tekintsünk rá. E tekintetben talán szimbolikus, hogy az 1946-ban egy elaljasult szovjet katona rablótámadásának áldozatává vált Halassy Olivért éppen a forradalom 50. évfordulóján jutalmazta az utókor posztumusz Magyar Örökség díjjal.
Vitéz Halassy Olivér, aki az idén lett volna 100 éves, ezer szállal kötődött Újpesthez. Tizenöt éves korától az Újpesti Tornaegylet tagja volt.
Sportsikerei, sportvezetői munkája, valamint civil foglalkozása
- számvevőként dolgozott az újpesti városházán - mind a kerülethez kötötte.
Halassy Olivér máig ható példamutatása nem csak olimpiai sikerének szól, bár az önmagában is elég lenne, hogy kiemelkedő újpestiként rendre megemlékezzünk róla. Életét a két világháború, a vérzivataros XX. század határozta meg. Egy igen nehéz időszakban kellett küzdenie és helyt állnia.
Talán még ma sem tudja mindenki, hogy olimpiai aranyérmét az ép sportolók között, de testi fogyatékkal érte el. Példája az akarat és a körülményeken való felülemelkedés példája, halálának körülményei pedig szintén példaként szolgálnak a múlt század történelméről. Embersége, hazaszeretete legendás volt. A háborús években számos üldözöttet menekített meg, nem sokkal halála előtt B listára tették mint osztályidegent. Ha megéri 1956-ot nagy valószínűséggel ő is az igazság oldalára állók között lett volna, hiszen mindig kiállt a hazáért és az igazságért - sportolóként, magánemberként egyaránt.

Tisztelt Ünneplők! Kedves Barátaim!

Ahogy vitéz Halassy Olivér, úgy az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei is megtalálták az igazságot a történelem legnagyobb hazugságának útvesztőiben is. Ezért külön öröm számomra, hogy ma, október 23-án avatjuk fel ezt az emléktáblát. Hiszen a világháborút követően a szovjet rezsim, ahogy nem sokkal később a szocializmusnak nevezett rendszer működtetői épp a saját népük ellen indítottak háborút Magyarországon. Ezt megelégelve lépett fel, összefogva a zsarnokság ellen a magyar nép. 1956 forradalma, illetve a forradalomhoz való viszonyulás éppen ezért meghatározó abban, hogy miként képzeljük el Magyarországot a XXI. században.  A forradalom és szabadságharc eszmeisége alapján indultunk el húsz esztendeje azon az úton, amelyen országból hazát, lakosokból polgárokat, népből nemzetet szerettünk volna építeni. Jelképes tehát, hogy a szocializmus népköztársaságát - ahol épp a népszuverenitás érvényesült a legkevésbé - pontosan húsz esztendővel ezelőtt, 1989. október 23-án váltotta fel a Magyar Köztársaság, amelynek ma polgárai vagyunk. Engedjék meg, tisztelt ünneplők, hogy felidézzem a Magyar Köztársaság elnökének, Sólyom Lászlónak a bécsi magyarok megemlékezésén mondott szavait:
,,A forradalom lényege az volt, hogy tagadta az állampárti kommunizmust, és ugyanez, az államszocializmussal való gyökeres szakítás volt az 1989-90-es rendszerváltás lényege is. Ezért az '56-hoz való hűség, a forradalomra hivatkozás jogossága áll, vagy bukik azon: engedjük-e összemosni a szabad Magyarországot az 1989 előttivel s figyelmeztetett arra is, hogy nem lehet'
56-tal is, Kádárral is folyamatosságot vállalni."
S hogy e veszély mennyire nem légből kapott, bizonyítja az egykori központi pártlap utódjának ünnepi száma, amelyben a forradalmi emlékezésről szóló sorok mellett helyet kapott egy megemlékezés a Kádár-éra egykori pénzügyminiszteréről, aki történetesen tegnap lett volna 85 éves, ha élne.
Az írás szerzője pedig nem más, mint a lap egykori főszerkesztője, az állampárt központi bizottságának tagja, az újságírók egyik szövetségének jelenlegi elnöke.
Vajon mit szólna ehhez az 1956 utáni megtorlás kivégzetteinek egyike, a történetesen éppen újságíró, Gimes Miklós. Hadd emlékeztessek arra is, hogy ugyanezen lap vállalt elődje 1956. október 6-án, Rajk László temetésének napján öles betűkkel írta a címlapján: Soha többé!
Én is azt gondolom, hogy bizony, soha többé! Nekünk, politikusoknak nem árt jól az eszünkbe vésni, és időről időre felidézni, hogy az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz való viszony meghatározó abban, miként is gondolkodunk Magyarország jövőjéről. Nem szabad engedni 1956-ból, mert a demokrácia és a kommunizmus utáni nosztalgia összeegyezhetetlenek.

Tisztelt Ünneplők! Kedves Barátaim!

Szögezzük le világosan és egyértelműen: nem kérünk ebből a kettősségből, miként a forradalom és szabadságharc eszméjét sárba tipró rendőri brutalitásból sem, amelyből  éppen az 50. évfordulón adtak példát a hatalmat ma is bitorlók! S nem kérünk az ünnep előtti riogatásból sem, amit menetrendszerűen, immár Szilvásy György örökébe lépve most Draskovics és Varga miniszterek urak követtek el. Egyet kérünk, de azt nyomatékosan:
hagyjanak bennünket ünnepelni - békésen és szabadon. Hagyják, hogy fejet hajtsunk a forradalom mártírjai előtt, akik ötvenhárom esztendővel ezelőtt azonosultak a magyar társadalom akaratával.

Tisztelt Ünneplők!

Kedves Barátaim!  Ma is időszerű 1956 üzenete: a demokrácia és a nemzeti egység kívánalma. Ez pedig a félrekormányzott országot nézve, ma talán fontosabb üzenet, mint a rendszerváltozás idején volt. Ideje újra azonosulni a magyar társadalom túlnyomó többségének akaratával.  
Erre tanít 1956 forradalma és szabadságharca.

A Fidesz Újpesti Önkormányzati frakciójának tagjaként nagy örömömre szolgál, hogy a mai emléktábla avató ünnepség kezdeményezői mi lehettünk és képviselőként szólhattam Önökhöz. Nagyra becsült elődeink példája azt igazolja, hogy mi Újpestiek különösen büszkék lehetünk arra, hogy közéjük tartozik városunk jeles polgára, aki nemcsak Újpestnek, de az egész magyar hazának annyi dicsőséget szerzett: a kétszeres olimpiai bajnok, Vitéz Halassy Olivér!

 

 

A cikkhez galéria is tartozik

További képek a képgalériában

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.