Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 34 vendég böngészi
Veszélyben a szelektív hulladékgyűjtés! Nyomtatás E-mail
2009. október 26.
A szelektív hulladékgyűjtés megszűntetésével kapcsolatos polgármesteri fenyegetésre számos felháborodott levelet kapott szerkesztőségünk is. Az elkeseredettséget és az esetleges megszűntetés miatti dühöt sokféleképpen fejezték ki levélíróink.

 


A legszemléletesebben azonban a Helyi Témában megjelent olvasói vélemény tükrözi az Újpestiek jogos felháborodását, ezért azt teljes terjedelmében közöjük:

 

Harmadik alkalommal jelenik meg Derce Tamás polgármester felhívása az Újpesti Naplóban a szelektív hulladékgyűjtésről. A polgármester úgy akarja megoldani a gyűjtőszigetek körül kialakult áldatlan állapotokat, hogy ha nem lesz rend, felszámoltatja a szelektív hulladékgyűjtést.

Olvasónk, Kállói Ilona felháborodott, hogy a szelektív gyűjtés megszüntetésével fenyegetőzik a polgármester.

„A szelektíven gyűjtött szemét újrafelhasználásával kevesebb fát kell kivágni, nem fulladunk bele a műanyagpalack-tengerbe, a fém és üveg újrahasznosításával pedig jelentős energia-megtakarítás érhető el. Minden felelős szervezet jelentős forrásokat biztosít arra, hogy elterjesszék a polgárok között a szelektív szemétgyűjtés fontosságát, a gyerekeket már az óvodákban próbálják a helyes útra terelni. Erre a polgármester, mivel nem képes rendet tartani városában, egyszerűen beszüntetné a szelektív gyűjtést néhány renitens szemetelő miatt. Úgy gondolom, dicséret illetné azokat, akik időt és energiát áldoznak arra, hogy a lakóhelyüktől távolabb eső szigetekre is elvigyék a szemetet. Azokat, akik teleszemetelik Újpestet, példásan meg kell büntetni! Ez lenne az újpesti vezetők feladata. Lehet takarítani a szigetek környékét, lehet közterület-felügyelőket küldeni ellenőrzésre, lehet kérni a szolgáltatást végző céget a sűrűbb elszállításra, esetleg több gyűjtő kihelyezésére. Nem felszámolni kell a szelektív gyűjtést, hanem ésszerűen megoldani a problémát! Ha a problémákra az a polgármester válasza, hogy beszünteti a szelektív hulladékgyűjtést, akkor hamarosan bezárhatják a szemetes újpesti parkokat és törött hintájú játszótereket. S ha egy óvó néni nem tud rendet tartani a gyerekek között, akkor az óvodáknak is búcsút inthetünk?

(HelyiTémaOnline)

 


 

Amennyiben Ön is fontosnak tartja, hogy megfelelő körülmények között továbbra is működjön a szelektív hulladékgyűjtés Újpesten, küldjön egy támogató e-mailt a kapcsolat@egyuttujpestert.hu címre!

 

 

Hozzászólások

 
0 #3 szelektív 2009-11-07 19:11
Egy érdekes cikket olvastam egy brazíliai zöldvárosról a hírszerzőn, ebből idézet:

Kreatív módon oldották meg az egykor szemétben úszó város megtisztítását is. Az egyik szegénynegyedbe , ahol addig semmilyen módon nem gyűjtötték össze a szemetet, 1989-ben kezdtek rendszeresen kukásautót küldeni, amelyik ingyen vitte el a nélkülözők hulladékát. Sőt, ösztönözték is a szemétgyűjtést: a helyiek buszjegyeket, meccs-, vagy koncertbelépőke t kaphattak, ha meghatározott mennyiségű szemetet összegyűjtöttek . A gyerekek az iskolában játékot kaptak ugyanezért. Kiépítettek egy válogatóüzemet is, ahol képzetlen munkásoknak biztosítottak keresetet – ráadásul leselejtezett, de még használható számítógépek segítségével tanfolyamokat is indítottak nekik.

Az egész cikk megtalálható:
http://www.hirszerzo.hu/cikk.budapest_figyelem_igy_kell_semmi_penzbol_zold_varost_csinalni.129309.html

Remélem a Derce is elolvassa!!!!!! !
 
 
0 #2 recycling 2009-11-01 10:27
Cséfalvay Ágnesnek igaza van, a nyugat ebben sokkal előrébb jár, mint mi. Feltehetően nincs is sok olyan polgármester arrafelé, aki azért, mert képességek híján nem tudja a feladatát ellátni, inkább azzal fenyegetőzik, hogy beszűnteti a szelektív hulladékgyűjtés t. Ráadásul ezt három alkalommai is megismétli, szóról szóra, mint a hül.egyerekeknek. Az ilyen ember nem méltó polgármesternek !
 
 
0 #1 Cséfalvay Ágnes 2009-10-29 23:17
Németországban ezelőtt kb. 20 évvel indult a szelektív gyűjtés, mikor ott jártam 1990-ben megismerkedtem egy nővel akinek munkája főállásban, közalkalmazottk ént az volt, hogy az emberekkel megismertesse, elfogadtassa, megtanítsa a szelektív hulladékgyűjtés t!!!!!!
Talán nálunk is innen kellene megközelíteni a dolgot!!!!
Először megismertetni vele az embereket és nem csak az iskolásokat, hanem hangsúlyozottan a felnőtt lakosságot!!! Ennek leghatékonyabb módját ki kellene találni, ill. elég ha vigyázó szemünket Nyugat felé vetjük lásd pl. Németo.Csak le kell másolnunk, ill. átültetni az itteni lehetőségek szerint!
Tehát személyes propaganda, szóróanyagok, reklámok, tanfilmek...stb. Nem csak a gyűjtés hogyan-ja a lényeg, hanem, az, hogy az emberek ráébredjenek mindennek értelmére , a jövőnk érdekében! Hogy saját bensőjükből fakadó igénnyé, saját jól felfogott érdekükké legyen az ügy!!
Amikor a fent ismertetett munkán már túljutottunk, akkor lehet a szabályszegőket , renitenseket keményen büntetni!!
Remélem eljut a véleményem valakihez, aki illetékes ezen ügyekben!
Üdvözlettel:
Cséfalvay Ágnes
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.