Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 76 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #56 Nyomtatás E-mail
2013. április 23.

 

Az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi szankcionálásáról szóló javaslat figyelemmel van arra, hogy a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök mély és fájdalmas sebeket hagytak, és ezért ezen diktatúrák jelképei tiltásának feloldása mindaddig nem időszerű és az Alaptörvényben meghatározott emberi méltósággal szemben áll, amíg Magyarországon egy olyan ember is él, akit az ilyen diktatúrák jelképeit viselők kínoztak meg. A XX. század legborzasztóbb időszaka nem veszhet a feledés homályába, így e totalitárius diktatúrák által elkövetett bűnök áldozataira történő emlékezés része az is, ha e diktatúrák jelképeinek használata bizonyos esetekben nem megengedett.

 

A Javaslat az Alkotmánybíróság határozatára figyelemmel az önkényuralmi jelképek használatát tiltó rendelkezést oly módon módosítja, hogy az általános jellegű tiltás helyett az önkényuralmi jelképeknek a köznyugalom megzavarására alkalmas módon való terjesztését, nagy nyilvánosság előtti használatát, vagy közszemlére tételét tiltja meg, azaz a korábbiakhoz képest szűkebb körben állapítja meg a büntetendő magatartások körét. Az új tényállás az EJEB esetjogát is szem előtt tartva határozza meg a tiltott magatartásokat.

 

***

 

A Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvénymódosítás legfőbb célja, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjába kerülés esélyei megnőjenek, ezáltal több hiteladós tudjon élni a lehetőséggel. A módosítással egyrészt felgyorsítható a 2014-re kitűzött 25 ezres ingatlankeret betöltése, másrészt a bejutási rendszer igazságosabbá válik. A fentieken túl rendezésre kerül a NET felállása óta tapasztalt, gyakorlati problémák megoldása is.

 

Főbb változások:

• Az MNV Zrt. csak abban az esetben kezdeményezi bármely lakóingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba való áthelyezését, amennyiben a kezdeményezés időpontjáig, az állam által addig megvásárolt ingatlanok összességét átvállalja az önkormányzat.

• A NET csak akkor vásárolja meg a hiteladós ingatlanát, ha az a Kormányrendeletben foglaltak szerint szociálisan rászorult személy.

• A javaslat rögzíti, hogy mely esetekben vásárolhatja meg a NET a hiteladós által felkínált ingatlant. (Például: a jelzálogszerződés részét nem képezheti több ingatlan, csakis kizárólag az államnak felvásárlásra ajánlott. A lakóingatlan forgalmi értéke Budapesten, vagy megyei jogú városban a hitelszerződés megkötésekor nem haladta meg a 20 millió forintot, egyéb településeken a 15 millió forintot.)

• A NET csakis kizárólag akkor vásárolhatja meg a hiteladós által felajánlott ingatlant, amennyiben a pénzintézet abba beleegyezik és elfogadja a NET által felajánlott vételárat, valamint lemond minden egyéb követelésről a hiteladóssal szemben.

• A Nemzeti Eszközkezelő a zálogkötelezett számára, a szerződés megkötésekor automatikus visszavásárlási jogot enged. Ez abban az esetben is fennáll, amennyiben az ingatlan önkormányzati tulajdonba kerül. A visszavásárlási jog megszűnik, ha az ingatlanra vonatkozó bérleti jog is megszűnik. Az ingatlan visszavásárlási ára, a NET által a lakóingatlanért fizetett vételárnak a szerződés megkötésétől a visszavásárlásig terjedő jegybanki alapkamattal, a NET által az ingatlanra fordított értéknövelő beruházások összegével, valamint a NET által a bérlő helyett megfizetett kötelezettségek összegével növelt összege. A visszavásárlási jog gyakorlása csakis akkor léphet életbe, ha a bérlő minden kötelezettségét teljesítette. A hiteladós által visszavásárláskor fizetett összeg a központi költségvetést illeti meg.

• A NET a hitelezőket a jelzálog-bejegyzés rangsorában fizeti ki.

• A bérleti idő alatt a Lakástörvényben meghatározott pótlások és csere kötelezettségek díjait a bérlő fizeti meg.

 

***

 

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény hatálybalépése óta szükségessé vált annak felülvizsgálata a hatékonyabb végrehajtás érdekében. Továbbá a törvényjavaslat figyelembe veszi az Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottsága (a továbbiakban: Moneyval) 2010-ben elfogadott országjelentésében megfogalmazott ajánlásokat is. Az Európai Unió valószínűleg még az idén el fogja fogadni az új pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni irányelvét és utána lehetővé válik a Pmt. teljes körű felülvizsgálata.

 

A Moneyval országjelentésben megfogalmazott ajánlás szerint létre kell hozni egy olyan pénzügyi információs egységként működő hatóságot (továbbiakban FIU), amely független és autonómiája jogszabályokban garantált. A Kormány erre a célra jelölte ki a Pénzmosás Elleni Információs Irodát, amelyet a NAV Központi Hivatalába emelt be.

 

A Javaslat meghatározza a FIU jog- és hatáskörét, valamint feladatkörét. Az elfogadott Javaslat szabályozza továbbá, hogy a pénzügyi, vagy éppen az ingatlanügyletekkel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatóknak milyen azonosítási, ügyfél-átvilágitási, adatrögzítési és szolgáltatási kötelezettségük van az ügyfeleikről.

 

***

 

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény módosításáról szóló indítvány célja, hogy az államháztartásról szóló törvényben az önkormányzatok számára a költségvetési koncepció elkészítésére előírt április 30-i határidő helyett, október 31-ig legyen lehetőségük ezt elkészíteni. Az intézkedést az indokolja, hogy a tavasz folyamán az önkormányzatoknak még nem áll rendelkezésükre kellő részletezettségű adatállomány, információ a koncepció alapos elkészítéséhez.

 

 

 

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés