Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 98 vendég böngészi
Szentmisén hirdették ki Meszlényi Zoltán boldoggá avatását Nyomtatás E-mail
2009. november 02.
Ünnepélyes szentmisén hirdették ki szombaton Meszlényi Zoltán egykori esztergomi segédpüspök boldoggá avatását esztergomi Bazilikában. Ő az első, akit a sztálinista egyházüldözés magyarországi áldozatai közül az egyház a boldogok sorába emel - mondta a szertartást vezető Erdő Péter bíboros, miután Angelo Amato érsek, az Apostoli Szentszék Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa felolvasta XVI.  
Benedek pápa apostoli levelét a több ezer hívő előtt.

 

 

 

Molnár István Atya, a Szt. József templom plébánosa a szertartás kapcsán a példaképek fontosságáról vetette papírra gondolatait, melyet teljes terjedelmében közlünk:

 

 

Példaképeink

Archimedesz mondta: "Adjatok egy fix pontot, és abból kifordítom a  
világmindenséget".   A fizika a mai napig adósa neki ezzel a ponttal.  
Az   elődeink azonban  megtalálták ezt a pontot, és ha  úgy tűnik  nem  
is tudták gyökeresen megváltoztatni a politika és közélet eseményeit, a idő mégis őket igazolta. A Bölcsesség könyvében olvassuk:  ,,Az esztelenek szemében úgy látszott, hogy meghaltak; a világból való tartozásukat balsorsnak vélték, elmenetelüket megsemmisülésnek...  
reményük tele volt halhatatlansággal." (Bölcs 3, 2-4).
Az embernek szüksége van példaképekre: A tegnap boldoggá avatott Meszlényi Zoltán, Mindszenti hercegprímás utóda, aki csupán egyetlen hónapig kormányozhatta az egyházmegyét, bebörtönözték, kínozták, egyetlen 'bűne' az volt, hogy nem paktált le az államhatalommal.
A másik ilyen példaképünk lehet  gróf Esterházy  János, aki kiállt a felvidéki magyarság jogiért, parlamenti képviselőként rendszeresen felszólalt és küzdött  a hátrányos megkülönböztetése miatt. Ő volt az egyetlen képviselő, aki nem szavazta meg a zsidók deportálásáról szóló  
törvényt, mondva: ,,A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt."   
Bátorsága és embersége elnyerte "jutalmát": a Szovjetunióba, a gulagra hurcolták, Csehszlovákiában háborús bűnösként halálra ítélték. Miután a Szovjetunióból súlyos betegen hazaadták, Prágában a halálos ítéletet kegyelemből életfogytiglanra változtatták. A fasiszta szlovák politikusok közül jó néhányan amnesztiával szabadultak. Esterházy János azonban sose szabadult, a morvaországi, mírovi börtönkórházban halt meg 1957. március 8-án, tizenkét évi rabságban töltött szenvedés után.

Esterházy János ,,egy olyan politikus volt, akit erkölcs nagysága miatt tisztel a köztudat... elvei voltak, szilárd erkölcse, és ezekből semmit nem engedett" - mondta Sólyom László köztársasági elnök a II.  
világháború után háborús bűnösként halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélt politikusról a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetében.

Ezért örömteli hír számomra, hogy Újpesten emlékparkot fognak róla elnevezni.  Nem  hulló- hanem állócsillagokra van szükségünk, akik nem pár pillanatra kápráztatnak el minket,  hanem tájékozódási, viszonyítási pontok életünk útján. Bizom benne, hogy  Gróf Esterházy János és Meszlényi Zoltán mindnyájuk számára példaképek lesznek.

Molnár István plébános
Újpest Szt. József templom

 

 

Hozzászólások

 
0 #1 Hladony Sándor Gyula 2009-11-02 16:16
Tisztelt Molnár István Atya!

Egy olyan felvidéki embert ismerhettem meg évekkel ezelőtt, aki gróf Esterházy Jánossal is raboskodott. Mons. Lénár Károly pápai káplán idős kora ellenére nyugdíjas éveiben is szolgálta a közösséget, a hosszú börtönévek alatt sem tudták megtörni, elvei feladására rábírni. Tőle tudom, hogy milyen fontos, főleg nehéz helyzetekben a hit, egy példakép, vagy egy bíztató szó. Nem véletlen, hogy Esterházy János Csehszlovákia összes börtönét megjárta, mivel ahol csak raboskodott mindenhol kivívta társai rokonszenvét, még a börtönőrök között is. Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspök, boldoggá avatása különösen értékes mindenki számára, mert fontos, hogy megismerjük múltunkat, hogy megértsük és tanulhassunk belőle.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.